Shop menü

3 GHZ FELETTI ÓRAJELLEL SZÜLETETT MEG A MEDIATEK DIMENSITY 8200

Felsőkategóriába illő tempót nyújt majd a lapka hatékony működés és elérhetőbb árszabás mellett, immáron 4 nm-en.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
3 GHz feletti órajellel született meg a MediaTek Dimensity 8200

A MediaTek komoly iramot diktál, próbálja a Qualcommot szorongatni, és a Dimensity 8200 lapka nagyon úgy fest, hogy egy kulcsfontosságú fejlesztés lesz az elkövetkezendő hónapokra nézve. Már most azt lehet látni, hogy sok készülék használhatja, vonzó lehet a cégeknek, hogy nagy tempót nyújt, mégsem kerül annyiba, mint egy csúcsra járatott lapka.

A Dimensity 9200 alá sorol majd be a Dimensity 8200, és olyan tempóra lesz képes, ami már meg fogja közelíteni a Snapdragon 8 Gen 1 teljesítményét is. Ez az első olyan rendszerchip, ami átlépi a 3 GHz-es határt, és nem zászlóshajóként bukkan fel a kínálatban. Három klaszterre van osztva, és egy Cortex-A78 mag lesz, ami 3,1 GHz-ig skálázódhat, de az alá besoroló három Cortex-A78 sem lesz sokkal szerényebb, még ezek is 3 GHz-esek lesznek.

Galéria megnyitása

Egyelőre a MediaTek ebben az esetben még maradt az ARMv8 alapok mellett, nem lépet tovább az ARMv9-re. Ezt meghagyja a csúcskategóriás Dimensity lapkák számára, miközben egyébként a Qualcomm már az ARMv9-re váltott a Snapdragon 7 Gen 1-nél is, ami a Dimensity 8200 ellenfele lehet, bár ez a chip lesz a gyorsabb, ha nem is olyan modern a felépítése. A CPU esetében még azt el kell itt mondani, hogy a Cortex-A55 magok gondoskodnak a hatékonyabb működésről.

Az integrált grafikus vezérlő is az ARM-tól származik, ezen a ponton a Mali-G610 felbukkanásáról számolhatunk be. A MediaTek már a Dimensity 8000 és 8100 esetében is ezt használta, de itt valamennyit tekerhetett az órajelen, hogy nagyobb teljesítményt tudjon biztosítani. MP6 kiszerelésben van jelen az IGP, szóval hat darab Mali-G610-et fűzött össze a vállalat. A Mali-G710 ugyanez a feldolgozó, csak a neve már onnantól, hogy legalább MP7 kiszerelésben alkalmazzák az ARM partnerei. Kiváló lesz a grafikus teljesítmény is.

A MediaTek ráadásul a játékélmény fokozása érdekében a HyperEngine 6.0-t is beveti már itt, ami számos olyan technológiai megoldást fog össze, amikkel fokozható az élvezet. Képes a lapka működésének optimalizálására, biztosít AI-VRS-t, támogatja az Intelligent Frame Stabilization 2.0 eljárást, és egyebek mellett még az 5G adatátvitelt is képes úgy hangolni, hogy minél alacsonyabb legyen a késleltetés az online játékok alkalmával.

Galéria megnyitása

A Dimensity család friss tagja az APU 580 egységet is megkapta, ami a MediaTek saját fejlesztésű, gépi tanulást gyorsító megoldásainak az ötödik generációs tagja. Az APU jelentős számítási kapacitással képes szolgálni rengeteg helyzetben, és például a képalkotás során is ki lehet majd használni ennek a képességeit.

A fényképezésnél a chip az Imagiq 785 ISP-t fogja majd munkára, ami egy továbbfejlesztett komponens. A Dimensity 8200 akár 320 MPixeles kamerát is képes kezelni. Videózánál támogatott lesz a HDR10+ anyagok lejátszása, 4K Ultra HD és 60 FPS a plafon a minőség tekintetében, és az AV1 tartalmak feldolgozásába sem törik bele a bicskája. A lapka 1440p-s megjelenítők mellett is képes lesz 120 Hz-es üzemre, ha pedig csak Full HD+ panel kerül mellé, akkor akár még a 180 Hz is elérhető.

Integrált 5G modemmel rendelkezik a MediaTek Dimensity 8200, de ennek kapcsán azt meg kell jegyezni negatívumként, hogy csak a Sub-6 tartományt támogatja. Dual-SIM felállás mellett is menni fog az 5G mindkét kártyáról, és a vivő aggregációval lehet javítani az elérhető sávszélességet. A kapcsolati lehetőségek között akar még integrált Wi-Fi 6E, valamint Bluetooth 5.3 modul, és fejlett A-GPS vevő is.

Galéria megnyitása

Fontos elmondani az újdonság kapcsán, hogy már nem 5, hanem 4 nanométeres csíkszélességen került gyártásba. A TSMC felel a lapka előállításáért, és az N4 node-ot alkalmazza a vállalat. Ennek köszönhetően fog javulni a Dimensity 8200 hatékonysága azzal együtt is, hogy nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a korábban bejelentett felmenői. A TSMC már több chipet készít 4 nm-en a MediaTek számára, szóval rutinosan foghatott bele az friss chip előállításába is.

Galéria megnyitása

A MediaTek Dimensity 8200 bemutatását követően azonnal kiderült, hogy az iQOO és a Xiaomi is alkalmazza majd ezt a lapkát, és hamarosan más márkák is jelezhetik ezt. Mostanában nagy divatja lett annak, hogy egy-egy fontosabb lapka érkezését követően a nagyobb gyártók jelzik, hogy már dolgoznak is az adott termék alkalmazásán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére