Shop menü

600 EZER FELHASZNÁLÓ ADATAI KERÜLHETTEK ROSSZ KEZEKBE A META MIATT, A CÉG PEREL

Bírósági eljárásban megy neki a Meta annak a vállalatnak, ami a Facebookon és már közösségi platformokon is súlyos visszaéléseket követett el.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
600 ezer felhasználó adatai kerülhettek rossz kezekbe a Meta miatt, a cég perel

Rendőrségi nyomozásokhoz és más eljárásokhoz szerzett meg felhasználói adatokat az a vállalkozás, amire most egészen biztos, hogy nagyon hosszú ideig tartó bírósági eljárások várnak. A Voyager Labs lényegében egy nyomozócég, ami a különböző közösségi felületekről halászta össze az adatokat, amihez meglehetősen sok esetben hamis profilokat használt.

„Világelső a fejlett MI alapú nyomozások terén” – hirdetti magát a Voyager Labs.

A vállalat lényegében nyilvános és privát felhasználói adatok, különböző közösségi oldalakon végrehajtott aktivitások rögzítésével foglalkozott. Ez addig, ameddig nyilvános adatokról van szó, még talán annyira nem is meredek, de már ilyenkor is szürkezónáról beszélhetünk, az pedig már egyértelműen illegális tevékenység, amikor akár privát adatokat is folyamatosan ment több százezer felhasználóhoz kapcsolódóan.

A The Guardian beszámolója szerint 2021-ben a Voyager Labs konkrétan a Los Angeles-i rendőrségnek adta el a szolgáltatását azzal, hogy képes megjósolni, hogy mely felhasználók készülhetnek bűncselekmények elkövetésére. Ezt pedig a felhasználói aktvitások monitorozására és elemzésére alapozta, amit már gépi tanulás végzett, hogy a nagy mennyiségű információ kezelése a lehető leghatékonyabban menjen.

Galéria megnyitása

A Meta saját elemzései szerint a Voyager Labs csak a Facebook keretei között több mint 38 ezer (!) hamis felhasználói profilt hozhatott létre, és ezeken keresztül folyamatosan tudta követni az ismerősként nyilvántartott embereket. Ennek köszönhetően tudott olyan adatokat is begyűjteni, amik nem voltak publikusak. A Facebook mellett az Instagramon is aktív volt a Voyager Labs, ugyebár ezt a két felületet már egy fiókkal képes volt lefedni, és így az ismerősök megszerzése is simábban ment.

Kiemelte a Meta a beszámolójában, hogy a Voyager Labs nemcsak az általa üzemeltetett felületeken követett el rendszeresen visszaéléseket, hanem sok más közösségi felületen is. Bizonyítottan aktívan figyeli a Twittert, a YouTube-ot, sőt mi több, még a Telegramot is. Különösen érzékenyen érintheti ez a hír a Telegram közönségét, hiszen ott a lehető legnagyobb biztonság elérése a platform célja.

Galéria megnyitása

A rendelkezésre álló adatok alapján a Meta arról beszélt, hogy több mint 600 ezer Facebook felhasználóhoz köthetően tárolhatott érzékeny adatokat a Voyager Labs 2022 júliusa és 2022 szeptermbere között. Összességében pedig ennél is jóval több ember lehet érintett az ügyben. Hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogy pontosan mennyi adatot gyűjthetett össze a vállalat és miként kezelte ezeket, arra a bírósági eljárás adhat majd lehetőséget.

Január középig több mint 60 ezer olyan fiókot tiltott le a Meta, ami valamilyen szinten köthető volt a Voyager Labshoz.

Példát statuálna a Meta a Voyager Labs pellengérre állításával, és elrettente másokat a hasonló cselekedetektől. Ugyanis senki ne gondolja, hogy a Voyager Labs az egyedüli, aki ilyen módszerhez nyúl az adatgyűjtése során. Több olyan vállalat is van, ami a Voyager Labshoz hasonlóan például a bűncselekmények „megjóslására” koncentrál, és ehhez értelemszerűen felhasználói adatokat szerez meg, tárol és elemez változatos módszerekkel.

Ráadásul ezek a szoftverek az elemzések és vizsgálatok szerint még rasszisták is, kiemelkedően nagy figyelmet szentelnek a színesbőrű állampolgárok megfigyelésére. Ezt már egy 2019-as belső vizsgálat során megállapította a Los Angeles-i rendőrség. A Meta pedig a maga részéről azon lesz, hogy az ilyen szolgáltatások működését akadályozza és felszámolja, ha a felhasználási feltételekbe ütköznek. Persze nem nehéz azt belelátni az ügybe, hogy inkább egy megelőző támadásról van szó, még mielőtt valaki a Metát venné elő azért, mert ilyen tevékenységet egyáltalán lehetővé tesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére