Shop menü

38 000 GPU-VAL KORÁBBAN ETHERT TERMELT, NEMRÉG VISZONT AZ AI PIACRA ÁLLT ÁT EGY KRIPTOVALUTA-BÁNYÁSZ VÁLLALAT

A példát az aktuális beszámolók szerint többen is követik, elsősorban a kisebb ügyfeleket megcélozva, az adatvételemre is nagy hangsúlyt fordítva.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
38 000 GPU-val korábban Ethert termelt, nemrég viszont az AI piacra állt át egy kriptovaluta-bányász vállalat

A kriptovaluta-bányász piac az elmúlt időszakban elég nagy pofonokat kapott. Egyrészt a Bitcoin árfolyamának mélyrepülése magával rántotta a többi coin árfolyamát is, így idővel egyre kevésbé érte meg bányászni, másrészt tavaly szeptemberben sor került az Ethereum hálózat átalakítására a The Merge keretén belül, így a GPU alapú bányászatnak lényegében befellegzett. Az átalakuló piacról sokan kiléptek, míg más vállalatok alkalmazkodni kezdtek a megváltozott környezethez, az utóbbi időszakban pedig kezdik felvenni a fonalat a nagy nyelvi modellek körüli felhajtás tekintetében, így egyre többen kínálnak különböző AI alapú szolgáltatásokat ügyfeleiknek. A mesterséges intelligencia térhódítása kapóra jöhet a több ezer GPU-val rendelkező bányászvállalatok számára, igaz, a munkafolyamatok jellege miatt a hardver frissítésére is szükség van – no de ne szaladjunk ennyire előre.

Az egyik nagy cég, amely a kriptovaluta-bányász szegmensből sokak számára ismerős lehet, az a Hive Blockchain, illetve a Hut 8 Mining, amelyek mindketten próbálnak a HPC piac felé fordulni, éppen ezét a korábban kriptovaluta-bányászatra használt farmjaikat az AI munkafolyamatokat futtató ügyfelek szolgálatába állítják.

A Hive Blockchain éppen nemrégiben közölte legfrissebb pénzügyi eredményeit, és ezekkel karöltve egy kis betekintést is engedett mindabba, miért is lehet jó választás egy kisebb AI szolgáltatót választani a nagy nevek, például az Open AI, a Microsoft, a Google, vagy éppen az Amazon helyett. Az egyik pozitívum a 38 000 GPU-ból álló flotta, ami gépi tanulásra és mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokra egyaránt bevethető. Ennél egy fokkal fontosabb szempont lehet az ügyfelek adatainak védelme, vagyis a publikus nagy nyelvi modellektől való távoltartásuk.

Az ügyfelek előfizethetnek szolgáltatásként, de akár felhős üzleti modellt is választhatnak, igénytől függően. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a vállalat 6 éves tapasztalattal rendelkezik adatközpontok építése és üzemeltetése terén. A pénzügyi beszámoló alapján a 2023-as üzleti év folyamán 236,5 millió dolláros veszteség keletkezett, ami részvényenként 2,85 dolláros veszteséget eredményezett. A 2022-es üzleti év ezzel szemben még 79,6 millió dolláros profitot, illetve részvényenként 1,02 dolláros nyereséget eredményezett. A számokra természetesen hatást gyakorolt a Bitcoin árfolyama, illetve a hardver amortizációja is. A vállalat még rendelkezik olyan konfigurációkkal, amelyek Bitcoin bányászatra használatosak, és Bitcoinból még 66 millió dollárnyival rendelkeznek is.

A Wall Street Journal munkatársai egy másik olyan üzletágról is beszámoltak, amely korábban a kriptovaluta-piacon tevékenykedett. Az egyik ilyen cég a Satoshi Spain, amely árulta és lízingelte a bányászgépeket, most viszont abban segít ügyfeleinek, hogy új lehetőségeket találjanak a hardverben rejlő potenciál kamatoztatására. A Satoshi Spain alapítója, Alejandro Ibanez de Pedro úgy tekint az AI iparágra, mintha az a Mining 2.0 korszak lenne, és ebben igazából van is valami. A beszámoló szerint ezek a kisebb cégek elsősorban olyan réspiacokon lehetnek eredményesek, mint a startupok, az egyetemek, illetve a kisebb fejlesztők szegmense, ahol egyrészt fontos lehet az adatok védelme, másrészt a szereplők egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy a nagyobb cégekkel szerződjenek. Utóbbi egyébként reális szempont, hiszen a nagy cégek rendszerint csúcsra járatják infrastruktúrájukat, így oda a kisebb ügyfelek be sem juthatnak – nincs is rájuk igény abban a kifejezetten nagyvállalati környezetben.

Noha a kriptovaluta-bányászatról az AI/HPC üzletágra történő átállás egyszerűnek és zökkenőmentesnek tűnhet, igazából közel sem az, hiszen azon GPU-k többsége, amelyeket korábban ETH bányászatra használtak, manapság nem sok értéket képviselnek az AI iparágon belül, tehát a zökkenőmentes átalakításhoz újabb tőkeberuházásra is szükség van. Egyelőre nem is termel sokat egy efféle vállalkozás, ugyanis a Hive Blockchain szerint nagyjából 1 millió dollárnyi összeg folyhat be abból, ha egy éven keresztül AI központú üzleti folyamatok futnak 500 GPU-n, ez pedig nem egy nagy bevétel a vállalat teljes pénzügyi teljesítményét nézve – és ez ráadásul csak a teljes árbevétel, nem pedig a profit. Ha fejlesztik és bővítik a hardverparkot, a kép természetesen változhat. Hogy megéri-e? Erre a vállalat üzleti tervében találhatnánk bővebb információt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére