Shop menü

30 ESZTENDŐ UTÁN BÚCSÚZIK A PLEXTOR MÁRKANÉV – A KIOXIA SÜLLYESZTŐBE DOBJA

A vállalatot 1985-ben alapították, akkor még TEXEL néven indult hódító útjára, majd 1994-ben megszületett a sokak által ismert Plextor név.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
30 esztendő után búcsúzik a Plextor márkanév – A Kioxia süllyesztőbe dobja

Egy meglehetősen régi, sokak által ismert márkanévtől búcsúzhatunk, ugyanis a jelenlegi tulajdonos, a Kioxia vezetése úgy döntött, süllyesztőbe dobja a Plextor márkanevet, ami közel 30 esztendőn át lehetett jelen az adattárolók szegmensében. A vállalat nevéhez minőségi optikai meghajtók fűződnek, gondoljunk csak a CD és DVD írókra, majd később a Blu-ray meghajtókra, de időközben az SSD-k szegmensébe is beléptek, ahol SSD meghajtókat és SSD kártyákat is kínáltak az elmúlt időszakban. A Plextor eredetileg TEXEL Corporation néven indult még 1985 folyamán, amikor is exporttal és zenei eszközökkel kezdtek foglalkozni, majd 1994 folyamán a TEXEL nevet leváltották a ma is ismert Plextorra.

A HKEPC információi szerint a Plextor márkanév pályafutása lényegében véget ért. A Kioxia eredetileg 2019-ben vásárolta fel a Plextort a Lite-On vezetésétől, ők ugyanis szabadulni akartak adattároló üzletáguktól. Akkoriban 165 millió dollárt kóstált a tranzakció, amelynek keretén belül a Plextor a Toshiba Memory tulajdonába került, majd a Toshiba Memory még ugyanabban az évben Kioxia névre váltott. A Lite-On kötelékében a Plextor meglehetősen ütőképes fejlesztőcsapattal bírt, termékei megbízhatónak minősültek és jó teljesítményt nyújtottak, így népszerűek voltak a vásárlók körében, de az OEM partnerekkel is jó kapcsolatot ápolt a cég.

Galéria megnyitása

A Plextor az SSD piacon egy kissé le volt maradva, sikerei a Marvell SSD vezérlőiből fakadtak, amelyekhez ütőképes firmware-t készítettek a fejlesztőcsapat tagjai. Ezzel nem is volt baj, viszont a Marvell mind a PCI Express 4.0-s, mind pedig a PCI Expres 5.0-s szabványú SSD vezérlők terén lemaradt a riválisaitól, mivel fejlesztői az InnoGrit kötelékébe vándoroltak át. A Plextor a  Marvell mellett az InnoGrit és a Silicon Motion SSD vezérlőit is használni kezdte, a Phison termékpalettájához azonban sosem nyúlt. Mivel háromféle SSD vezérlő gyártó termékeit kellett beépíteni a különböző termékekbe, ez eléggé elaprózta az amúgy is szűkös fejlesztőcsapat erőforrásait. A helyzet idővel tarthatatlanná vált, a Plextor márkanév fénye megkopott a rajongók és az átlagfelhasználók körében, így a Kioxia vezetésének látszólat nem maradt más döntése, nyugdíjba küldték az ikonikus márkanevet.

Az új márkanév az SSSTC lesz, amihez már el is készült a szükséges weboldal, ezzel egy időben pedig le is állították a GoPlextor.com és a Plextor.com weboldalakat, ha ezekre látogatunk, automatikusan megtörténik az átirányítás az SSSTC.com-ra. A névváltás mellett fontos változás, hogy az SSSTC érkezésével az átlagfelhasználóknak szánt SSD-k piacáról teljesen ki is vonulnak, ugyanis az SSSTC csak és kizárólag az ipari és üzleti meghajtókra koncentrál majd, valamint az adatközpontokat is célba veszi, konzumerpiaci termékek fejlesztésére és forgalmazására azonban nem készül.

Aztok a Plextor márkanévvel ellátott meghajtók, amelyekre még él a jótállás, az SSSTC gondozásában kaphatnak technikai támogatást és a garanciális ügyintézés is az SSSTC-n keresztül zajlik majd. Újabb Plextor sorozatú meghajtók már nem érkeznek, vagyis az ikonikus márka úgy járt, mint néhány évvel ezelőtt a sokak által kedvelt OCZ, amit még a Kioxia elődje, a Toshiba Memory hagyott magára.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére