23 inches monitorok 50 ezer alatt

A mai alkalommal olyan 23 colos monitoroknak szenteljük a figyelmet, melyek beleférnek az 50 ezer forintos keretbe.

23 inches monitorok 50 ezer alatt

1. Bevezető

A mai alkalommal olyan 23 colos monitoroknak szenteljük a figyelmet, melyek beleférnek az 50 ezer forintos keretbe. A tesztpéldányok az Asus, a Dell és a Samsung műhelyéből érkeztek hozzánk.

2. Asus VS238H - Áttekintés

Asus VS238H

A három monitor hasonló tudással rendelkezik, és ami még közös bennük, az az áruk. Ennek hála kiegyensúlyozott verseny elé nézhetünk. Tesztünkben elsőként az Asus készülékével ismerkedünk meg.

Ami a külcsínt illeti, a monitor kávája a már megszokott fényes fekete színű festést kapta meg, éppen úgy, mint napjaink legtöbb kijelzője. A hátlapon megtalálható az a tetszetős érdesített felület is, amit a cég notebookjain is megfigyelhetünk, egyéb tervezési bravúrokról viszont nem tudunk beszámolni. Az anyagminőség tűrhető, de a monitor helyenként vékonyabb műanyagokból van összerakva, ezért döntögetés közben halk neszek is hallhatóak.

A monitornak nyomógombjai vannak, ezek könnyen elérhető helyen, a káva alján, a jobb oldalán találhatók meg. A kezelésük még szürkületnél is viszonylag egyszerű, mert a fekete káván jól láthatóak a fehér feliratok, illetve a gombok is jól kitapinthatóak alul. Gombmegvilágítás vagy szoftveres menü nincs, ezekről az extrákról le kell mondanunk. Vannak viszont gyorsgombok, ami megkönnyítik az életünket, ezért a fontosabb beállítások miatt nem kell időznünk a főmenüben. Lehetőségünk van képprofil állításra, fényerő és kontraszt beállításra, továbbá bemeneti jelváltásra. Ezen kívül az automatikus képbeállítás gombja is megtalálható, de ezt csak akkor használhatjuk, amikor a VGA bemenetet használjuk. A monitorról természetesen az állapotjelző lámpa sem maradhatott le. Fénye halvány, ezért nem vonja el figyelmünket a képről, ami jó, mert a menüben ezt nem lehet letiltani.

A készüléket egy egyszerű állvánnyal látták el, ezért nem támogatja a magasságállítást és a porté módot, de sajnos még az elforgatás képessége is lemaradt róla. Egyetlen konfigurációs lehetőségként csak a döntögetés maradt, amit előrefelé 20 fokban, hátrafelé 5 fokban képes megtenni a monitor. A szűk lehetőségekért cserébe elvárnánk, hogy legalább stabil legyen a kijelző, ezzel szemben ingatag, ugyanis a pehelysúlyú talp még ráadásul kicsi is.

A monitor hátlapján egy bemélyedést is találtunk, amit kiválóan fel lehet használni arra, hogy fogantyúnak használjuk, amikor a kijelzőt arrébb tesszük az asztalon. Érdekességként (az említett érdesítésen kívül) már csak a fali állványok lyukai láthatóak, amit takaró gumidarabkák fednek az esztétikus kinézet jegyében. A monitor tehát a fali állványokat is támogatja, méghozzá a VESA 100 szabványnak megfelelően. Ami a video bemeneteket illeti, a kijelzőn a legfontosabbak találhatók meg: DVI, VGA és egy HDMI. Ez utóbbihoz egy fejhallgató kimenet is van közvetlenül a csatlakozó mellett, azért, hogy a HDMI audio sávja is hallható legyen (a monitorban ugyanis nincsenek beépített hangszórók). A kellékek közt a legfontosabbakat találtuk meg: kézikönyv, DVI, VGA és tápegység kábel, a digitális kábelre tehát már nem kell költenünk.

3. Asus VS238H - OSD és Képprofilok

OSD

Lássuk a monitor képernyőmenüjét:

A monitor alapvető képbeállításai közül csak a legfontosabbakat emelnénk ki. Az élességállítás (Sharpness) a VGA bementen bír nagyobb jelentőséggel, de a digitális bemenetekre is alkalmazhatjuk, ha markánsabb éleket szeretnénk. Az Aspect részleg a képarány kezelésért felel, de ezzel csak később foglalkozunk. A monitor pontos színhőmérsékletét a három színcsatorna egyenkénti beállításával adhatjuk meg. A színtelítettség (Saturation) opcióval viszont egyszerűen varázsolhatunk telt színeket a képernyőre, ezért nem kell egyenként megváltoztatnunk a színcsatornákat, ha megkapó látványt szeretnénk. Szintén a látványra vannak hatással a már jól ismert képprofilok, melyek a Splendid részlegben találhatók meg. Ezek célja, hogy különleges színhatással javítsák fel a megjelenítést, ha valaki a látványt és nem a pontosságot részesíti előnyben. Lehetőségeink: Standard, Theater, Game, Night View, sRGB és Scenery. A profilokat teljes mértékben átkonfigurálhatjuk, illetve egyenként visszaállíthatjuk a gyári értékeket. Mi változatlanul hagytuk őket, és az alapállapotról készítettük el méréseinket. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm) választható ki, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is (User Mode).

A monitor extrái:

[list type="unordered"]

[*]A bőrtónus színét (Skin Tone) két féleképpen tolhatjuk el: a normálhoz képest sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), és ezt az opciót csak a különleges profiloknál találjuk meg.

[*]A monitorban dinamikus fényerőszabályzás (ASCR) is van, mely az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, és mivel épp ez a funkció lényege, azoknak érdemes bekapcsolni, akik szeretik ezt. Alaphelyzetben ezt mindegyik képprofilnál kikapcsolva találjuk, ezért mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell, ha szeretnénk használni.

[*]A Smart View látószögjavító opcióval alulról nézve a sötét részletek kivilágosodnak, ami nagy előnyt jelenthet filmeknél, ha például ágyból fekve nézzük a monitort.

[*]Az ECO Mode kapcsolóval némileg sötétebbre állíthatjuk a képet, ami arra jó, hogy áramot spóroljunk. Ezt ma már szinte kötelező belerakni a monitorokba, de egy jól bekalibrált kijelzőnél ez egy tökéletesen felesleges funkció.

[/list]

Képprofilok

Ezek után megnéztük, hogy mennyire pontosak a gyári képprofilok.

Szemmel vizsgálva nekünk négy képprofil nyerte el a tetszésünket, a többi viszont túlzásba vitte a színeket, ami torzulást eredményezett. Még a Standard-ot is furán kékesnek találtuk, ami már rövidtávon is kellemetlen a szemnek. Amikor a méréséket végeztük, a monitor gyári állapotban volt (R: 100, G: 100, B: 100). A monitor képe ennek ellenére a kékes árnyalatok felé húzott, ezt a gyárilag túl magasra beállított kontrasztérték okozta.

A Standard profil kékes színárnyalatáról is a gyárilag túlzásba vitt kontraszt tehet. Miután ezt mérsékeltük, már eltűnt a kellemetlen elszíneződés, de a túlzottan világos kép és a „tejfölös” megjelenítés továbbra sem nyerte el a tetszésünket. Azonban meglepően szép látvány fogadott minket a Theater esetében. Az élénk színek azonban torzítják a látványt, ezért nyomtatás előtt ne használjuk, filmnézéskor viszont érdemes átkapcsolni ebbe a módba.

A Game profil ehhez képest fakóbb, ezért némileg csúnyább is, és válaszidőben sem jobb, ezért nem sok értelmét látjuk. A Night View mód viszont egy hasznos profil, ez a sötét részletek előtárásában jeleskedik. Az Asus monitorok már alaphelyzetben is jól kezelik a sötét részleteket, ebben a képprofilban pedig semmilyen apró részletről nem maradunk le.

A legtermészetesebb színmegjelenítése az sRGB-nek volt, ami nem csoda, hiszen normál körülményekhez is mindig ezt ajánlják. Nekünk a színező profilok közül szokás szerint a Scenery tetszett a legjobban. Ezt elsősorban fotók nézegetésére szánták, de a monitor nem sértődik meg, ha filmnézésre vagy játékra is ezt használjuk.

Ami a színhelyességet illeti, a profilok nem valami pontosak. A legtöbbször a gamma volt túl alacsony, amitől „tejfölös” volt a kép, de sajnos ennek korrigálását nem teszi lehetővé a monitor. A színeltérésekre is jobban odafigyelhettek volna, bár az átlagos delta E még így sem ment a 6-os érték fölé, ami még nem olyan rossz eredmény.

Az egyéni beállításokkal a legtermészetesebb színvisszaadásra törekedtünk, és a kalibráció során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2-es gammát céloztuk meg. A kijelző kontraszt/színhőmérséklet/fényerő beállításával jól megközelítettük a célértékeket, de a gamma még ilyenkor is korrekcióra szorult. Ezt gammaállítás híján már csak az egyénileg elkészített színprofillal tudtuk módosítani, míg végül elértük a kívánt eredményt.

Végeredményben elmondhatjuk, hogy nagyon jó értékeket hozhatunk ki a monitorból, ha van a közelben egy kalibráló készülék. A gyári képprofilok közül viszont még az sRGB sem mondható igazán pontosnak, de legalább szemre már elfogadhatónak tűnik. Ezért ezt érdemes választani, vagy alkalmazzuk a tesztpéldány beállításait kiindulási alapnak. Ha a pontos megjelenítés nem szempont, de a szép látvány igen, akkor mi a Theater és Scenery profilokat ajánljuk, a sötét részletekre pedig ott a Night View Mode.

4. Asus VS238H - Képminőség

Képminőség

A monitoron elvégeztük szokásos tesztjeinket is. A színvilággal már nagyon régóta nincs probléma a TN paneles monitoroknál sem, ezért nem lepődtünk meg azon, hogy a kijelző képe szépnek és élénknek bizonyult. A homogén képeknél azonban feltűnt, hogy a képernyőn némi sávosodás is látható. A jelenség nem látszik durván, de aki keresi, megtalálja ezt. A kontrasztskálán viszont remek kép fogadott minket, még a szürke legsötétebb árnyalatai is jól látszottak. Ehhez ráadásul át sem kellett kapcsolnunk a NightView profilba. De amikor megtettük, a szürkeárnyalatok közti különbség még látványosabb volt, ami sötét pályás játékok esetén különösen jól jön. A monitor nem csak ezeket, hanem a világos szürkeárnyalatokat is jól elkülönülten tárta elénk, bár ezzel nem szokott probléma lenni. Nekünk úgy tűnt, hogy a takarékosság érdekében a monitor fényerejével spóroltak. Az általunk mért maximális 184 cd/m^2-es érték jóval kisebb a specifikációban megadottnál, igaz, mi előtte már normalizáltuk a kontrasztot és a színcsatornákat is beállítottuk (a gyári beállításokkal valóban elérhető a 250 cd/m^2-es érték, más kérdés, hogy egy rosszul beállított monitornál ezzel nem sokra megyünk). A napsütéses időhöz viszont még ez is elég lehet, ugyanis a kijelző matt felületet kapott. Ami a minimális fényerőt illeti, nekünk 36 cd/m^2-es értékig sikerült lemennünk, annak tehát nincs akadálya, hogy szemkímélőre állítsuk be a monitort.

A digitális video bemenetek (DVI, HDMI), valamint az analóg bemenet (VGA) képe is nagyon szép élesnek bizonyult, ezért semmilyen minőségbeli problémánk nem volt velük. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak és a bemenetek közt automatikus jelváltás van, amit kikapcsolni sem lehet, ezért ha valamelyiken megszűnik a jel, a monitor átkapcsol a másikra (ez egy kényelmes megoldás, de zavaró lehet, ha két PC-t használunk egy monitoron).

Most lássuk a monitor skálázási képességét. Az alacsonyabb felbontások közül a kijelző a 16:9-eseket és 4:3-asokat kezeli le helyesen, a 16:10-es felbontásokat torz módon, teljes képernyőn tudja megjeleníteni. Ha ez nem zavar minket, jó tudni, hogy a kijelző szépen jeleníti meg az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméreteket. Szövegolvasásra az 1280*720 és 1024*768-as felbontások alkalmasak, mert nagyon szépek, ezért sebességnövelés céljából elsősorban ezeket érdemes elővenni. Játékra még az 1280*1024 és 1280*960 felbontások is jók, mert csak alig homályosak, az 1152*864 minősége viszont csak átlagos, ezért jobban járunk az előbbiekkel. A képarány kezelést Aspect Control néven találjuk meg a menüben. A Full minden esetben teljes képernyős megjelenítést jelent, a 4:3 pedig értelemszerűen a 4:3 arányú felbontásokra van kitalálva. Ezt az 1280*1024-nél is alkalmazhatjuk, ilyenkor sem torz a kép, mert a névvel ellentétben a monitor ilyenkor 5:4-es arányt használ. Ha pl. 1024*768-at szeretnénk nézni, akkor a képarány kezelést elég egyszer beállítani 4:3-ra, onnantól minden 4:3-as képméretet helyesen fog megjeleníteni a kijelző, még az 1280*1024-et is.

Most pedig jöjjenek a monitor gyöngéi, a látószögek. A panel betekintési szögei oldalról megfelelőek, bár a tökéletestől ezek is messze vannak, mert némi sárgulással és kontrasztcsökkenéssel is számolnunk kell. Az igazán feltűnő minőségromlás alulról és felülről történik. Alulról már néhány fokban elkezdődik a durva elszíneződés, és felülről sem sokkal jobb a helyzet, mert a durva kontrasztcsökkenés is komoly színtorzulást okoz. Ezért szemből nézve a képernyő teteje és alja is más-más színben látható egy homogén kép esetében. A monitornak még így is van egy nagyjából 60 fokos függőleges tartománya, amiben nézhető a kép, de az átlagos notebook kijelzőkénél szebb látványt ne várjunk tőle. Ezen némileg segít a korábban említett látószögjavító funkció (SmartView), amivel nyerhetünk néhány fokot. Így alulról (pl. ágyból) is nézhető a lesz kép, viszont állandóan kapcsolgatnunk kell miatta.

A háttérvilágítás szintén nem a monitor büszkesége, mert foltos, és a képszéleken bevilágítások is vannak. De legalább ezek nem éles foltokban, hanem elmosott felhők formájában jelentkeznek, ami jobb az előző verziónál. A tesztképeken is látható, hogy a monitor sok fényt átereszt, ezért egy sötét szobában egészen jó fényforrásnak használhatjuk a kijelző fekete képernyőjét. A világos tartalmaknál szerencsére semmi sem látszik a hibákból, de extra szélesvásznú filmeknél, a sötét képrészeken már észrevehetőek a bevilágítások.

A monitortól nem várhatunk el különlegesen nagy sebességet, hiszen válaszidő-gyorsítás sincs benne, de a kijelző szemre a specifikációban ismertetett 5ms-os értéktől is elmarad. A képernyőn a grafikus elemek mozgatása közben jól látható elmosódás van. Még ezzel együtt is lehet játszani a monitorral, mert a látvány nem vészes, de az újabb 5ms-os készülékek ennél már jobbak szoktak lenni. A bemeneti késés viszont egészen jó, ezért az irányítás is közvetlen.

5. Dell S2330MX - Áttekintés

Dell S2330MX

Tesztünk második versenyzője a Dell-től érkezett hozzánk. A cég már az elmúlt évben egyértelművé tette, hogy egyre nagyobb részt kíván venni az olcsóbb TN paneles kijelzők gyártásában, így a már korábban megszokott prémium vonal mellett az otthoni szériákból is válogathatunk.

Ami a formatervezést illeti, a Dell tervezői ezúttal elhagyták a korábban megszokott jellegzetes szögletességet, és helyette egy gömbölyded káva fogad minket. A készülék elsősorban vékonyságával hívja fel magára a figyelmet, oldalról és felülről látható, hogy hátul csupán a csatlakozók és az elektronika púposodik ki. A panelt csillogós fekete káva veszi körül, alul pedig fémszínű műanyag berakás látható, ami üdítően hat, mert a monitor egyébként teljes egészében fekete. A vékonyságnak viszont ára van. Az anyagminőség nem rossz, de a panel döntögetése közben halk recsegés hallható, és a monitor fogdosása közben sincs meg a jó tapintás érzet.

A kijelzőnek érintőgombjai vannak, ezeket a káva elején, jobb oldalon találjuk meg. Az érintőmezők helyét egy-egy pöttyel jelölték be nekünk, ami nappal segít megtalálni a megfelelőt, sötétben azonban lutri, hogy mit nyomunk meg. Saját megvilágításuk nincs, de ha megnyomjuk valamelyiket, akkor az OSD egy-egy piktogramja bukkan fel segítségül a kijelző területén, a megfelelő helyen. Ezért szürkületnél sem gond tallózni a menüben, de a monitorhoz szoftveres menü is jár, amivel kikerülhetjük az érintőgombok nyomkodását. De miért tennénk, amikor ezek nagyon pontosan reagáltak, mi csak a menü reakcióját találtuk kicsit lassúnak. A monitor két tetszőlegesen beállítható gyorsgombbal is rendelkezik, melyeket beállíthatjuk a következő lehetőségek bármelyikére: képprofil váltás, fényerő/kontraszt menü, automatikus konfigurálás (VGA bemenetnél), video bemenet, képarány kezelés. A lista tehát mindenre kiterjed, ezért nem is hiányoltunk közülük semmit. Ami az apró részleteket illeti, találtunk még egy szép, fehér színű állapotjelző lámpát is a gombok mellett. Fénye nem vonja el a figyelmet, és még a készenléti narancs fény sem zavaró, ezért az sem baj, hogy nem lehet letiltani ezeket.

Az állvány lehetőségei közt csak a dönthetőség szerepel, még az elforgatási funkció is kimaradt. A panelt előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban állíthatjuk be, ami egy megfelelő tartomány. Az állvány talpa nem egy méretes példány, ráadásul még a közepe is hiányzik. Ez újabb súlycsökkenést okozott nála, de a monitor még ezzel együtt is stabil. Magasságállítás nincs, de mi a fix magasságot rendben találtuk.

A kijelző hátránya, hogy fali konzolokra nem lehet felrakni, ami nem meglepő, mert ezzel a negatívummal az összes dizájnmonitor estében számolnunk kell. A monitor hátulján találjuk a video bemeneteket. Csak a VGA és a DVI kapu található meg köztük, a HDMI csatlakozást egy átalakítóval oldották meg gyárilag (ezt a mellékletben találtuk meg). A monitorban nincsenek extrák, beépített hangszórók és fejhallgató kimenetet sincs rajta. A mellékletben csak a legszükségesebbre bukkantunk (VGA és tápkábel), ezért a digitális vezetéket nekünk kell megvenni a monitorhoz.

6. Dell S2330MX - OSD és Képprofilok

OSD

A monitor képernyőmenüje könnyen olvasható, a szürkésfekete táblázatos rendszerben fehér szöveget találunk. A jobb felső sarokban a monitor energiafogyasztása látható. Itt sajnos nem egy számszerűsített értéket találunk, hanem egy zöld sávot, ami a spórolási lehetőségeink kihasználtságát mutatja (minél kevesebb a zöld rovátka, annál kisebb a fogyasztás). Bekapcsolhatjuk az Energy Smart opciót is, így a monitor alacsonyabb fényerővel fog működni. A funkció figyeli a képernyő tartalmát, és a sötétebb tartalmaknál lesötétíti a kijelzőt (nekünk ez zavaró volt, szerintünk jobb egy jól beállított fix érték). A menü ezen kívül nem sok extrát tartalmaz, az alapvető képbeállításokat (fényerő, kontraszt, élességállítás) és a képarány kezelést (Aspect Ratio) tudjuk rajta beállítani. A gyártó jó szokása szerint beépítette a menübe az LCD Conditioning funkciót is.

Képprofilok

A Dell képprofiljai közül ezúttal csak a pontosabb Graphics sémákat kapjuk meg (egyes típusoknál a látványosabb Video sémák is elérhetők). A profilok színhőmérsékletben és élességben különböznek egymástól, némelyikük pedig extra színezést is használ a kívánt hatás érdekében, de csak szolidan. Még mielőtt megkerestünk volna az optimális képbeállításokat, mindegyik gyári profilról készítettünk egy-egy mérést, hogy megállapítsuk ezek mennyire térnek el az ideális értékektől.

A Standard és Multimedia profilok egész szépek, szemre nincs nagy különbség köztük, csak annyi, hogy utóbbi nekünk fakóbbnak tűnt. Mindkettő általános használatra van, fényerejük alapján szürkületnél és napsütésben is lehet használni ezeket. Színhűségben egyik sem rossz, de amint látható, utóbbi a normálhoz képest már alacsonyabb gamma értéket használ, ettől van a fakóság.

A Movie profil értelemszerűen filmnézésre van, erős kékes beütése jót tesz a mozi hangulatnak. A Game profil jóval közelebb van a normál színhőmérséklethez, de nagyon világos, ettől némileg jobban látjuk a sötét részleteket. Ezek a profilok nem nyomdai használatra vannak, ezért messze vannak az ideális értékektől, de a színeltérések még ezzel együtt sem rosszak. A kijelzőben a dinamikus kontraszt opció is megtalálható, amit csak ennél a két profilnál lehet bekapcsolni. Az átmenetek lassúak, ezért feltűnő, hogy ott vannak, emiatt érdemes inkább letiltani ezt.

A Text profil alacsony fényerejével és semleges színhőmérsékletével nyugtatja a szemet, a Standard után ez a monitor legpontosabb profilja. A Warm és Cool nevükhöz híven a meleg és hideg árnyalatai a Standard sémának, ezért csak színhőmérsékletben különböznek tőle. Az utóbbi két profil esetében 5800K, illetve 7600K színhőmérsékletet mértünk, a monitor tehát kerüli a túlzásokat, ami mindenképpen jó dolog.

A kalibrálás során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. Amikor a monitor fényerejét, kontrasztját és színét beállítottuk, már szép eredményt értünk el, de gamma még nem volt jó. Gammaállítási lehetőség pedig nincs a monitorban, ezért a tökéletes kalibrálás érdekében be kellett töltenünk a saját képprofilunkat is.

A gyári profilok tehát jók, és ha a Standard-nál maradunk, akkor még a gammát sem kell módosítani. Bármelyik megfelelő lehet, de mi kettőt ajánlunk: szemkímélő használatra a Text-et, a látványos hatás érdekében pedig a Movie-t.

7. Dell S2330MX - Képminőség

Képminőség

A monitor képminősége jó, a színek élénknek bizonyultak, az átmeneti gradienseken csak kis sávosodást láttunk. A monitor a szürke világos árnyalatait hibátlanul jelenítette meg, és csak a legsötétebb szürkeárnyalat olvadt bele a fekete háttérbe. Ez azt jelenti, hogy a kijelző a sötét jelenetekkel is elég jól boldogul. A kalibrálás után mért legnagyobb fényerő 181 cd/m^2 volt, ami lehetne kicsivel több, de még ez is elég volt ahhoz, hogy az olvashatósággal ne legyen gond, a kijelző ugyanis matt bevonatot kapott. Amikor a fényerőt teljesen lecsökkentettük, akkor 40 cd/m^2-es értéket mértünk, ami tökéletesen elég ahhoz, hogy szemkímélő módon tudjunk szöveget olvasni egy sötét szobában.

A monitor DVI bemenete nagyon szép, ráadásul még a VGA sem rosszabb nála, így a kijelző kettő darab teljes értékű bemenettel gazdálkodik. A bemeneteken más-más fényerő/kontraszt/szín beállításokat használhatunk, ami olyankor lehet fontos, amikor két PC-t csatlakoztatunk egy monitorra. Szintén jó ötlet, hogy a video bemenetek automatikus és kézi váltásra is kapcsolhatók, ezt mi választhatjuk ki a menüben.

A kijelző szépen jeleníti meg az alacsonyabb felbontásokat. Az 1152*864 és 1024*768-as felbontások annyira szépek, hogy ezeket szövegolvasásra is elővehetjük. Az 1280*720 sajnos egy fekete keretben jelenik meg, pedig minősége egész jó, élessége alapján játékra ajánlott elővenni. Játékra még az 1280*960-as képméret is jó választás, mert nagyon szép, és a kijelző az 5:4-es képarányt is ismeri. A monitor a 16:10 arányú felbontásokat, így az 1680*1050-et, 1440*900-at és az 1280*800-at is szépen lekezeli, ezeknek is jó minőségük van. A képarány kezelés tehát mindenre kiterjed, de sajnos kézzel kell váltogatnunk köztük, mert ezt felbontás váltáskor nem teszi meg helyettünk a monitor.

A monitor betekintési szögei viszonylag jók. Oldalról csak kisebb mértékű sárgulással kell számolnunk, továbbá a szokásos kontrasztcsökkenéssel is, de az oldalt ülők még ezzel együtt is egész jó képminőséget kapnak. Felülről már erősebb a kontrasztcsökkenés, mint oldalról, de szerencsére ez még nincs hatással a képminőségre, mert csak nagyobb szögben látható. Alulról is egészen jó képminőséget kapunk, mert durvább vöröses színtorzulás csak nagy szögnél jelentkezik, ezért viszonylag tág tartományban élvezhetjük a monitor képét. Ennek köszönhetően egy homogén kép esetén szemből csak alig változnak meg a színek a képernyő tetején és alján.

A háttérvilágítás átlagos, a kijelzőnek vannak bevilágításai oldalt, de csak fekete képernyőnél látszanak. A homogén képeken szintén vannak egyenetlenségek, de normál képi tartalomnál ebből sem látunk semmit.

A monitor beépített válaszidő-gyorsítással rendelkezik, ennek megfelelően 2ms szerepel a specifikációban. A kijelző válaszidő tekintetében jól teljesít, de a próba során durva túlvezérlési hibákkal is találkoztunk. Ez szövegszerkesztéskor látható a legjobban: amikor fehér alapon fekete szöveget mozgatunk, akkor sárgás és vöröses elmosódás látható. A kijelzővel még így is jól lehet játszani, de mi örültünk volna, ha a gyorsítás mértékét le tudtuk volna csökkenteni. A menüben viszont erre vonatkozóan semmilyen beállítás nincs. A kijelző bemeneti késése legalább nagyon alacsony, igen reszponzív darabot alkotott a Dell.

8. Samsung S23B350H - Áttekintés

Samsung S23B350H

Végül lássuk utolsó szereplőnket, amely a Samsung berkeiből érkezett hozzánk.

A monitor küllem tekintetében nem sok újdonságot tud felmutatni, mert a Samsung mérnökei is a már jól bevált formulát alkalmazták. A készüléket egy viszonylag vékony, fényes fekete kávába csomagolták, és a változatosság kedvéért ez némi vöröses beütést is kapott. A látvány bár (már) unalmas, ettől még lehet jó, hiszen semmilyen kirívó részlet nincs rajta, ami eltántoríthatná a vásárlókat. A felhasznált műanyagok jók, a tapogatás során és a panel döntögetése közben sem hallottunk kellemetlen zajokat.

A kijelzőt érintőgombokkal látták el, amik egyszer sem tévesztettek, és még a menü reakciója is nagyon gyors volt. Az érintőmezőknek nincs megvilágításuk, ha viszont megnyomjuk valamelyiket, akkor a képernyőn felbukkanó piktogramok segítenek nekünk megtalálni a megfelelőt. Ezért sötétben sem nehéz megtalálni ezeket, de ha szeretnénk kiváltani az érintőgombokat, akkor a képbeállításokat a mellékelt MagicTune szoftverrel is elvégezhetjük. A monitornak gyorsgombjai is vannak, ezek a fényerőállítást, a bemenet váltást és VGA bemenetnél az automatikus kalibrációt indítják el. A menüben egy tetszőleges gyorsgombot is beállíthatunk, ennek funkcióját a menüben tudjuk kiválasztani. Az állapotjelző lámpa fénye minket nem zavart, ezért az sem baj, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.

A monitorhoz egy annyira egyszerű állványt kapunk, hogy még a talpforgatás képessége is lemaradt róla, de legalább tesztünk legstabilabb darabja volt. Ez annak köszönhető, hogy a talp mérete nagy, és így képes stabilan megtartani a panelt. Az állvány konfigurációs lehetőségei közt csak a dönthetőség szerepel. Erre kellően széles tartományban, előre nagyjából 5 fokban, hátrafelé 15 fokban képes. A konfigurációs lehetőségeket ezzel ki is merítettük, de fix magasságát legalább jól állították be nekünk, ezt egy centivel sem tennénk arrébb.

A hátlap is egyszerű, itt csak a video bemenetek láthatóak. A vékony kijelzőt még fali konzolokra sem tudjuk felszerelni, az ehhez szükséges lyukak ugyanis nincsenek meg rajta. A monitoron mindössze egy HDMI és egy VGA csatlakozó található meg, ez szintén nem egy széles választék. A monitorban beépített hangszórók és fejhallgató kimenet sincs, ezekről az extrákról le kell mondanunk. A csomagban viszont egy telepítő lemez is helyet kapott, amin a driver, a MagicTune menükezelő és MultiScreen képernyőfelosztó szoftverek vannak. Ezen felül csak egy tápegység kábelt és egy VGA kábelt találtunk, a digitális madzagról ezért nekünk kell gondoskodni.

9. Samsung S23B350H - OSD és Képprofilok

OSD

A monitor grafikus képernyőmenüje számos lehetőséget tartogat nekünk arra, hogy a legtöbbet kihozzuk belőle. Az alapvető képbeállítások mellett (fényerő, kontraszt, élesség) a kijelző gyári színprofilokkal is rendelkezik (Cool 1, 2 Warm 1, 2, Normal), és arra is lehetőségünk van, hogy a három színcsatornát kézzel állítsuk be. A MagicColor színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos extra filmeknél és néhány játéknál még jól jöhet. A részletekre is ügyeltek, mert a Key Repeat Time funkcióval a gombismétlés sebességét is beállíthatjuk (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés). Az Off Timer pedig egy időzítő, amivel automatikus kikapcsolásra időzíthetjük a monitort.

Az extra funkciók:

[list type="unordered"]

[*]Customized Key: egyedi gyorsgomb a következő lehetőségek egyikére: MagicAngle (látószög módok), MagicBright (képprofilváltás), Eco Saving (energiatakarékos mód), Image Size (képarány módok).

[*]MagicAngle: a panel látószögén javíthatunk annak függvényében, hogy milyen irányból szeretnénk nézni a monitort. Bizonyos helyzetekből javíthatunk a képminőségen, de cserébe az ellenkező irányból lesz csúnya a kép. Ez egy kényszermegoldás, de néha hasznát vehetjük. Lehetőségeink: Lean Back Mode 1, 2, Standing Mode, Side Mode, valamint Group View. Nekünk utóbbi tetszett a legjobban, ezt olyankor kell elővennünk, amikor többen ülünk egymás mellett.

[/list]

Képprofilok

A képprofilokat a MagicBright részlegben találjuk meg, lehetőségeink: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast, illetve egyedi képprofilt is elmenthetünk (Custom).

Szemkímélő használatra (pl. szövegolvasásra sötét környezetben) a Standard ajánlott, mert viszonylag alacsony fényereje van és különleges színező effektet sem használ, ami hosszútávon zavaró lehetne. Látványosabb cél érdekében a Game sémát érdemes elővenni, mert világosabb, de ezen kívül nincs nagy különbség köztük. Színhőmérsékletre a semleges fehérhez közelítenek, gammájuk is rendben van, és még a profilok pontossága is elfogadható (bár mi jobban szerettük volna, ha színvisszaadásban a Standard kicsivel jobb lett volna).

A Cinema és DynamicContrast profilok színezettebbek náluk, előbbi ráadásul élesítést is használ. A színátmeneteknél a Cinema és DynamicContrast profiloknál romlik a minőség, ezért csak akkor használjuk ezeket, ha a látványra megyünk és nem a pontosságra.

Megnéztük, vajon a monitor rávehető-e a pontosabb színmegjelenítésre, először csak a kijelző helyes beállításával, majd az egyéni képprofil betöltésével (a beállítás során 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekedtünk). Amikor a monitort beállítottuk a megfelelő értékekre, nem lett sokkal pontosabb a színvisszaadás, ezért a saját színprofilunkat is be kellett töltenünk. Ilyenkor már az átlagos delta E érték alapján jól be tudtuk kalibrálni a monitort, de egy nagyobb kilengéssel még így is számolnunk kellett.

A monitor színhűsége tehát gyárilag nem rossz, de a tökéletesség érdekében kalibráló eszközre is szükség van. Enélkül ugyanis nem lehet jobb eredményt elérni a gyári Standard profilhoz képest (nekünk legalábbis nem sikerült), ám ha ezt választjuk, akkor sem járunk rosszul.

10. Samsung S23B350H - Képminőség

Képminőség

A kijelző színvilágával elégedettek voltunk, csak a színátmeneti gradienseken láttunk kisebb sávosodást, de csak a Cinema és DynamicContrast profiloknál, a másik kettőn nem. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatokból mind látható volt, de a legsötétebbek már elbújtak. Ez némi hátrányt jelent filmnézéskor, mert a sötét jelenetek nem láthatóak olyan jól, de a helyzet még így sem vészes. Szerencsére a kijelző még erősebb napsütésben is olvasható marad, főleg úgy, hogy a panel matt bevonatottal rendelkezik. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő ugyanis 242 cd/m^2, a legkisebb pedig 25 cd/m^2 volt. Ez utóbbi érték azt jelenti, hogy a monitort nem gond lesötétíteni a szemkímélő használathoz.

A szövegmegjelenítés a monitor HDMI bemenetén kiváló, a VGA viszont kicsivel gyengébb nála. Ez csak azért baj, mert a monitornak összesen két video bemenete van, örültünk volna, ha mindkettő egyformán szép. A bemenetek kezelésénél a gyártó megtartotta jó szokását, és ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). A beállításokon viszont osztoznak, így ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni.

A monitor kiváló minőségben skálázza az alacsonyabb felbontásokat, egyet sem találtunk, amiben csúnya lenne a kép. Szövegolvasásra az 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as képméreteket vehetjük elő, mert alig rosszabbak a natív felbontásnál. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és az 1280*800-as képméretek is használhatóak, mert csak kicsit homályosabbak az előbbieknél, ráadásul az intelligens képarány kezelés miatt egyikük sem torz. Ezért nem számít, hogy milyen képméretet veszünk elő, a monitor Auto módban valamennyit megfelelően lekezeli, még az 5:4-et is meg tudja különböztetni a 4:3 aránytól.

Ami a látószögeket illeti, oldalról nincs durvább minőségromlás, de a kontrasztcsökkenés jól látható, innen már látványosan fakóbb a kép, mint szemből. Felülről is erős kontrasztvesztés következik be, plusz némi zöldes színtorzulás is látható, de a rendes tartományban, ahol nézzük a monitort, ezek a hibák szerencsére nem mutatkoznak meg. Azok után, hogy a monitor oldalról és felülről gyengébbnek mutatkozott az átlagnál, meglepődtünk, hogy alulról viszont jobbnak bizonyult a legtöbb monitornál. Igaz, hogy alulról nézve a képernyőt, már néhány fokban halvány vörös színtorzulás látható, de lejjebb haladva ezt a minőséget sokáig tartani tudja a monitor. Szemből nézve alig van különbség a színekben, ezért ez nem okoz jelentősebb problémát. A monitor pedig látószögjavító opciót is tartalmaz, amivel még kicsit javíthatunk is rajta.

A monitor háttérvilágítása többnyire egyenletes, csak kisebb bevilágításai vannak. Ezek csak sötét képernyőnél látszanak egy sötét szobában, ezért még extra szélesvásznú filmeknél sem zavaró, hogy ott vannak. A szürke- és barnateszten sem látható durvább egyenetlenség, ezért kijelenthetjük, hogy a monitornak egész jó háttérvilágítása van.

A kijelző sebességével nagyon elégedettek voltunk, a gyártó nem csak szépített, mert ez egy vérbeli 2ms-os monitor. A specifikációnak megfelelően a készülékben válaszidő-gyorsítás is van, amit három fokozatban lehet beállítani, annak függvényében, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk használni (Normal, Faster, Fastest). Szemmel vizsgálva a Normal beállítás olyan, mintha egy átlagos 5ms-os kijelzőt használnánk, már ezzel is lehet játszani. Érdemes viszont a Faster módot választani, mert ezzel lecsökkenthetjük az utánhúzást, és ilyenkor még a zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. A Fastest módnak viszont van még egy további előnye, a bemeneti késés ugyanis érezhetően lecsökken (ez az irányításra van jótékony hatással). A monitor válaszidő-gyorsítását tehát érdemes a közepes (Faster) vagy a legmagasabb (Fastest) fokozaton használni, annak megfelelően, hogy mennyi túlvezérlési hibát vagyunk hajlandóak elviselni a fürgébb megjelenítésért cserébe. Nekünk mindkét mód bevált, ez egyébként játékfüggő, a sötétebb pályákon nyugodtan lehet használni a durvább gyorsítást is.

11. Értékelés

Asus VS238H

Az Asus kedvező árú monitora ezúttal nem váltotta be a reményeinket. Képminőség tekintetében egy igencsak középszerű készüléket ismertünk meg benne, helyenként pedig még gyengébb eredményekről számolhatunk be. Ráadásul a monitor leggyengébb tulajdonsága a látószögjavító opció ellenére is a gyengécske betekintési szögei. A kijelző a foltos háttérvilágításával sem brillírozott, bár ennek hátrányát csak extra szélesvásznú filmeknél vettük észre. Vannak azonban tagadhatatlan pozitívumai is a kijelzőnek, mint a video bemenetek kiváló minősége vagy a sötét részletek megjelenítése. A sötét részletek feltárásában mindig is jók voltak az Asus kijelzők, de a beépített Night View sémával ezek még jobban láthatók. A képprofilok pedig szépek, már ha a látványra és nem a pontosságra megyünk, a monitorra ugyanis ráfér egy kalibrálás még a használat előtt. A kijelző játékban egész jól viselkedik, mert szépen skálázza az alacsonyabb felbontásokat, és képarány kezelése is automatikusan működik. Sebességét viszont az átlagosnál lassabbnak találtuk, mert mozgás közben némi elmosódást is láttunk, de legalább a közvetlenség megvolt.

A kijelző anyagminősége átlagos, az állvány lehetne stabilabb, és a konfigurációs képességei sem túl szélesek. A menü gombjai viszont legalább kézre esnek, ezzel nem volt semmilyen problémánk.

A monitorról alkotott kép tehát vegyes, vannak jó és rossz tulajdonságai, ezért nem mindegy, hogy mire használjuk. A megfelelő területen még jó szolgálatot tehet a monitor, például egy irodában, és esetenként még játékra is használhatjuk, de filmnézési szándékunk ne legyen vele, mert ehhez már kevés. A monitorhoz nincs 3 napos pixelhiba garancia, de a mellékelt kábelek közt egy DVI kábel is megtalálható, erre tehát már nem kell költenünk. A készülék ára jelenleg 48 ezer forint körül mozog, amit a monitor kvalitásait tekintve soknak találunk, hiszen ennyi pénzért már ennél jobb üzletet is köthetünk.

Hivatalos honlap

Vásárlás: Asus VS238H

Dell S2330MX

A tesztelés során szerzett tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy egy egészen jó monitort ismertünk meg a Dell berkeiből. Képminőségével elégedettek voltunk, mert kiegyensúlyozottan jól teljesített, még ott sincs nagyobb probléma, ahol a leggyengébben szerepelt. A háttérvilágításán kisebb foltokat is észrevettünk, de ez csak egy sötét képernyőn látszott. A színeit, kontrasztját és a fekete szín megjelenítését is jónak találtuk. A video bemenetek élessége is remek, csak kár digitális bemenetből mindössze egyet kapunk, a HDMI csatlakozás pedig csak a melléklet átalakítóval oldható meg. A monitor profiljai egész pontosak, ezért kalibrációra sincs szükség. Választhatunk a pontos és szemkímélő vagy a világosabb, színesebb, látványosabb profilok közül, egyikkel sem járunk rosszul. A monitor képe nemcsak szemből nézve jó, bizonyos korlátok közt egy társaság számára is képes hozni ezt a minőséget. Kár, hogy a beépített gyorsítás mértékét nem lehet lecsökkenteni, mert ezt túl erősre állították be gyárilag. A túlvezérlési hiba ellenére a kijelző sebességével is elégedettek voltunk, főleg úgy, hogy a közvetlenség is megvolt, ami célzáskor fontos. Az alacsonyabb felbontások minősége nagyon jó, a monitor képarány kezelési funkciója még az 5:4-es felbontásokat is lekezeli. Itt egyedül azt hiányoltuk, hogy felbontás váltáskor a monitor nem kapcsolt át magától a helyes képarányra, ezért ezt minden alkalommal kézzel kellett megtennünk.

A monitornak jól áll a vékonyság, a gyártó erre nagy hangsúlyt fektetett, a kijelző anyagminősége viszont csak átlagos. Az egyszerű állvány csak az alapvető döntögetési metódust ismeri, de legalább stabil, ezen kívül pedig a menügombok is korrekt módon használhatók.

A kijelző végeredményben jól szerepelt, és ehhez mérten a 48 ezer forintos vételára is nagyjából reális is lehetne, de a múltkor tesztelt U2312HM alig drágább, viszont sokkal jobb képe van, így mi inkább azt vennénk meg.

Hivatalos honlap

Vásárlás: Dell S2330MX

Samsung S23B350H

Ami a képminőséget illeti, a monitor lehetne kiegyensúlyozottabb, mert vannak kiemelkedően jó tulajdonságai, és kevésbé jók. De mivel még a legrosszabb esetben is legalább átlagos szinten teljesített, ezek a megbocsájtható kategóriába tartoznak. A látószögeket nem találtuk kiemelkedően jónak, de egy személynek még így is tökéletesek, és ott a látószögjavító opció is, amivel némileg javíthatunk rajta. Ezen kívül a sötét jeleneteket nem kedveli a készülék, további képminőségbeli hibát viszont nem találtunk rajta. A kijelző színei szépek, és a képprofilok sem rosszak, de még a háttérvilágítással is elégedettek voltunk, ezért apró hibáival együtt is jó mozivászon lehet belőle. A monitor a játékok területén érzi magát igazán jól, mert gyors és közvetlen, ráadásul a gyorsítás mértékét is jól eltalálták. A készülék nagyon szépen skálázza az alacsonyabb felbontásokat, továbbá képarány kezelése is remek, ezért a régebbi játékokat is szépen jeleníti meg.

A kijelző video bemenetei közül csak a HDMI-vel voltunk megelégedve, a VGA kicsit gyengébbnek bizonyult. Több bemenete pedig nincs, és extrákban sem bővelkedik a monitor, ezen a területen egy kis hiányt éreztünk. A készüléknek viszont jó az anyagminősége és a menükezelése, a hozzáadott állvány pedig egyszerű, de legalább stabil.

A monitor a fent említett hibákkal együtt is jól szerepelt, de különösen a játékos kedvű felhasználóknak ajánljuk. Mint minden Samsung kijelzőhöz, ehhez is megkapjuk a gyári 3 napos pixelhiba-garanciát, ám egy keserű pirula a végére, hogy a digitális madzagról viszont nekünk kell gondoskodni. A monitor ára tesztünk többi szereplőjéhez hasonlóan alakul, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi mezőnyből ennek van a legjobb ár/érték aránya. Játékosoknak érdemes szemezni vele, de ha főleg másra kell kijelző, akkor mindenképp vegyük figyelembe a fél-prémium paneles kijelzőket.

Hivatalos honlap

Vásárlás: Samsung S23B350H

A monitorokat a ASBIS Magyarország Kft.-től, a Cédrus Kft.-től és Ramiris Europe Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward