4 GHz feletti órajelre is képes lehet az Intel Tiger Lake sorozata

A mobil kivitelben érkező processzorok az Ice Lake családot váltják és több téren is előrelépést hoznak.

4 GHz feletti órajelre is képes lehet az Intel Tiger Lake sorozata

Az Intel Ice Lake processzorai, amelyek a 10 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos nehézségek miatt éveket késtek, már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, igaz, a 10 nm-es gyártástechnológia még nem tart ott, ahol a 14 nm-es, már ami az órajeleket illeti, így elég szerény értékek olvashatóak a specifikációkban. A leggyorsabb ezen a fronton a Core i7-1065G7, amelynél a maximális Turbo Boost órajel egyszálas terhelésnél mindössze 3,9 GHz, míg többszálas terhelésnél már csak 3,5 GHz. Ehhez képest a 14 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok esetében 5 GHz-es maximális Turbo Boost órajel is elérhető, valamint az alapórajelek is magasabbak, mint az Ice Lake dizájnnál.

Galéria megnyitásaÚgy tűnik, a 10 nm-es csíkszélesség következő generációs kiadása előrelépést hozhat ezen a téren, legalábbis erre utal KOMACHI_ENSAKA legfrissebb bejegyzése. A lelkes szivárogtató elég sok megjelenés előtt álló hardverrel kapcsolatban szolgált már megbízható információkkal, így a friss értesüléseire is érdemes figyelni. Ezekből kiderül, hogy egy Tiger Lake sorozatú mérnöki tesztpéldány esetében már sikerült 4 GHz fölé jutni Turbo Boost órajelek terén: egyszálas terhelésnél 4,3 GHz-es, míg az összes szál terhelésekor 4 GHz-es órajel elérésére képes a szóban forgó processzor. Mivel azonban mérnöki tesztpéldányról van szó, erősen valószínű, hogy a végleges, kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknél ennél magasabb órajelekre is lehet kilátás.

A Tiger Lake sorozat tagjai már 10 nm++ gyártástechnológiával készülnek, ami a jelek szerint magasabb órajelek bevetését teszi lehetővé, de ezzel együtt egyéb területeken is újításokra számíthatunk. A processzormagok végre új architektúra köré épülhetnek, ami nem más, mint a Willow Cove, míg az iGPU esetében az Xe architektúra juthat szerephez, maga az egység pedig maximum 96 EU-val rendelkezhet. CPU IPC terén egyszámjegyű növekedésre számíthatunk

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap