36- és 64 magos processzorok a Tilera-tól

36- és 64 magos processzorok a Tilera-tól

A Tilera egy kis gyártó, aki beágyazott rendszerekhez készít többmagos processzorokat. Ilyen beágyazott rendszereket használnak többek között a biztonságtechnikai rendszereknél, ahol nagymennyiségű audió és videó anyag feldolgozására és hálózaton történő továbbítására van szükség.

A vállalat most bemutatott 36 magos TilePro36 típusjelzéssel ellátott processzora egy középkategóriás termék, amelyet a későbbiekben felsőkategóriás videó konferencia lebonyolítását lehetővé tevő rendszerekben láthatunk viszont. A gyártó állítása szerint a 36 magos újdonság gyakorlatilag minden olyan hálózati és biztonságtechnikai területen megfelel, ahol 1-5 GB/s közötti sávszélesség kiszolgálására van igény. A Tilera vezetői egyértelműen kijelentették, hogy kizárólag a beágyazott rendszerek piacán próbálnak talpon maradni, a szerverek és az otthoni számítógépek szegmensében nem jelentkeznek majd termékekkel.

Ezzel egy időben a Tilera mérnökei elkészítették a Tile64-es processzor továbbfejlesztett változatát is, amely Tile64Pro típusjelzéssel van ellátva, és amely az elődjéhez képest kétszer akkora teljesítmény elérésére képes, ezzel együtt a fogyasztás értéke az elődéhez csak kevesebb, mint 5%-kal nőtt.

A TilePro család tagjai a több szálat igénylő alkalmazások esetében jelentősen nagyobb teljesítményt kínálnak a Dynamic Distributed Cache technológia bevezetése óta. A TilePro processzorok kétszer annyi elsőszintű gyorsítótárral vannak felszerelve, mint a korábbi generáció tagjai, továbbá el lettek látva egy, a chipen elhelyezkedő kommunikációs hálózattal is, amely a gyorsítótár menedzseléséről gondoskodik. A TilePro család nagy áttörést jelent, ugyanis a gyorsítótárazás és a gyorsítótár rendkívül jól skálázható több mag hozzáadásával is. Más szóval a cache memória esetében alkalmazott új eljárás segítségével a cache hatékony módon megosztható, ha több mag hozzáadására van szükség.

A Tilera az új processzorok esetében új utasításkészlettel is jelentkezik. Az új utasításkészlet használatával az audió- és videó jelfeldolgozás teljesítménye kétszeresére növekedett a korábbihoz képest.

De hogy pontosan mi is az a Tilera chip? Egy olyan processzor, amely pici, egyedi blokkokból épül fel. Minden egyes blokkban található egy RISC feldolgozó egység, amely akár 866 MHz-es sebességen is képes üzemelni. Az egység egy switch(kapcsoló) segítségével négy irányba tud adatot továbbítani: fel, le, jobbra vagy balra. Ezek a blokkok és switchek egy hálózatot alkotnak, amelyet iMesh-nek neveztek el, tulajdonképpen ezen a hálózaton keresztül kommunikálnak egymással és a rendszerrel a magok. Mindegy egyes blokkban van cache, ezek a cache-ek pedig az összes blokk számára elérhetőek az alkalmazás programozásától függően.

Az energiafelhasználás a magok számához képest alacsony, mindössze 10 és 16W között helyezkedik el a 36 magos modell esetében. A chip teljesítménye egyébként a felosztott hálózatnak köszönhetően olyan, amilyen. Egy olyan hálózat, amely lassabb processzorokból áll, esetenként gyorsabban képes elvégezni a rá bízott feladatot, mint egy gyorsabb, és komplexebb négymagos egység, ezzel együtt a felhasznált energia mennyisége is kevesebb a lassabb magokból álló rendszer esetében, ami sokszor igencsak fontos szempont.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward