20%-os gyorsulást hoz a ZEN 3 alapú AMD EPYC generáció?

Ez egy kiszivárgó OEM dokumentumból derült ki, ám a tényleges gyorsulásról majd csak az első független tesztek ránthatják le a leplet.

20%-os gyorsulást hoz a ZEN 3 alapú AMD EPYC generáció?

Az AMD a ZEN 3 architektúrát mind a szerverpiacon, mind pedig az asztali processzorok piacán harcba küldheti idén. Az asztali modellek várhatóan szeptember folyamán debütálhatnak, pontosabban akkor kerülhet sor hivatalos bejelentésükre, ám az egyelőre nem világos, pontosan mikor lesznek elérhetőek kereskedelmi forgalomban. A szerverpiaci verziók szintén bemutatkoznak idén, most ezekkel foglalkozunk a következő néhány bekezdés keretén belül.

A Hardwareluxx egyik munkatársa, Andreas Schilling saját állítása szerint nemrégiben hozzáfért egy OEM dokumentációhoz, amely egyebek mellett arról is említést tett, mekkora gyorsulásra lehet számítani a ZEN 2 alapú Rome processzorokhoz képest a ZEN 3 alapú Milan modelleknél. Az aktuális hírek szerint összesen akár 20% is lehet a gyorsulás mértéke, amelyből 15%-ot az órajeleként végrehajtható műveletek számának növekedése hoz (IPC), míg a fennmaradó 5%-ot az órajel-növelésből fakadó teljesítménykülönbség adja hozzá az összteljesítményhez.

Érdekes módon a 64 maggal rendelkező modelleknél a boost órajelet két nagyon eltérő kategóriára osztják: az összes mag terhelésekor elérhető órajel alacsonyabb lesz, míg ha csak a magok felét terheli az adott munkafolyamat, extra órajel-növelésre lehet számítani – hála a felszabaduló TDP keretnek, illetve az alacsonyabb hőtermelésnek.

Galéria megnyitása

A ZEN 3 érkezésével várhatóan a harmadszintű megosztott gyorsítótár kialakítása is változni fog, azaz az egyes CCX tömböknél nem lesznek L3 szubdivíziók, a rendelkezésre álló 32 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat a CCD tömbön belül elhelyezkedő 8 mag számára egyformán elérhető lesz. Segít a teljesítmény növelésében, hogy az órajel-optimalizáció esetében új szinteket vezetnek be, így magasabb felső órajel-határokkal találkozhatunk, mint korábban. Ez főként a kevesebb maggal rendelkező modelleknél jöhet jól, ezeknél ugyanis a hőtermelés alacsonyabb lesz, mint a több maggal ellátott verzióknál, így „a felszabaduló keretet” órajel-növelésre lehet elkölteni.

Maga a Milan sorozat egyébként továbbra is 7 nm-es csíkszélességgel készül, marad a DDR4-es memóriatámogatás és a PCI Express 4.0-s támogatás is, a TDP keret pedig ezúttal is 120 és 225 W között szóródik, természetesen modelltől függően. Érdekes lesz majd látni, hogy a fentebb említett újítások milyen formában jelennek meg az asztali piacot célzó Vermeer lapkánál, illetve milyen teljesítménynövekedést hoznak a ZEN 2 alapú Matisse modellekhez képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap