22"-es szélesvásznú monitorok III.

A Samsung legújabb T sorozatának 22"-es változata mellett két kedvező árú modelt is szemügyre vettünk.

22"-es szélesvásznú monitorok III.

1. Bevezető

Mint tudjuk, monitor tesztekből sosem elég, így arra jutottunk, nagyító alá veszünk három újabb 22”-es monitort, köztük két különösen kedvező árú típussal. Nyílván sokan kíváncsiak a Samsung legújabb T sorozatának 22-es méretű változatára is, ezért most lerántjuk a leplet róla, kiderül, sikerült-e megismételni a 26”-es változat sikerét.

Mindenekelőtt lássuk a készülékek adatait, miben térnek el egymástól:

Most pedig vizsgáljuk meg közelebbről a delikvenseket!

2. HannsG HG216D – Áttekintés

A HannsG HG sorozatából való 22-es monitorja szolid megjelenésével, beépítet hangszóróival és a falra rögzítés lehetőségével kínálja megjelenítőjét. A könnyű doboz szállítását tetején elhelyezett füle segítette, mely nem okozott semmilyen nehézséget, mivel a monitor alig érte el a 6 kg-os súlyt.

A mellékelt tartozékok egy összeszerelési útmutatóban, VGA kábelben, tápkábelben és egy audio összekötő vezetékben merült ki. A telepítő CD-n csak Vistához szükséges driver-t találtunk és egy használati útmutatót, pdf formátumban.

A készülék hagyományos VGA és az egyre sűrűbben előforduló HDMI video bemenettel rendelkezik. Mielőtt kétségbeesnénk, az összeszerelési útmutatóban közlik velünk, hogy DVI csatlakozás is lehetséges, de csak egy külön beszerzésből megoldott HDMI-DVI átalakító segítségével. További csatlakozási lehetőség az audio bemenet, amit egy 3,5mm-es jack aljzat formájában helyeztek el hátul, így a 2 x 1W-os hangszórók is meg tudnak szólalni. Mivel tápkapcsolót nem találtunk, készenléti fogyasztását csak a konnektor kihúzásával tudjuk megszüntetni.

A talpszerkezet egy igen egyszerű korongra sikerült, a felszerelés sem okozott különösebb problémát kétoldali bepattintós módszerével. A fix magasságot a gyártónak megfelelőre sikerült beállítani, testreszabásnál viszont csak a dönthetőség volt segítségünkre, melyet széles határok közt tudtunk beállítani, még tolerálható erőkifejtés mellett.

A matt szürke-fekete jó színválasztás mind megjelenés, mind takarítás szempontjából, a panelt pedig fényvisszaverődést gátló anyaggal vonták be, így fényes felülettel sehol sem találkoztunk. Az anyagminőség átlagos, a közepesen vastag műanyagok tisztességesen látják el feladatukat. A menüvezérlés csak az alul elhelyezett gombokkal lehetséges, mivel szoftveres kezelés nincsen. A nyomógombok használatakor viszont azonnal reagált a menü, a jelismétlést is tökéletesen eltalálták, csattogó hangot nem adtak ki, éppen csak annyit, hogy érezzük a visszajelzést. A LED bekapcsolva kéken és sajnos erősen világít, készenléti módban valamivel enyhébben, narancssárgán adta tudtunkra a monitor állapotait. Kikapcsolni nem lehet, ezért akit zavar, annak csak a leragasztásos módszert tudjuk javasolni.

3. HannsG HG216D – OSD és Képminőség

Az OSD nem rendelkezik semmilyen előbeállítási profillal, mint például szöveg vagy játék mód, mindössze színhőmérsékleti profilok vannak, melyek a már régóta megszokott 9300K, 6500K, 5500K fok és egyéni beállításokban merül ki. Az egyébként végtelenül egyszerű megjelenésű menü pozíciója beállítható és színe is változtatható. Megtaláltuk benne az élességállítás lehetőségét, melyet érdemes alapbeállításon hagyni. A bemeneti video jelválasztás automatikusan történik, a kézi kiválasztás szintén a menüben tallózva lehetséges, erre külön gombot nem kapott a készülék. A natívtól különböző képarányok kezelése nem lehetséges, ami nem feltétlenül nagy baj, mert videokártyánk driveréből legtöbb esetben ki tudjuk választani a képarány megtartás melletti teljes képi módot. Ennek hátránya egyedül DVD-zés közben jelentkezik, mikor az 1:1 megjelenítési formára lenne szükség. Továbbá a beépített hangszórók hangerejének állítására is lehetőség nyílik, bár a némítási funkció nem érhető el (hozzátesszük felesleges lett volna, mert a monitor nem hallatott zúgó hangot, mely a hangszórók kikapcsolását indokolná). A navigációs gombokat nyomkodva a hangerő menüje bukkan elő, amitől olyan érzésünk támadt, hogy egy tévé áll előttünk. A hangminőség ebben a kategóriában jónak mondható, már nemcsak figyelmeztető hangokhoz, hanem filmekhez vagy játékokhoz is érdemes használnunk őket, igaz, teljesítményük nagyon kevés.

A korábbiakban megtapasztaltuk már, hogy a HannsG monitorjai az arany középút elvet követve nem rendelkeznek semmilyen kimagasló képességgel, de kiugróan hátrányos tulajdonsággal sem. Így történt ez jelen típussal is, miszerint kontrasztja 50/100-as állásban nyújtott hibamentes képet, ami internetezéshez ideális, viszont filmekhez vagy játékhoz már kevésbé tűnt megfelelőnek. 70-es állásig próbálhatjuk feltolni, de ilyenkor már számolni kell azzal, hogy a világos árnyalatok egybeolvadnak, viszont az említett felhasználási körülményeknél ez talán nem annyira észrevehető, ezért a monitor ezen képességét megfelelőnek nevezhetjük. A maximális fényerőről is hasonlóképpen tudunk nyilatkozni: a képernyő napsütésben is olvasható maradt, bár nem rendelkezett kifejezetten magas fényerővel. A látószög talán az átlagnál jobban sikerült, főleg ebben az árkategóriában számít dicséretesnek, hogy felülről sem vesztett vészesen fényerejéből. Alulról a szokásos jelenséggel találkoztunk: jelentős sötétülés a fejünk mozgatása következtében, de a negatívba változás csak nagyon későn történik meg. Így bátran kijelenthetjük, ezzel a látószöggel még nyugodtan együtt lehet élni. Utánhúzása bőven a játszható kategórába tartozik, ebben sem teljesített kimagaslóan, de lehetett látni mozgás közben is mindent, valamint árnyékolással sem találkoztuk, ezért játékra is jól tudtuk használni. A háttérvilágítás terén nem igazán jeleskedett a megjelenítő: felülről látható bevilágítás filmek közben lehet zavaró, feketéje pedig korántsem nevezhető kellően mélynek. A színhűséggel viszont ki voltunk békülve, TFT monitoroknál általában a piros árnyalataival adódnak problémák, de most minden olyan volt, ahogyan jólesett szemünknek (megjegyezzük a színhőmérséklet 6500K fokra volt állítva), ráadásul a fehéregyensúllyal sem volt probléma. Egy valami viszont nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna, ez pedig a szövegmegjelenítés. Félreértés ne essék, nem volt szellemképesedés még analóg kábel használatakor sem, de hiába használtuk a HDMI bemenetet (HDMI-DVI átalakítóval), úgy sem sikerült tökéletesen éles képet produkálnia: szövegszerkesztéskor közelről azonnal szembetűntek a betűk körül látható kék és piros elmosódások. Input lag-ja átlagos értékkel bír, nem éreztük, hogy komolyabb késéssel rendelkezne megjelenítéskor. A dinamikus kontrasztvezérlés kimaradt a képességek közül, de az egyéb képi hibák is kimaradtak, melyekre a lefuttatott tesztek azonnal rávilágítottak volna (például sávosodás). A felbontás csökkenése dicséretes módon nem okozott túlzott minőségromlást, az enyhe homályosodás miatt a gyengébb videokártya tulajdonosoknak sem kell, hogy fájjon a fejük.

 

Ítélet:

A HannsG jelen típusában egy tisztességesen megépített, átlagos felhasználási területen több is, mint elegendő képminőségű monitort sikerült megismernünk. A 3 év garancia mellé 3 napos pixelhiba garancia nem jár, de a későbbiek folyamán tervezik ennek bevezetését. 51.031 Forintos vételára pedig úgy gondoljuk arányban áll értékeivel, ezért megkapta tőlünk az „ajánlott vétel” minősítést.

4. Samsung 2243NW - Áttekintés

A Samsung kimondottan olcsó monitor megoldása fura kettősséget ígér. Egyrészről érintőgombos és szoftveres menükezeléssel rendelkezik, másrészről nemhogy a HDMI-t nem támogatja, de még egy DVI csatlakozót sem kapott.

Az egyszerű barna dobozka kis méretével olyan érzést keltett, mintha nem is egy 22”-es készülék lapulna a jól elhelyezett habszivacsok közt.

Az alapvető tápkábelen és analóg monitor kábelen kívül némi felhasználói irodalommal jutalmaz meg minket a gyártó, a mellékelt CD-n pedig a használati útmutatón, driveren és színprofilon kívül még egy színkalibráló (NaturalColorPro), menüvezérlő (MagicTune) és végül egy pivot módhoz szükséges képi elforgatást eszközlő (MagicRotation) alkalmazást fedezhettünk fel. Utóbbi mondhatni teljesen felesleges, mivel a monitor ezt a lehetőséget nem támogatja, így valószínűleg egy komolyabb tudással rendelkező monitorral való közös csomagolás eredményeképpen kerülhetett a dobozba ez a szolgáltatás.

Csatlakozókban nem bővelkedik a megjelenítő, ugyanis a tápegység és az analóg jel dugaszán kívül semmilyen egyéb lehetőséggel nem kecsegtet minket (mint HDMI, DVI bemenet, vagy akár USB hosszabbítás).

Talpát az egyszerű kivitelezésnek hála, játszi könnyedséggel szereltük össze, majd pattintottuk helyére. Az alján előkészített kis csavar megszorítása után elégedetten próbálgattuk a döntögetést, mely hátrafelé bőségesen engedte a mozgatást, de előrefelé egy fokkal sem bírt megdőlni. Egy váratlan meglepetés: talpa körül egy egész kört leírva megforgathattuk, ami ezen árkategóriában kivételes lehetőség.

Az anyagminőség mégha nem is fog kibírni egy asztalról való leejtést, de normális használat mellett nem fog semmilyen nyiszogó vagy recsegő hangot hallatni. A matt színezés a szennyeződések miatt jól sikerült választás, a panel fényelnyelő bevonata szintén nagyban segítette a napsütés melletti olvashatóságot. Elérkeztük az igazi csemegéhez, ezek pedig az érintőgombok. Ismerősök előtt büszkén mutathatjuk készülékünk eme képességét, bár a sötétben való használat igen nehéznek bizonyult, mivel fogalmunk sem volt, mikor mit nyomtunk meg. Ezért volt nagy segítségünkre a mellékelt menüvezérlő szoftver, mely kifogástalanul működött együtt a monitorral. Úgy gondoljuk a gombok használata valószínűleg csak nappalra lettek tervezve, ezért sötétben a MagicTune használata javallott. A LED bekapcsolva egyáltalán nem volt zavaró kék fényével, bár készenlétben jobban örültünk volna egy halványnarancs színnek - ehelyett kék villogást produkált, melyet kikapcsolni nem tudtunk.

5. Samsung 2243NW - OSD és Képminőség

A menü bőségesen ellát minket képprofillal (MagicBright menü), közülük szokás szerint a Game és Text módokat emelnénk ki, mint legjobbakat, bár érdemes kísérletezni egyéni beállításokkal is, melyet később Customként hívhatunk elő. A fehéregyensúlyt - bármilyen beállítást is kerestünk: Warm, Normal, Cool, Custom - nem sikerült beállítani tökéletesre, így az enyhén meleg árnyalatokkal kell, hogy megelégedjünk. A képi effektek (szürkeárnyalatos, zöldes, kékes, szépia) és gamma állítása továbbra is elérhető, ahogyan már a drágább modelleknél megszoktuk, a Customized Key opció pedig egy gyorsgomb beprogramozását teszi lehetővé a leggyakrabban használt lehetőségek közül. A képarány kezelése nemcsak a teljes képernyősre, de a képarány megtartására is kiterjed, mely menüből választható, így nem kell a videokártya driverére hagyatkoznunk. Beépített hangszórókkal nem rendelkezik a monitor.

A képminőség terén akadt néhány kifogásolnivalónk. A fehéregyensúly problémáján kívül az analóg videojelből fakadóan némi pontatlanságot figyeltünk meg a betűk kirajzolásával kapcsolatban. Más kivetnivalót viszont nem találtunk, semmilyen egyéb problémával nem találkoztunk a tesztek alatt. A kontraszt is megfelelőnek bizonyult, a sötét árnyalatok is egészen jól megkülönböztethetőek voltak. A fényerő minden igényt kielégítő volt, a dinamikus kontraszt kezelése pedig átmenetes és helyzethez illően alakult (a megfelelő profilban). A betekintési szögek viszont igen szűkre sikerültek, bár asztali használat mellett még tolerálható értékekkel rendelkezett. A fekete mélysége a panel korlátaiból fakadóan nem volt túlságosan mély, de nagyjából ezt is vártuk tőle, a bevilágítás viszont átlagon felüli, mindössze némi kifehéredés volt megfigyelhető alul és felül. A színmegjelenítés példásra sikerült, még a piros szín is olyan volt, amilyennek vártuk - leszámítva a fehéret. Reakcióideje jónak bizonyult, bár lehetett látni némi utánhúzást, de csak kismértékben, egyébként abszolút játszható a monitor.

Ítélet:

A monitor tükröződésmentes bevonatának, stabil talpának és jó színhűségnek köszönhetően (fehéregyensúlyát leszámítva) jó alternatívát nyújt a legolcsóbb készülékek közt. A felsorolt hibákkal együtt egy igen jól sikerült készülékkel volt dolgunk a belépő árkategóriában (jelenleg 50.307 Forint), így annak, aki képes ezekkel együtt élni, ajánlott vétel - különösen, hogy 3 éves garanciája mellé 3 nap pixelhiba garancia is jár, melyre akár egyetlen alképpont hibája is feljogosít.

6. Samsung T220 - Áttekintés

A következő tesztalany kiválasztásakor jó tapasztalataink alapján a már 22”-es méretben is elérhető, stílusos T sorozatra esett választásunk, meglátjuk a készülék megismétli-e a T260-as típus sikerét.

A vékony és füllel is rendelkező doboz már színes felirataival is elárulta, nem egy alapmodellről van szó.

A működéshez szükséges DVI, analóg és tápkábel sem maradt el. A mellékelt CD-n bőséges olvasnivaló (felhasználói kézikönyv), driver és színprofil, színkalibráló- (NaturalColorPro), MagicTune menüvezérlő- és egy MultiScreen képernyőfelosztó program is helyet kapott, ahogy ez egy komolyabb képernyőhöz dukál.

A csatlakozók tárháza a VGA és DVI-ben kimerül, HDMI-t nem találtunk, sem audio vagy bármilyen extra USB kivezetést sem.

A talp összeszerelése sem okozott különösebb fejtörést, a szokásos nyak és talp összeillesztése majd csavarozása után bepattintottuk a helyére a szerkezetet. Elforgatást vagy pivot módot nem támogat a monitor, de dönthetősége kényelmes volt, hátra bőségesen, előrefelé viszont egyáltalán nem képes elmozdulni a panel.

Színhasználatát csillogós fényes fekete árnyalatok jellemzik, melynek látványát a por nagyban képes rontani, de tiszta állapotában valóban elegáns és dizájnos a külleme. Újabb piros pont a masszív műanyagokért, mivel sehol egy reccsenést nem hallani. A nyomógombokat oldalra sikerült elhelyeznie a gyártónak, ez kérdéses, mennyire jó, mert nem lehet látni mit nyomunk meg, de legalább halkak és kellemes nyomásúak, a menü pedig azonnal reagált benyomásukra. Erre a célra a MagicTune célszoftvere is használható, bár szükségét szerencsére nem igazán éreztük. LED indikátora a T sorozattól megszokott módon tökéletesre sikerült. A már eleve halvány fény tovább gyengíthető, ha pedig nem érezzük szükségét, ki is kapcsolhatjuk.

7. Samsung T220 - OSD és Képminőség

A menü bőséges beállítási lehetőséggel áraszt el minket és a gyártótól elvárhatóan átláthatóak. MagicBright képprofiljai a szokásos lehetőségeket kínálja, köztük az általunk is javasolt legjobb három móddal: Text, Internet a szem kíméléséért, Game mód pedig az élénk színekért. Sport állását túlságosan hidegnek találtuk, Movie módját túlszínezettnek, Dinamic Contrast profilját pedig rikítónak, bár ilyenkor aktiváljuk az automatikus kontrasztvezérlést is, mely meglepően gyorsan reagált a sötét és világos váltások alkalmával. A színhőmérsékleti lehetőségek közül az egyedivel érdemes kísérletezni, mivel alaphelyzetben enyhén hideg képet kapunk. A különleges színeffektusokat most is alkalmazhatjuk: szépia, kékes, zöldes vagy szürkeárnyalatos megjelenítés, bár ennek hasznát fényképnézegetést leszámítva nem igazán láttuk. A beprogramozható gomb (Customized Key), automatikus jelválasztás kikapcsolása, képarány kezelése (kitöltés vagy képarány megtartás), LED fényerő változtatás és kikapcsolás, valamint a válaszidő gyorsítás (RTA) viszont mind nagyon hasznosnak bizonyult.

A képminőséget vizsgálva elmondhatjuk, hogy színhűsége remek, kontrasztja is elegendő volt, hogy jól különbséget tudjuk tenni a sötét és fényes árnyalatok közt. Fényereje bőséges, látószöge picivel jobbnak bizonyult, mint a 2243NW típus esetében, bár még így is lehetett volna jobb, ugyanis láttunk már TN paneltől ennél jobbat is. A monitor reakcióideje a gyorsítás (RTA) nélkül még a játszhatóság határán belül helyezkedik el. Bekapcsolva (két fokozatban állítható) sárgás árnyék volt megfigyelhető a mozgások után, így használata inkább csak a gyengébb állásban javasolt. A fehéregyensúly – miután kézzel korrigáltuk a gyári beállítást – tökéletesnek bizonyult. A fekete színe kicsit szürkének hatott, de nem vészes mértékben, bevilágítás alul és felül is látható volt, ebben nem szerepelt túl jól a megjelenítő. A nála jóval olcsóbb 2243NW-nél sem tapasztaltunk ekkora bevilágítást, bár minden bizonnyal ez a sorozat sajátja, mivel a 26”-es változatnál is ugyanezt vettük észre. Egyéb képi hibát nem találtunk, szövegmegjelenítés tekintetében jól vizsgázott, bár kicsit pontosabb megjelenítést vártunk volna a DVI csatlakozás miatt - igaz, így is jól használható volt erre a célra.

Ítélet:

A 22”-es kategóriában láttunk már ennél jobb háttérvilágítással rendelkező monitort is, de ilyen szépet és jól kezelhetőt már nem olyan egyszerű találni. Összességében képminősége is jónak mondható, de ilyen áron (jelenleg 73.370 Forint) nem várnánk ekkora mértékű bevilágítást, ezért az ajánlott jelzőt emiatt nem tudjuk odaítélni. Ha ezt az egyetlen hibát kiküszöbölnék (vagy csökkentenék a vételárat), teljes szívvel tudnánk ajánlani, de így, még a pixelhiba garancia ellenére is mindössze annyit tudunk mondani: tetszett.

8. Összefoglalás

Végül egy listát állítottunk össze a megjelenítők pozitív és negatív tulajdonságairól, hogy a tesztidőszak alatt szerzett benyomásainkat összefoglaljuk.

HannsG HG216D

Pro:

•    jó látószög

•    jó reakcióidő

•    jó színhűség

Kontra:

•    kicsit sötét kép

•    enyhén mosott szövegmegjelenítés

•    háttérvilágítás gyengesége

Információ: HannsG HG216D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]Samsung 2243NW

[/bold]

Pro:

•    jó kontraszt

•    jó sebesség (árához képest)

Kontra:

•    fehéregyensúly

•    kis szellemkép (analóg csatlakozó miatt)

Vásárlás: Samsung 2243NW

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]Samsung T220

[/bold]

Pro:

•    jó kontraszt

•    jó fehéregyensúly

•    jó színhűség

Kontra:

•    háttérvilágítás

•    magas ár

Vásárlás: Samsung T220

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[bold]Végszó

[/bold]

A teszt végére egy ajánlóval próbálunk rávilágítani, hogy kinek melyik monitort érdemes választania. Az olcsó megoldások közül a HannsG-vel nem járhatunk rosszul, ugyanis minden szempontból legalább közepesre vizsgázott, az egyetlen kockázati tényező a pixelhiba. A Samsung olcsóbbik (2243NW) megoldása a HannsG miatt nem rúghatott most labdába, bár a fehéregyensúlyt leszámítva igazán komoly problémával nem találkoztunk nála sem, így pixelhiba garanciája miatt érdemes meggondolni, hogy a tökéletes fehér megjelenítést elcseréljük-e pixelhiba mentességre. A T220 hozta a nagytestvértől (T260) elvárt minőséget. Reménykedtünk, hogy kijavítják majd a háttérvilágítási problémát, de tapasztalatunk megcáfolta ezt. Mindazonáltal nem rossz választás a monitor, bár vételárát emiatt egyelőre sokalljuk érte.

Köszönjük a tesztelésre adott termékeket a DIFO Magyarországnak és az Expert Computer Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward