70-80 TB-os merevlemezek a Showa Denko jóvoltából

A független japán HDD korong gyártó vállalat ütőképes technológiát tett le az asztalra, amellyel jelentősen növelhető a HDD korongok adatsűrűsége.

70-80 TB-os merevlemezek a Showa Denko jóvoltából

A merevlemezek szegmensében a folyamatos fejlesztések hatására hamarosan a 18 és 20 TB-os modellek is megjelennek, ám a tempó egy pillanatra sem csökken, ugyanis a háttérben gőzerővel zajlanak azok a munkafolyamatok, amelyeknek köszönhetően hamarosan akár 70-80 TB-os adattárolók is forgalomba kerülhetnek, természetesen 3,5 hüvelykes formátumban, az aktuális korongszám növelése nélkül.

A következő generációs merevlemezek alapját a Showa Denko K.K. legújabb technológiája adja majd, amely új, minden eddiginél nagyobb adatsűrűségű HDD korongokra alapoz, de már nem a klasszikus PMR, hanem a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) típusú adatrögzítő technológiát veti be. A japán SDK által frissen kifejlesztett újítás lényege, hogy olyan új alumínium HDD korongokat hoztak létre, amelyek vas és platina ötvözetéből álló vékonyfilm mágneses réteggel rendelkeznek. Ezek a vékonyfilm rétegek nagyon apró kristályszemcse-mérettel rendelkeznek annak érdekében, hogy az egy négyzetcentiméterre jutó adatsűrűség minél magasabb lehessen, így egy-egy HDD korongra jelentősen több adat fér majd, mint napjainkban.

Persze a megnövelt adatsűrűség és a rendkívül finom kristályszemcse-méret miatt új rétegstruktúrát kellett kifejleszteni, valamint a korongok gyártása során a hőmérséklet precíz vezérlésére is oda kellett figyelni, ehhez pedig új módszereket vetettek be. Az említett intézkedések mind-mind azt a célt szolgálták, hogy növekedjen a korongok mágneses koercivitása, ez ugyanis a kis kristályszemcse-méret miatt kiemelten fontos szemponttá vált.  Noha a kisméretű kristályszemcséket sokkal könnyebb mágnesezni, ugyanakkor pont ezért az egyedi mágneses jegyek erőssége is csökken, ami azért probléma, mert ennek következtében a HDD korongon belül sávok közötti interferencia jöhet létre (ITI – Inter-Track Interference), ez pedig megnehezíti a HDD olvasófejeinek munkáját, vagyis az adatok kiolvasását.

Galéria megnyitása Az új adathordozó szerkezete A magas mágneses koercivitás miatt azonban már külön energiával támogatott rögzítési eljárásra is szükség van, ami lehet HAMR, MAMR, vagy éppen ePMR is. Ebben az esetben az energia a hő, hiszen HAMR alapú megoldásról beszélünk, amelynél az adatrögzítés során hőhatással egybekötve mágnesezik fel a finom kristályszemcsékből álló filmréteget. Éppen ezért a HDD korongoknak az extrém hőhatásokat is el kell viselniük annak érdekében, hogy a HAMR adatrögzítés jelentette kihívásokat stabilan is megbízhatóan kezeljék.

A Showa Denko által kifejlesztett HDD korongok jelenleg az iparág legjobb írási- és olvasási karakterisztikájával rendelkeznek, valamint strapabíróság terén is kiemelkedőek.

Galéria megnyitása Most éppen a 16 TB-os merevlemezek képviselik a csúcsot Arról sajnos nem esett szó, hogy a friss fejlesztés konkrétan mekkora adatsűrűséggel rendelkezik, ám azt elárulta a gyártó, hogy a ma széles körben használatos CMR (Conventional Magnetic Recording) HDD korongok esetében nagyjából 1,14 Tb/in2 adatsűrűségre lehet számítani. Ezekhez képest a friss SDK fejlesztés esetében 5-6 Tb/in2 körüli adatsűrűség elérésére van mód, vagyis a merevlemezkorongok számának növelése nélkül nagyjából 70-80 TB-os adattároló kapacitás zsúfolható egy szabványos 3,5 hüvelykes HDD házba. Napjainkban egyébként a legnagyobb CMR merevlemezek, amelyek PMR és TDMR technológiát ötvöznek, összesen 9 HDD korongot használnak, amelyek összesen 16 TB-os adattároló kapacitást biztosítanak. Ha az adatsűrűség nagyjából 5,2x-es mértékben növekszik, akkor ugyanezzel a felépítéssel bőven 80 TB felett adattároló kapacitás elérésére nyílik mód.

Maga a Showa Denko egyébként egy igen fontos szereplő a HDD szegmensben, ugyanis több nagy és neves HDD gyártó lát el merevlemezkorongokkal. Ugyanakkor a nagy HDD gyártók saját maguk is készítenek HDD korongokat, amelyeket egyebek mellett a csúcskategóriás termékeikben használnak annak érdekében, hogy költséghatékonyabbá tegyék a gyártást, illetve maximalizálják az árrést. Az egyelőre nem derült ki, hogy a Showa Denko új HDD korongjait mely gyártó(k) vetik be először saját termékeik előállítása során, de idővel erre is fény derül.

Annyi biztosnak tűnik, hogy a Seagate még az év vége előtt bejelenti első HAMR alapú 20 TB-os üzleti merevlemezét, ám ez még jó eséllyel nem a Showa Denko technológiájára támaszkodik, hiszen a japán gyártó még csak a gyártás előkészítésén dolgozik. Ezzel egy időben a Toshiba is dolgozik egy 18 TB-os merevlemezen, ami még idén megérkezhet és a Showa Denko 2 TB-os MAMR HDD korongjait alkalmazza. A Western Digital szintén bemutathat idén egy 18 és egy 20 TB-os merevlemezt, ám azok ePMR (Energy-Assisted Perpendicular Magnetic Recording) technológia köré épülnek, de az elkövetkező évek folyamán fokozatosan a MAMR és HAMR alapú megoldások felé fordul majd a vállalat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap