Shop menü

7 NM-ES CHIPET KÉSZÍTETT A KÍNAI SMIC – A TSMC GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJÁT MÁSOLTÁK?

Nem ez lenne az első eset, hogy az SMIC így tett, korábban már kétszer is perbe fogta a TSMC hasonló cselekedetek miatt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
7 nm-es chipet készített a kínai SMIC – A TSMC gyártástechnológiáját másolták?

Kiderült, hogy a Kínai SMIC, amely a félvezetőiparban tevékenykedik, igen jól áll gyártástechnológiák terén. A vállalat eredetileg 2020 elején jelentette be, hogy a 7 nm-es csíkszélesség fejlesztésén dolgoznak partnere, az InnoSilicon szakembereivel, majd nem sokkal később el is készítették a 7 nm-es csíkszélesség N+1-es verziójára támaszkodó tesztchipet, de azóta nem igazán lehetett hallani arról, hogy áll a gyártástechnológia fejlesztése. Egészen mostanáig.

Az SMIC a hírek szerint már 2021 júliusa óta szállítja a 7 nm-es node segítségével készített chipeket, amelyek igazából Bitcoin bányász rendszerekhez készültek. A MinerVa Bitcoin bányász chipek viszonylag egyszerű felépítésű lapkák, amelyek mindössze 4,6 x 4,2 milliméteres kiterjedésűek, gyártásuk azonba viszonylag kis mennyiségben zajlik. A TechInsights csapatának vizsgálatai alapján eléggé gyanúsnak tűnik a kínaiak 7 nm-es gyártástechnológiája, ugyanis a visszafejtés és az összehasonlítások alapján nagyon hasonlít a TSMC gyártástechnológiájára. Igazából nem ez lenne az első eset, hogy az SMIC lemásolja a TSMC egyes csíkszélességeit: 2002 és 2006 folyamán már perbe fogta a tajvani félvezetőipari vállalat a kínai céget, pontosan ugyanilyen okból.

A szakértők szerint a kínai 7 nm-es csíkszélesség még nem teljesen tökéletes, a TSMC, az Intel és a Samsung saját megoldásai sokkal szofisztikáltabbak és ezek a cégek legalább két node előnybe vannak az SMIC 7 nm-es gyártátechnológiájához képest. Az persze egyelőre nem világos, hogy az említett Bitcoin bányász chip még az N+1-es, vagy már az újabb, N+2-es 7 nm-es csíkszélességet használja-e, de a lényeg szempontjából ez most talán mindegy is.

Galéria megnyitása

Jelenleg ezekkel a viszonylag egyszerűbb felépítésű chipekkel a kínai gyártó arra törekszik, hogy az „új” gyártástechnológia esetében kiküszöbölje az egyes hibákat és hiányosságokat, amelyek a kihozatali arány javulásának kerékkötői. Ezekből a chipekből a viszonylag egyszerű felépítés miatt jellemzően rengeteget használnak egy-egy nyomtatott áramköri lapon, az aktuális dizájn alapján 120 ilyen lapka is helyet kaphat egy NYÁK-on, a kész bányászrendszer pedig akár 3300 W-ot is fogyaszthat.

Az amerikai szankciók miatt a kínai SMIC keze eléggé meg van kötve, már ami a fejlesztési lehetőségeket illeti, hiszen a legmodernebb EUV eszközökhöz nem férnek hozzá, a legújabb tervek alapján pedig a kevésbé fejlett DUV eszközök elérhetőségét is korlátozni szeretné az USA. Ennek ellenére mégis mindent megtesz Kína annak érdekében, hogy a korábban kitűzött célt minél hatékonyabban megvalósítsák, vagyis minél jobban függetlenítsék az országot az importtól, már ami a félvezetőipari termékeket illeti.

Hogy a TSMC perbe fogja-e a kínai gyártót? Ez a közeljövőben egészen biztosan kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére