64 bites platform készülhet okosórákhoz a Qualcommnál

Ez minden tekintetben jelentős előrelépést hozhatna, legyen szó a tempóról, a kompatibilitásról vagy a hatékonyságól.

64 bites platform készülhet okosórákhoz a Qualcommnál

A Qualcomm már hosszú ideje szállít dedikáltan okosórák, esetleg más viselhető kiegészítők számára rendszerchipet, viszont ezek a megoldások eddig nem voltak túl modernek. Most azonban felbukkant egy olyan megoldás kiszivárgott információk szintjén, ami meglehet, hogy változtathat ezen.

A Snapdragon Wear platform 2016-ban kezdte a karrierjét, és igazából eddig szinte minden ilyen megoldásnak az alapját egy másik, a mobilos vonalról már ismert lapka adta. És a napokban terjedni kezdett pletyka szerint ez a következő körben sem lesz másként. A Qualcomm állítólag arra készül, hogy a Snapdragon 429 alapját felhasználva alkot egy friss megoldást a viselhető szerkezetek részére. Egyelőre semmi hivatalosat nem lehet erről tudni, de ha megvalósul, akkor minden tekintetben jelentős előrelépést fog hozni az okosórák esetében.

Galéria megnyitása

Az eddigi információk szerint az újdonság már nem 32 bites lesz, hanem az ARM 64 bites feldolgozóit fogja alkalmazni, és minden egyéb tekintetben is komoly változás lehet. A vállalat előre láthatólag a Snapdragon 429-es ültetheti majd át az okosórás vonalra. Az újdonság neve pedig talán a Snapdragon Wear 2700 lesz, mert pillanatnyilag a WTP2700 és a WTP429W néven próbálgatják a színfalak mögött. (A WTP rövidítés minden bizonnyal a „wearable testing platformból” eredeztethető.) Eddig sokkal régebbi alapot használt ezekben az esetekben a Qualcomm, ami miatt kapott is kritikát a vállalat, és valószínűleg a Google sem nézte ezt teljesen jó szemmel, mert így nem tudta a megfelelő ütemben megvalósítani a 64 bites átállást a Wear OS esetében.

A különlegesebb igényekhez igazított Snapdragon 429 érkezése nem lenne váratlan abból a szempontból, hogy a Qualcomm éppen a napokban a Qualcomm 215 esetében is elhagyta már a jó öreg 32 bites feldolgozók használatát. A frissebb Snapdragon Wear érkezésével az újdonságok kínálatából már teljesen eltűnnének a Cortex-A7 alapokkal rendelkező chipek, ami igazán üdvözölendő volna.

De mire is lehetne számítani egy Snapdragon Wear platformtól a fent említett chip alapjain? Ez a megoldás 12 nanométeres csíkszélességen készülhetne már, ami sokat segítene a hatékonyság javításában a most alkalmazott 28 nm után. A tempóban is nagy lenne az ugrás, mivel ez márt 2 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magoknak a kvartettjét vonultatja fel. A grafikus munka felelőse itt az Adreno 504 IGP lehetne. A Snapdragon 429 érkezésével a Bluetooth 5 támogatás is garantálható lenne már, és természetesen az integrált 4G LTE támogatásnak is jó hasznát tudnák venni a fejlesztők. Az adattároló tekintetében az eMMC 5.1 lapkát részesíti előnyben, a memóriamodulból pedig az LPDDR3 támogatott.

Galéria megnyitása

 

Az okosórák és más viselhető kiegészítők számára a Snapdragon Wear vonalon érkező újdonság nemcsak azért lenne jó, mert gyorsabb, sőt, igazából ezen a területen ez a legkevésbé érdekes a Wear OS mellett. Sokkal fontosabb, hogy ennek a váltásnak köszönhetően a modernebb szoftverek irányába a kompatibilitás jobb lehetne. És az sem elhanyagolható, hogy ez a platform már valószínűleg kompletten sokkal hatékonyabb üzemre képes, mint az aktuálisan elérhetőek. Márpedig ennek különösen nagy a jelentősége abban a környezetben, ahova szánva lett.

Reményeink szerint tényleg megvalósul belátható időn belül a Snapdragon Wear platform 64 bitre váltása, és végre a 32 bites ARM magokat maga mögött hagyja a Qualcomm. A várakozásaink szerint ez érezhetően hozzájárulna a felhasználói élmény javulásához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap