8K felbontás: nagy kihívás az AMD és az Nvidia számára?

A 4K-s kijelzők még meg sem hódították a piacot, máris 8K-s utódaik fejlesztésén, illetve mielőbbi bemutatásukon dolgoznak a panelgyártók.

8K felbontás: nagy kihívás az AMD és az Nvidia számára?

A 4K-s kijelzők a többség számára ma még elérhetetlen termékeknek minősülnek, ugyanis a legolcsóbb UHD monitorokért is 600 dollár körüli összeget kérnek el. Tény persze az is, hogy a korábbiakhoz képest az elmúlt hónapok során javult a helyzet, ugyanis kezdenek szivárogni az olcsóbb UHD monitorok, arra viszont még várni kell egy kicsit, hogy az UHD felbontás akkora piaci részesedésre tegyen szert, mint a ma már megszokottnak és közönségesnek tekinthető Full HD. A piac a jelek szerint az elmúlt évek stagnálása után elkezdett fejlődni, hiszen sorra érkeznek az újabbnál újabb felbontásokat alkalmazó monitorok, sőt, a Sharp az idei Ceatec kiállítás alkalmával már egy működő 8K-s kijelző-prototípust is bemutatott, így a fejlődés tempója az elkövetkező időszakban sem lassul.

A szóban forgó 8K-s kijelző 7680 x 4320 pixeles natív felbontás mellett üzemel, azaz négyszer több pixelt tartalmaz, mint egy 4K-s megjelenítő, ami "csak" 3840 x 2160 pixeles natív felbontással gazdálkodhat. A 8K-s kijelzők a jelek szerint komoly kihívást jelentenek majd a piac két legnagyobb GPU gyártójának, azaz az Nvidiának és az AMD-nek, akik jelenleg egyetlen olyan – publikus – GPU-val sem rendelkeznek, ami képes lenne a 8K-s felbontás kezelésére.

Már a 4K-s kijelzők meghajtásához is komoly sávszélességre van szükség: egy-egy ilyen kijelző csak DisplayPort 1.2-es vagy HDMI 2.0-s porton keresztül használható 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett, a HDMI 1.4a esetében viszont be kell érnünk 30 Hz-es maximális képfrissítési rátával. Persze erre a problémára a DisplayPort 1.3-as szabvány megoldást kínál, hiszen segítségével a 4K-s kijelzők már 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemelhetnek majd, valamint a 8K-s kijelzők egy kábelen keresztül történő működtetésére is lehetőség nyílik.

Jelenleg az AMD és az Nvidia szerint a 8K-s kijelzők meghajtásához egynél több jelenlegi generációs GPU-ra van szükség, az egyes videokártyákhoz pedig külön kábeleken keresztül kell csatlakoznia a 8K-s monitornak, ami négy darab UHD részre lehet osztva. Mivel egyelőre se 8K-s tartalmakkal, se 8K-s megjelenítőkkel nem kell megbirkózni – a bemutatókat leszámítva –, így a jelenlegi helyzet abszolút nem tragédia.

A 8K-s kijelzők egyébként rövidesen készen állhatnak a piac meghódítására, ám abból kiindulva, hogy még a 4K-s példányok is csak most kezdtek el igazán beszivárogni a piacra, a 8K-s megjelenítők valódi térhódítására még egészen biztosan várni kell pár évet. Az biztos, hogy addig a GPU fejlesztőknek és a csatolófelületek fejlesztőinek is fel kell készülniük a 8K-s monitorok méltó fogadására.

A Sharp illetékesei jelenleg azon dolgoznak, hogy a vállalat legyen a piacon az első, aki 8K-s televíziókat kínál – ezek a termékek akár már 2015-ben megérkezhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward