Shop menü

3D NYOMTATÁS CSOKOLÁDÉVAL: EGY ÚJ, HOBBIFELHASZNÁLÓKAT IS MEGSZÓLÍTÓ MODELL ÉRKEZIK

A friss modell lényegesen olcsóbb, mint a korábbi verzió, ami inkább a professzionális piacot vette célba, de így is csak kevesek kiváltsága lehet, főként a drága alapanyag miatt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
3D nyomtatás csokoládéval: egy új, hobbifelhasználókat is megszólító modell érkezik

A 3D nyomtatók manapság már eléggé elérhetőnek számítanak a piacon, ez főként az FDM technológiát használó termékekre igaz, amelyek filamenttel dolgoznak – ez nagyon leegyszerűsítve egy speciális, általában 1,75 milliméter átmérőjű műanyagszál. Aztán ott vannak még a gyantás nyomtatók, amelyeknél a tartályt fényérzékeny gyantával kell megtölteni, majd ezt egy nagyfelbontású LCD kijelzőn áthaladó UV fény szilárdítja meg rétegenként, a felszeletelt modell paramétereinek megfelelően. Előbbi technológia a nagyobb tárgyak nyomtatására optimális, míg utóbbi inkább a finom részletekkel rendelkező, kisebb méretű modellek készítéséhez passzol jobban – de a végeredmény egyik esetben sem ehető.

Érkezik viszont egy speciális nyomtató, ami már ehető termékek nyomtatására is alkalmas lesz, ráadásul kedvezőbb áron kapható majd, mint az eddigi modellek. Az alapanyag itt csokoládé, ami szilárd hengerek formájában érhető el és tölthető be a nyomtatást végző fejbe.

Galéria megnyitása

A Cocoa Press névre keresztelt csokoládényomtató a klasszikus FDM printerekhez képest kis tárgyasztalt kapott, hiszen alapterülete 150 x 150 milliméter, a „Z” tengelyen pedig 140 millimétert tud elmozdulni a nyomtatófej, azaz maximum ekkora magasságú csokoládé modellek kinyomtatására használhatjuk. Az említett nyomtatótér a nyomtató jellege miatt sok mindenre elég.

A csokoládéhengert a nyomtató teljes egészében felolvasztja, ám itt nincs szükség 190-260 Celsius fok közötti, vagy akár 300 Celsius fokos hőmérsékletre, mint az FDM printereknél, hiszen a szivar alakú csokoládéhenger már  33 Celsius fok környékén folyékonnyá válhat. Ezzel egy időben a tárgyasztal fűtésére sincs szükség, illetve speciális tapadássegítő trükköket sem kell alkalmazni.

Galéria megnyitása

A fémhengerben megolvasztott csokoládé összesen négy alkatrésszel érintkezik, amelyek kiszedhetőek a nyomtatóból, így tisztításuk is egyszerűen megoldható. Maga a nyomtató fekete-ezüst-narancs színvilággal érkezik, vagyis ezen a téren a népszerű Prusa Mini+-hoz hasonlít. Hardver terén egy Ultimachine Alchim2-es típusú, 32-bites processzor áll rendelkezésre, míg a szoftver szerepét az FDM 3D nyomtatók világából ismerős Marlin tölti be.

Ezzel a 3D nyomtatóval is használhatjuk a népszerű gyűjtőoldalakat a 3D modellek beszerzésére, így egyebek mellett a Thingiverse és a Printables is remek beszerzési forrás lehet. Ahogy azt a 3D nyomtatás során megszokhattuk, a letöltött modelleket nem elég csak a nyomtatóra átküldeni, előtte fel is kell őket szeletelni, ehhez használható például a PrisaSlicer.

Galéria megnyitása

Az 1499 dollárba kerülő Cocoa Press DIY kit formájában érkező, nagyjából 10 óra alatt összeszerelhető 3D csokoládé nyomtató várhatóan már idén szeptemberben elindulhat hódító útjára. Aki nem szeretné szereléssel tölteni az idejét, professzionális csomagban is elérheti a terméket, ám ekkor már 3995 dollárt kérnek el érte, cserébe viszont teljesen összerakva kapjuk kézhez. A nyomtató megrendeléséhez elég 100 dollárnyi előleget fizetni, a fennmaradó összeget a szállítás idején is ráérnek kiegyenlíteni a leendő tulajdonosok.

Galéria megnyitása

A nyomtatáshoz használt csokoládé 70 grammos töltetek formájában érhető el, 10 ilyen hengerért 49 dollárt kérnek el, ami igencsak borsosnak számít. Hogy ki lehet a célcsoport? Mindenki, aki 3D nyomtatással szeretne csokoládé modelleket készíteni, ám a technológia ára miatt valószínűleg így sem sokan látnak majd fantáziát az újdonságban. Egyebek mellett cukrászdák, édességműhelyek, illetve számos egyéb vállalkozás is szerepelhet a potenciális célcsoportban, de hogy sikerül-e a 3D nyomtató üzemeltetési költségeit beépíteni a szolgáltatások áraiba, az majd csak később derülhet ki.

Érdekesség, hogy nem ez az első 3D csokoládé nyomtató, amit a Cocoa Press kiad, ugyanis 2020-ban már készült egy version 5 „Chef” nevű modell, ami akkoriban inkább az üzletek és a vállalkozások számára lehetett alternatíva, hiszen 9995 dollárba került. A nyomtató mögött álló fejlesztőcsapat tagjai úgy gondolták, ideje lenne egy kisebb, kompaktabb, szélesebb rétegek számára elérhető modellt is piacra dobni, így készült el az új verzió. Természetesen egyéb gyártók is kínálnak csokoládéval dolgozó 3D nyomtatót, de ez már egy másik történet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére