22 inches Full HD újdonságok

Mai cikkünkben a Fujitsu-Siemens és az LG 22 inches Full HD-képes újdonságaival ismerkedünk meg...

22 inches Full HD újdonságok

1. Bevezető

Mai cikkünkben a Fujitsu-Siemens és az LG 22 inches újdonságaival ismerkedünk meg.

Ha a Full HD felbontású monitorok adatlapjára pillantunk, észrevehetjük, hogy a Fujitsu-Siemens készüléke beépített hangszórókkal, felfüggesztési lyukakkal és tápegység kapcsolóval is rendelkezik. A képátló és a dinamikus kontraszt értékeinek különbsége mellett megfigyelhető továbbá, hogy a japán-német gyártó kijelzőjén a DVI bemenetet egy második HDMI csatlakozó helyettesíti.

2. Fujitsu-Siemens LXL 3220T

Fujitsu-Siemens LXL 3220T

Ezúttal a Fujitsu-Siemens egyik legdrágább 22 colos versenyzőjéhez volt szerencsénk, melynek vételára még ennek ellenére is emészthető. Tetszetős küllemével ugyan belopta magát szívünkbe, ám képminőségét tekintve már nem szerepelt ilyen fényesen.

Ami a külcsínt illeti, a tervezők gyakran vehették elő a vonalzót, a szögletes formaterv az Acer G24-es játékos monitorára emlékeztet minket. Hogy ez mennyire tetszik majd a vásárlóknak, már egyéni ízlés kérdése, de meg kell hagyni, hogy igazán stílusosra sikerült. Jellemzően matt felületekkel találkozhatunk, mindössze a káva kerete kapott fényes fekete borítást. Itt a szennyeződések fokozottabban láthatóak, máshol szerencsére sokkal jobb a helyzet. Az anyaghasználatról sem panaszkodhatunk, olyan érzésünk támad, hogy „egyben van az egész”.

A kezelőgombok is jól használhatóak, a menü gyorsan reagál, a segéd piktogramok pedig jól láthatóak, mivel a fehér alapon a fekete feliratok még szürkületben is olvashatóak maradnak. Menükezelő szoftvert sajnos nem kapunk, a telepítő CD-n mindössze a monitor driverei találhatóak meg (de legalább színprofilokkal együtt). A led tetszetős, tájékoztató jellegét mindig képes megőrizni, ugyanis zöld és narancs színei halványak, így a figyelmünket sem vonják el.

A kijelző talpa egyszerű, nem sok mutatványra képes. Fura formája miatt a monitor hajlamos hátradőlni a panel állítása közben, ezt leszámítva kielégítő stabilitással rendelkezik. Bár fa felületen elcsúszásra is hajlamos, ezt most nem rónánk fel hibaként, ugyanis a kijelző így könnyebben mozdítható el a kívánt helyzetbe asztalunkon. A monitor konfigurálásánál csak a panel dönthetősége segít nekünk, de ezt legalább könnyen beállíthatjuk.

Hátul sok érdekesség figyelhető meg, a VESA szabványú lyukaknak hála a monitor állványra is felszerelhető. A kábelek rendezettségéről sem feledkeztek meg, melyért ugyan egy kissé nehézkesen pattintható bilincs felel, a semminél viszont ez is jobb. A kijelző teljes áramtalanításáról egy tápegység kapcsoló, a tökéletes küllemről pedig egy takaró fedél gondoskodik.

A csatlakozóknál két HDMI és egy D-Sub dugasz található. Ha az aktuális bemeneten nem észlel jelet a monitor, magától keresésbe kezd, de lehetőségünk van köztük kézzel is váltani. A beépített hangszórókhoz egy 3,5mm-es jack bemenet szállítja a hangot. A kis csipogók ugyan megfelelő hangerővel rendelkeznek, ám borzasztó, tölcséres hangjuk miatt szoftveres equalizerre lesz szükségünk, ha élvezhetően szeretnénk használni ezeket (szélsőséges beállításokkal végül elviselhetővé tudtuk tenni a hangzásukat).

[bold]

Képminőség[/bold]

A kijelző bizonyára nem fog szemfájdalmat okozni senkinek, mivel maximális fényerő mellett is könnyedén használhatjuk szövegszerkesztésre, napsütésben pedig csak épphogy olvasható marad a képernyő. Kontrasztja szintén nem kápráztatott el minket, főleg a sötét árnyalatokat nem kedveli a monitor, ezeket ugyanis már nem képes megjeleníteni. Színhűségére nincs különösebb panasz, képe egyáltalán nem tűnik fakónak, a színjavító profilokkal pedig kifejezetten szépnek mondható (szövegolvasáshoz mégis jobb, ha kerüljük ezeket). A színátmeneti tesztek darabosak, ez leginkább a szürkeskálára jellemző. A kijelző újabb gyengesége az analóg bemeneten nyújtott képminősége, mivel a színek ilyenkor sokkal gyengébbek és beállítani sem tudtuk igazán őket.

Élesség tekintetében natívon jól szerepelt a kijelző, a HDMI bemenetek hozzák az elvárt, kiváló szintet, analógon pedig csak kicsivel homályosabb a kép. A monitor skálázási képességei jók, az alacsony felbontások akár szövegolvasáshoz is használhatóak. Kár, hogy a képarány kezelését teljes mértékben video kártyánkra kell bíznunk, ezt ugyanis semmilyen formában nem támogatja a készülék.

A monitor háttérvilágítása dicséretet érdemel, mivel a széleken bevilágítás szinte egyáltalán nem látható. A fekete mélysége is kellemes, így a filmek sötét jelenetei már garantáltan élvezhetőek lesznek. A panel látószögeit viszont nem neveznénk szélesnek. A vízszintes és függőleges láthatóság is gyorsan csökken, ám a helyzeten sokat javít, hogy csak alig látható színtorzulás, inkább a sötétedés jellemző. A kijelzőt csak egy szolid válaszidő gyorsítással látták el, ezért javulás csak kismértékben látható, de így legalább a mellékhatások (sárgás árnyékok) sem jelentkeznek. Játékra mégis a legjobbak közé soroljuk, mivel szerencsére csak nagyon alacsony mértékű bemeneti késéssel kell számolnunk, a közvetlenség nagyon jót tesz az irányításnak. Tapasztalataink szerint ilyen téren érezhető javulás történt a TFT technológiában az elmúlt hónapok során.

A menü nem sok extrát tartogat számunkra, így csak két fontosabb funkciót tudunk megemlíteni. Ha a monitort magára hagyjuk miközben fényerejét és kontrasztját állítjuk, magától végigskálázza nekünk a legalacsonyabbtól a legmagasabb fokozatig, így demonstrálva a szélső értékeket. A Power Saving Mode-dal pedig a megszokottnál gyorsabban kényszeríthetjük készenléti helyzetbe a megjelenítőt, ezzel némi áramot spórolhatunk és a háttérvilágítás élettartamát is megnövelhetjük. A színprofilok a gyári meleg és hideg értékek mellett egyéni keverésre is lehetőséget adnak, bár szükségét nem éreztük, ugyanis a Warm 6500K-es beállítása megfelelőnek tűnt számunkra. Szerencsére a készülék képjavító profilokkal is rendelkezik. Alapállapotban Office üzemmódban találjuk, melyen a Movie, Picture és Game profilok élesítéssel, némi extra színtöbblettel és fényerőkülönbséggel érik el különleges hatásukat. Csodára nem képesek, de azért érdemes használni ezeket a megfelelő helyzetekben.

3. LG W2253V

LG W2253V

Az LG okos (Smart) és dizájnos sorozatából ez alkalommal a 22”-es változattal ismerkedünk meg. A nagyobbik testvér sajnos nem állt a helyzet magaslatán, ami a képminőséget illeti, a forte-Manager kommunikációs problémáját pedig az elhamarkodott megjelenésnek tudtuk be. Örömmel jelentjük, hogy a W2253V az említett hibák egyikét sem örökölte meg, sőt, kategóriájában igen jól szerepelt.

A formaterv mit sem változott, a zongoralakk fekete műanyag borítás mindenhol fényes, a szennyeződések és ujjlenyomatok továbbra is meglátszanak rajta. Az anyagminőség lehetne jobb is, néhol ugyanis halk ropogás kíséri a monitor konfigurálását.

Az újszerű menüvilágítás tetszetős és érdekes, a dizájn javítása mellett jó szolgálatot tesznek olyankor is, mikor sötétben a fehér színű piktogramok már nem látszanak. Érintésükre a menü viszonylag gyorsan reagál, a szoftveres vezérléssel pedig tovább fokozhatjuk a kényelemet. Szerencsére ezúttal nem kell számolnunk a forte-Manager kompatibilitási problémájával, a korongon található 3.15-ös változattal gond nélkül képes együttműködni a monitor, így már a menü extrái is tökéletesen működnek.

A talpnak nincsenek stabilitási gondjai, ovális alakjával és közepes súlyával megfelelően képes megtartani a kijelzőt. Az állvány alján található egy beépített csavar, melyet egy negyed fordulattal rögzíthetünk a monitorral, miután összeillesztettük őket. A talpat körbeforgatni már nem lehet, ha viszont fa felületű asztalon használjuk, akkor csúsztatással ez is megoldható. A szinte nulla konfigurálási lehetőséggel ellátott monitor fix magassága ideális, a panelt viszont még mindig kényelmetlen döntögetni, ha pedig sokat állítgatjuk, idővel a helyzet tovább romolhat.

A panel hátuljáról lemaradtak a felfüggesztési lyukak, így az állványra rögzítés nem lehetséges, valamint a kábelek rendezésére és a csatlakozók takaró lemezére sem gondoltak.

A készülék bemenetei között egy HDMI-t, DVI és D-Subot tisztelhetünk, rajtuk kívül még egy fejhallgató kimenet is helyet kapott a HDMI audio sávjának kivezetése céljából. Audio bemenet és beépített hangszórók nincsenek a monitoron.

Képminőség

A monitor kellően nagy fényerővel rendelkezik a napsütéses fényiszonyokhoz is. Különleges képessége, hogy fényérzékelőjével képes minden esetben az ideális szintre beállítania a háttérvilágítást, de ki is kapcsolható, ha nem tetszene nekünk. Kontrasztértéke nagyszerű, a skála világosabb és sötétebb elemei egyaránt láthatóak rajta. Színhűség terén viszont csak átlagos, a színátmeneti skálákon némi darabosság is megfigyelhető.

A natív felbontás élessége HDMI-n és DVI-n remek, a bemenetek éppen olyan élesek, amilyet várunk tőlük, analógon pedig megszokott módon a kép némileg homályosabb. A monitor skálázási képessége egészen jó, nemcsak az 1280*720-as felbontás, hanem még az átmeneti (a 16:9-eseknél jobb híján használt) 1680*1050-es képméret minősége is elfogadható. A régebbi játékoknál, melyek még nem ismerik a szélesvásznú felbontásokat, illetve 4:3 arányú filmjeinknél tesz jó szolgálatot a monitor „4:3 in wide” képarány kezelése. A torzításmentes képért a 16:10-eseknél és 5:4-eseknél viszont video kártyánkra kell bízzuk ezt a feladatot.

A monitor nagy meglepetése a jó háttérvilágítása. A fekete képernyő alig foltos, szinte csak a hosszú záridős felvételeken látható némi felhősödés, és a képszélek bevilágításai is minimálisak. A fekete mélysége szintén a jobbak közt említhető, bár ennél láttunk már sötétebbet is (TN panelek közt). Látószögei nem nevezhetőek túl szélesnek. Habár vízszintesen alig történik változás, függőlegesen hamar megtörténik a kontrasztvesztés, ráadásul ilyenkor némi színtorzulás is látható. A monitort válaszidő gyorsítással is ellátták, melynek nagy szerepe van abban, hogy a gyors mozgások jobban láthatóak, és nem tapasztalható az általában mellékhatásként jelentkező enyhén sárgás utánhúzás sem. Az alacsony mértékű bemeneti késésnek köszönhetően nagyon közvetlen irányításról tudunk beszámolni, mely játékosok körében egyáltalán nem elhanyagolható tényező.

A monitor színhőmérsékletét 6500K és 9300K között, három fokozatban állíthatjuk be, elérhető továbbá az sRGB szabvány és az egyedi, színcsatornánkénti beállítás is. A kijelző f-engine színkezelő motorja csak kézi beállításokkal képes javítani a vizuális élményen (ACE a tiszta képért és RCM a természetes színekért), gyári profiljai (Movie, Internet) továbbra sem kimondottan jók. A játékos képi sémák (Movie, Game, User, Sports, Standard) egyedi beállításai közt a HUE és Saturation opciók is elérhetőek, segítségükkel a szín telítettsége állítható be. A képernyőmenü extrái a már megszokott funkciókon felül az 53-as sorozatra jellemző újításokat is tartalmazza.

Fun (Fün) almenü:

[list type="unordered"]

[*]Az „EZ Zooming” opció az aktuális felbontáshoz képest eggyel alacsonyabb méretbe teszi asztalunkat.

[*]A „4:3 in wide” képarány kezelési funkció hasznossága az olyan régi játékoknál nyer különösebb jelentőséget, ahol szélesvásznú monitoron is torz a kép.

[*]A „Photo Effect” fényképek nézegetésekor lehet hasznos. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (mely némileg elmossa a képet), Sepia és Monochrome (utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet).

[/list]

Smart almenü:

[list type="unordered"]

[*]Legfontosabb újdonsága a „Cinema Mode”, mely internetes videók nézegetésekor lesötétíti az ablakon kívül eső területeket, hogy figyelmünket a lényegre terelje. Ez csak a forte-Manager telepítésével működik, de nem automatikusan. Aktiválása után a zöld színű egérkurzorral keretezhetjük be a képernyő megfelelő területét.

[*]Az „Auto Bright” egy nagyon hasznos lehetőség, mely kiegyenlíti a fényerőváltásokat, így kézi állítgatás nélkül is alacsony fényerő mellett böngészhetünk, de filmek megtekintése alatt is jó szolgálatot tesz, mikor a sötétebb részletek kivilágosítására van szükség. Emellett a kijelző szenzorjával a környezeti fényviszonyokat is figyelembe veszi, de kár, hogy ezeket nem választották szét két külön funkcióra.

[*]A „Time Control” egy olyan időzítő, mely beállítástól függően 1 vagy 2 óránként figyelmeztet minket a pihenésre (elsősorban irodai dolgozók számára készült).

[*]A „Live Sensor” bekapcsolásával a menükezelő érintőgombok világíthatóak ki még azelőtt, hogy hozzájuk érnénk, így könnyítve meg a gyors beállításokat.

[*]Végül az almenüben szereplő összes funkciót egyszerre ki- vagy bekapcsolhatjuk, ehhez mindössze a Smart módot kell átállítanunk.

[/list]

4. Értékelés

Fujitsu-Siemens LXL 3220T

A monitor kiváló skálázási képességeinek (a képarány kezelést leszámítva), kellemes válaszidejének és közvetlenségének hála játékra ajánlott leginkább. Komolyabb grafikai munkára az átlagos színek, gyenge fényerő és kontraszt páros miatt egyáltalán nem javasolt, szövegszerkesztéshez viszont még jó lehet. Filmekhez is használhatjuk, a kijelző mély feketével és jó háttérvilágítással büszkélkedhet, ám betekintési szögei csak átlagosak, és a színjavító profilokkal is csak kielégítő megjelenítést tudtunk elérni. A készülék kellékei közt a VGA mellett egy DVI-HDMI madzagot és egy jack audio kábelt is találunk, így már ezekre sem kell költenünk, ám az áhított három napos pixelhiba garanciát nem kapjuk meg a gyártótól. A kijelző értékelése: 63/100.

LG W2253V

Úgy gondoljuk az LG ezzel a kijelzővel mutatta meg, hogy igazából milyennek is szánta az 53-as sorozatot. Válaszidejének és jó skálázási képességének hála játékra kitűnő választás. Alacsonyabb felbontásai is jól használhatóak, így a gyengébb VGA tulajoknak sem kell aggódniuk emiatt. Munkára és internetezésre is remekül használható, mivel számos kényelmi extrával rendelkezik, úgymint Cinema Mode és Auto Bright, melyekkel sokkal kényelmesebb a böngészés. Filmeknél viszont többet vártunk tőle. Igaz ugyan, hogy nyoma sincs a nagytestvér foltos háttérvilágításának, de az átlagos színek és látószögek miatt a helyzet még így sem az igazi. A monitor rengeteg extrája igen meggyőző és a mellékelt kábelek közül sem hiányoltunk semmit. Mindezek mellé a 3 napos pixelhiba garanciát is megkapjuk, így összességében a kijelző értékelése: 70/100.

                                    [italic]

A cikk lezárásáig sajnos nem érkezett meg a Samsung 2233SN és a BenQ G2200HDA DVI bemenettel ellátott változata, így ezek most kimaradtak a tesztből. Ígérjük, amint megérkeznek, pótolni fogjuk![/italic]

A teszttermékekért köszönet a CHS Hungary Kft-nek (Fujitsu-Siemens) és a Cédrus Kft-nek (LG)!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward