Shop menü

2024 ELSŐ FELÉBEN MUTATJA BE ELSŐ GDDR7-ES MEMÓRIACHIPJEIT A MICRON

Az új memóriaszabvány első képviselői a videokártyák mellett akár az AI szegmensbe szánt gyorsítókon is helyet kaphatnak majd.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
2024 első felében mutatja be első GDDR7-es memóriachipjeit a Micron

A Micron tervei szerint nemsokára, alig egy esztendő múlva mutatkozhatnak be az első GDDR7-es memóriachipek, amelyek a következő generációs videokártyák fedélzetén kaphatnak helyet. A vállalat vezetője, Sanjay Mehrotra jelenleg úgy látja, az 1ß node használatával készülő GDDR7-os memóriachipek bejelentésére már a következő év első felében sor kerülhet, azt azonban nem árulta el, a velük felszerelt első termékek nagyjából mikor jelenhetnek meg.

A GDDR7-es grafikus memóriachipek természetesen érezhető előrelépést hoznak majd a GDDR6-os, illetve a GDDR6X típusú elődökhöz képest, cserébe viszont teljesen új memória-alrendszer szükséges hozzájuk, ugyanis változik a kódolás, ami magasabb memória-sávszélesség elérését teszi lehetővé. A GDDR7-es memóriachipek azokon a területeken is jól jöhetnek majd, ahol a HBM3 használata feleslegesen drágának ígérkezik, hála a megnövelt memória-sávszélességnek, ami a magasabb sebesség és az új jelkódolás alkalmazásának következménye. Míg a GDDR6-os memóriachipek esetében PAM2 vagy NRZ kódolást használtak, addig a GDDR6X esetében már a PAM4 került bevetésre, igaz, utóbbi alkalmazása nem feltétlenül egyszerű feladat, valamint a fogyasztás is magasabban alakul, mint a normál GDDR6-os lapkák esetében.

A GDDR7-es memóriachipek várhatóan PAM3 kódolást használnak, azaz nem lesz annyira komplex a bevetésük, mint a GDDR6X modelleké, valamint fogyasztás terén is kedvezőbb választásnak ígérkezhetnek. Az egyetlen hátrány, ami a GDDR7 bevethetőségét korlátozza, az nem más, mint az a tény, hogy alkalmazásukhoz teljesen új, GDDR7 támogatással ellátott memóriavezérlőre van szükség, ami a PAM3 kódolás kezelésére is képes.

Maga a PAM3 kódolás összesen háromszintű pulzusamplitúdó-modulációt használ, ahol -1, 0, illetve +1 értékek szerepelnek, így ciklusonként 1,5 bitnyi adat továbbítására van lehetőség, ami két ciklus alatt 3-bitet eredményez. A GDDR7 esetében a korábbi információk szerint 36 Gbps-os sávszélesség elérésére van lehetőség érintkezőnként, az viszont nem derült ki, hogy az első chipek pontosan milyen sebességre lesznek képesek. A GDDR7 esetében a magasabb memória-sávszélesség mellett az energiahatékonyságra és a fogyasztásra is nagy figyelmet fordítanak, valamint arra is lesz lehetőség, hogy egymással párhuzamosan két független parancsot is kiszolgáljon a GDDR7 alapú memória-alrendszer.

Az egyelőre nem világos, hogy az AMD, az Nvidia és az Intel következő generációs, 2024 és 2025 folyamán megjelenő videokártyái már a GDDR7-es memóriaszabványt alkalmazzák-e, de remélhetőleg ezzel kapcsolatban is érkezik majd információ. Arra persze van esély, hogy a GDDR7 csak a felsőkategóriás termékek fedélzetén kap helyet, hiszen eleinte drága lehet az alkalmazása, míg a termelés kellően fel nem fut és az új memóriatípus teret nem hódít magának a piacon.

A GDDR7 memóriatípus tesztelése már javában zajlik, hála annak a ténynek, hogy a Cadence már kínál ehhez megfelelő hardvereket, így a gyártók időben elkezdhetik felkészíteni következő generációs termékeiket az új memóriaszabvány támogatására.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére