802.11ax WiFi: nagyobb lefedettség, hatalmas gyorsulás

A Qualcomm bemutatta a piac első 802.11ax támogatással ellátott WiFi vezérlőit, amelyek a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciák kombinálásával nyújtanak gyorsulást.

802.11ax WiFi: nagyobb lefedettség, hatalmas gyorsulás

A Qualcomm két új vezérlőt mutatott be, amelyek a 802.11ac típusú megoldásokhoz képest nagyobb lefedettséget, alacsonyabb fogyasztást, illetve jóval nagyobb adatátviteli sávszélességet kínálnak, ehhez pedig egy okos kis trükköt vetnek be.

A nemrégiben bemutatott 802.11ax típusú vezérlők a Qualcomm szerint a piac első 802.11ax alapú megoldásai. Az egyik terméket, vagyis az IPQ8074-es SoC egységet kifejezetten a vezeték nélküli kiszolgáló eszközökbe szánja a gyártó, míg a QCA6290-es vezérlő a kliensoldalt, azaz a különböző eszközöket veszi célba.

Hogy mi a 802.11ax nagy előnye? Egyebek mellett az, hogy kliensoldalon megnégyszerezi az adatátviteli csúcssebességet, így már 1,8 Gbps-os tempó elérésére is van mód. Ehhez ráadásul nincs szükség újabb rádiófrekvenciák igénybevételére sem, hiszen a 802.11ax lényege az, hogy összevonja az 5 GHz-es és 2,4 GHz-es frekvenciatartományokat, ezeket pedig egy új technológia, a Dual Band Simultaneous Streaming segítségével fogja munkára, méghozzá egyidejűleg, így látványos gyorsulás következik be. A 802.11ax jóvoltából a nagysűrűségű WiFi hálózatok kiszolgálása is zökkenőmentesebb, hiszen a Qualcomm szerint a 802.11ax jóvoltából ehhez négyszer nagyobb kapacitás áll rendelkezésre, mint a 802.11ac alapú megoldásoknál.

Természetesen vezérlők szintjén is van némi érdekesség. A kiszolgálóeszközökbe szánt IPQ8074-es megoldás akár 12x12 kiépítésben is működik, azaz nyolc darab 5 GHz-es és két darab 2,4 GHz-es antennát, illetve sávot szolgálhat ki, természetesen Mu-MIMO támogatás kíséretében, 80 MHz-es csatorna-sávszélességgel. Az új SoC egység összességében akár 4,8 Gbps-os sávszélesség elérésére is képes, az általa lefedhető terület pedig nagyobb, mint amekkorára egy átlagos 802.11ac alapú eszköznél számíthatunk. A hálózat kiépítését a Self-Organizing Network, vagyis az Önszervező Hálózat technológia segíti, ami egyszerűbbé teszi az egymással átfedésben lévő hozzáférési pontokból álló vezeték nélküli hálózatok telepítését, beüzemelését és karbantartását. Az említett képességeket egy ARM Cortex A53 alapú 64-bites négymagos processzor biztosítja, de ezzel együtt egy kétmagos „hálózati gyorsító” is rendelkezésre áll, hogy a vezeték nélküli hálózat kiszolgálása még zökkenőmentesebb lehessen. Az új SoC egység 14 nm-es csíkszélességgel készül és vezetékes hálózati támogatás terén is kellően ütőképes, hiszen akár két darab 10 Gb-es csatolót, plusz négy darab Gigabites Ethernet portot is kezelhet.

Az érkező kliensoldali megoldás, vagyis a 28 nm-es csíkszélességgel készülő QCA6290 sem egy kispályás termék, hiszen 2x2 MU-MIMO kiépítésben dolgozhat, maximális adatátviteli sávszélessége pedig az 1,8 Gbps-ot is eléri, hála a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciasávok egyidejű használatának, valamint a 1024 QAM modulációnak. Extra adalék, hogy az új vezérlő meglehetősen energiatakarékosan dolgozik, azaz a hagyományos megoldásokhoz képest kétharmadnyival kevesebbet fogyaszt, ami különösen mobileszközöknél lehet komoly fegyvertény. Az újdonság PCI Express 2.1 x2-es csatolófelületen keresztül kommunikálhat majd az adott rendszerrel.

A Qualcomm újdonságainak első mintapéldányai már készülnek, az év első felében pedig a partnerek számára is elérhetővé válnak. A köréjük épülő termékek érkezésére még sajnos néhány hónapot várni kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward