800 millió és 8 milliárd dollár közötti büntetést kaphatnak a DRAM gyártók

A kínai trösztellenes szervek vizsgálatot indítottak, hogy kiderüljön, mesterségesen emeltek-e árat a Samsung, az SK Hynix és a Micron illetékesei. Amennyiben a felek együttműködtek, óriási bírságokat kapnak.

800 millió és 8 milliárd dollár közötti büntetést kaphatnak a DRAM gyártók

A kínai hatóságok még 2017 végén elégelték meg, hogy a DRAM árak szokatlan magasságokba emelkedtek, ez ugyanis szinte minden piaci szegmensre hatással van, hiszen DRAM-ra szinte minden eszközben szükség van – a konfigurációk esetében pedig megkerülhetetlen összetevő.

Galéria megnyitásaAkkoriban a Kínai Kereskedelmi Minisztérium Monopóliumellenes Irodájának munkatársai felkeresték a Samsung Electronics-et egy kis elbeszélgetésre, ám ez a jelek szerint nem hozott semmiféle előrelépést, hiszen az év első negyedévében tovább folytatódott az árak emelkedése. Idén májusban a Micron szakembereivel is beszéltek a hivatalnokok, majd nem sokkal később az SK Hynix vezetését is felkeresték. A találkozókra az említett cégek helyi irodáiban kerül sor, ezt természetesen az érintettek sem tagadják.

Galéria megnyitásaA találkozókat követően vizsgálat indult a Samsung, az SK Hynix és a Micron ellen, ugyanis ez a három cég tartja kézben a globális DRAM piac több, mint 90%-át. Amennyiben az illetékes szervek bizonyítékokat találnak arra, hogy a három gyártó együttműködött az árak megállapításában és rögzítésében, a kínai trösztellenes törvények szerint 800 millió dollártól akár 8 milliárd dollárig terjedő büntetést is kaphatnak. Ezt a bírság-tartományt az érintettek 2016 és 2017 közötti kínai DRAM eladásai alapján határozták meg a szervek. A vizsgálat még zajlik, így majd csak később derül ki, bűnösek-e a gyártók, és ha igen, melyikük mekkora bírságot kap.

Érdekes adalék, hogy az említett három gyártó korábban már kapott bírságot a trösztellenes törvények megsértéséért, igaz, akkoriban az Amerikai Egyesült Államok területén ítélték el őket. Az eset még 1999 és 2002 között történt, amikor az SK Hynix, a Samsung, a Micron, az Elpida és az Infineon illetékesei együttműködtek egymással a DRAM piac árainak meghatározásában.

Az Infineont 2004-ben 160 millió dollárra büntették, az Sk Hynix pedig nem sokkal később 185 millió dolláros büntetést kapott. Az Elpida 84 millió dolláros bírsággal megúszta, a Samsung azonban a legnagyobb, 300 millió dolláros büntetést kapta. 9 gyártót 2010-ben az Európai Bizottság is megbírságolt, ám a Micron megúszta az ügyet, mert együttműködött az igazságszolgáltatással – a bíróság rendelkezésére bocsátotta a terhelő dokumentumokat. Pedig 2002-ben még dokumentumokat módosítottak és tartottak vissza, amikor az amerikai vizsgálatok megindultak.

Galéria megnyitásaA DRAM árak alakulása Kína számára egyáltalán nem mindegy, hiszen Kína a legnagyobb DRAM felvásárló – 2017 folyamán 88,92 milliárd dollár értékben importáltak DRAM chipeket az országba, ami közel 40%-os növekedést jelent. Az ország ugyanakkor komoly erőforrásokat fordít arra is, hogy beindítsa saját memóriagyártását, így kevésbé függ majd a globális DRAM piac alakulásától. A siker érdekében kormányzati támogatást is kapnak az olyan vállalkozások, mint például a Yangtze Memory Technologies (YMTC). A kínaiak az idei Computex alkalmával már meg is villantották memórialapkáikat, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward