4 Llano APU-val indult útnak a Lynx platform

Az AMD mobil LLano APU egységei és a hozzájuk tartozó mobil platform már egy ideje elérhető a piacon, ám az asztali megoldások hivatalos megjelenésére mindeddig várni kellett, noha velük kapcsolatban már szinte minden információ tudható volt, csak a hivatalos bejelentésre nem került sor.

4 Llano APU-val indult útnak a Lynx platform

Az AMD mobil LLano APU egységei és a hozzájuk tartozó mobil platform már egy ideje elérhető a piacon, ám az asztali megoldások hivatalos megjelenésére mindeddig várni kellett, noha velük kapcsolatban már szinte minden információ tudható volt, csak a hivatalos bejelentésre nem került sor.

Az AMD az újdonságok közül ma végre négyet leleplezett. Aki korábbi hírünket figyelmesen elolvasta, most csodálkozhat, hiszen akkoriban hat új asztali APU egységről érkeztek hírek, egyszóval joggal merül fel a kérdés: mi lesz a maradék kettővel? Nos, természetesen azok sem tűnnek el a süllyesztőben, pusztán csak később mutatkoznak be, legalábbis hivatalosan.

A Llano APU egységek asztali változatainak specifikációit már mindenki ismerheti, de ismétlésképpen azért beszúrjuk korábbi hírünk táblázatát, hogy mindenki képben lehessen. A táblázat második fele tartalmazza a lényeget.

Ma tehát hivatalosan csak az A8-3850-es, A8-3800-as, A6-3650-es és az A6-3600-as APU egységekről hullott le a lepel hivatalosan, de a későbbiekben a táblázatban található összes asztali Llano APU egység tiszteletét teszi a piacon. Korábbi hírünkben már minden lényeges információt összefoglaltunk az újdonságokkal kapcsolatban, talán csak az asztali platformot megcélzó asztali lapkakészletek bemutatása nem történt meg kellő részletességgel - megfelelő mennyiségű információi hiányában - , így ezt most pótoljuk.

A Lynx platform esetében Socket FM1-es processzorfoglalattal ellátott alaplapok lesznek elérhetőek, amelyek kétféle lapkakészlettel (FCH - Fusion Controller Hub) készülhetnek: a gyártók vagy az A75-ös, vagy pedig az A55-ös megoldást használhatják, választásuktól függően. Vegyük sorra a két FCH lapka közötti hasonlóságokat.

Mind az A75-ös, mind pedig az A55-ös megoldások 16 darab USB port kezelésére képes vezérlővel rendelkeznek, emellett hatportos SATA vezérlő és négy PCIe sávot kínáló PCI Express 2.0-s hub és is helyet kap bennük, valamint képesek lesznek három PCI slot biztosítására is. A lapkák beépített Gigabites Ethernet vezérlőt nem tartalmaznak majd, mivel a gyártók inkább a külső megoldásokat szokták előnyben részesíteni.

Az A55-ös és A75-ös megoldások között a különbségek főleg a csatlakozók különböző generációira vonatkoznak. Az A75-ös lapka SATA vezérlője SATA 6 Gbps-os portokat kínál, míg A55-ös társa "csak" SATA 3 Gbps-os portok biztosítására képes. Mindkét esetben él majd a RAID 0, 1 és 10 támogatás. Az A75-ös modell 16 USB portjából négy USB 3.0-s lesz, kettő USB 1.1-es, a többiek pedig USB 2.0-s szabvány köré épülnek. Az A55 ezzel szemben natív USB 3.0-s vezérlőt nem, csak USB 1.1-es és USB 2.0-s portokat tartalmaz. A lapkakészletek infravörös portot kínáló vezérlővel, mSATA támogatással, valamint az SD kártyák kezeléséért felelős vezérlővel is rendelkenek majd, sőt, a 2,2 TB-nál nagyobb adattároló kapacitású merelvemezekkel is gond nélkül el fognak boldogulni.

A Lynx platform esetében a Llano APU IGP-je mellé lehetőség lesz normál videokártyát is bepakolni a rendszerbe, így egy két GPU-ból álló konfiguráció jön létre, amely Dual Graphics névre hallgat. A technológiáról korábban már írtunk, így csak a lényeget foglalnánk össze. A két GPU-ból álló konfiguráció esetében új elnevezéseket alkalmaz majd a gyártó - amelyekről már szintén beszámoltunk -, így a komplett konfigurációk esetében újfajta elnevezéseket találhatunk majd a specifikációs táblázat videokártyára vonatkozó sorában. Az új elnevezések az alábbiak:

A Dual Graphics lényege egyébként annyi, hogy a két GPU-s rendszerben játék közben az IGP az első képkocka számításáért felel, majd a következő - a dedikált GPU teljesítményétől függően - maximum három képkocka számítását a videokártya végezheti, majd az ötödik képkockát megint az IGP készíti el.

A korábbi információk szerint ez a technológia egyelőre még csak DirectX 10-ben és DirectX 11-ben üzemel, így OpenGL vagy DirectX 9 alapú játékoknál még nem aknázhatjuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán a helyzet változhat és a driverek optimalizálásával a Dual Graphics technológia által kínált sebesség is javulásnak indulhat.

A Llano APU egységek viszonylag erős integrált videó vezérlőjüknek köszönhetően önmagukban is képesek lesznek kiszolgálni az átlagfelhasználók, illetve az eseti játékosok igényeit, de aki nagyobb teljesítményre vágyik, még mindig bepakolhat majd a Llano APU mellé egy normál videokártyát - amennyiben nem egybegépről, vagy egyéb helytakarékos konfigurációról van szó - és eljátszogathat kedvenc játékaival. Az AMD a Llano APU egységek asztali változataival meglehetősen nagy felhasználói réteg igényeit tudja lefedni. Az eseti játékosok számára - akik a korábbi felmérések szerint 401,71 millióan vannak - megoldást jelenthet a Llano APU IGP-je, hiszen nekik megfelelő teljesítményt nyújt a központi egységben elhelyezett videó vezérlő, de ha mégsem, akkor könnyedén választhatják a Dual Graphics módot egy külön videokártya beszerelésével. A második csoportba - 64,9 millió játékos - már a nagyobb teljesítményt igénylő játékosok tartoznak, akik közül néhányat még mindig képesek lesznek meghódítani a Dual Graphics alapú konfigurációk, de az AMD szerint inkább az első réteg, az eseti játékosok számára jelenthet megnyugtató megoldást az új asztali Llano platform. A legfelső csoportban a fanatikus játékosok találhatóak, akik 10,83 millióan vannak, és akik valószínűleg rá sem néznek majd a Llano platformra, ha csak nem keresnek második gépnek valami energiatakarékosabb megoldást a nagyteljesítményű játékos konfigurációjuk mellé.

A Llano APU egységeknek nagy sikerük lehet még a kompakt asztali konfigurációknál és az egybegépeknél is, ahol általában nincs lehetőség külön videokártya alkalmazására, így egy viszonylag erős, ütőképes IGP-re van szükség, ami ugye a Llano APU-k esetében adott, legyen szó 3D-s teljesítményről vagy akár multi-GPU képességekről, hogy a GPGPU lehetőségeket már ne is említsük.

A napokban tehát négyféle asztali Llano APU és rengeteg Socket FM1-es foglalattal ellátott asztali alaplap válik érhetővé el a piacon, így aki Llano alapú asztali konfigurációra vágyott, lassan elkezdhet válogatni a kínálatban. A maradék két asztali Llano APU feltűnésére is hamarosan számíthatunk. A most bemutatkozott négy újdonság közül az A8-3850-es modell 135 dollárért, A6-3600-as társa pedig 90 dollár körüli összegért lesz elérhető, a többiek árai pedig a két összeg között helyezkednek majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward