20"-es szélesvásznú monitorok

A 20”-es megjelenítők mezőnyében régóta nem született teszünk, így most ellátogatott műhelyünkbe néhány komolyabb szintű készülék azok számára, akik a már számos területen bizonyított 1680x1050-es felbontást kisebb átmérőn, ám magasabb képpontsűrűséggel szeretnék használni.

20"-es szélesvásznú monitorok

1. Bevezető

A 20”-es megjelenítők mezőnyében régóta nem született tesztünk, így most ellátogatott műhelyünkbe néhány komolyabb szintű készülék azok számára, akik a már számos területen bizonyított 1680x1050-es felbontást kisebb átmérőn, ám magasabb képpontsűrűséggel szeretnék használni.

Mai delikvenseink ábécé sorrendben következnek, de előtte még lássuk a gyártói specifikációkat:

Mivel néhányan jelezték fórumunkon, hogy szívesen látnák a bekalibrált értékeket is, most feltüntetjük a teszt hasábjain ezeket is.

2. Acer AL2016W - Áttekintés

A termék egy méretes, de füles dobozban érkezik, egy egyszerű kartondobozról van szó, mely tökéletesen ellátja feladatát. Kibontás után egy jól biztosított csomagolással szembesülünk, a kicsomagoláshoz két ember szükségeltetik.

A képernyő kellékei gyanánt egy tápkábelt és video jelkábelt kapunk, sajnos csak VGA dugasszal, mivel ez az egyetlen szabvány, melyet a monitor támogat.

A használati útmutató nyomtatott és digitális formában is elérhető, utóbbi a mellékelt CD-n, színprofilt viszont saját magunknak kell készíteni.

A letisztult, egyszerű forma már a márka jellegzetessége, a remek anyagminőség és a káva masszivitása szintén nagy erénye a megjelenítőnek.

A robosztus talp összeszerelése nem egyszerű feladat, az összeillesztésnél nagy erőre lesz szükségünk. A stabil képernyőt csak a valóban használatos keretek közt lehet megdönteni, öröm, hogy előrefelé is elmozdítható egy kicsit.

A menüvezérlés csak a panel alatt látható gombokkal lehetséges, nagyrészt nagyon jól eltalált nyomásponttal és minőséggel rendelkeznek, egymástól mért távolságuk is megfelelő, egyedül a ki/bekapcsoló gombot találtuk nem odaillőnek.

A LED cseppet sem fogja elvonni figyelmünket a képről, mivel ki és bekapcsolt állapotban is halványan, mégis láthatóan világít.

 

A bekapcsoló gomb és a beépített LED:

 

 

3. Acer AL2016W - OSD és Képminőség

A menü csak a legegyszerűbb beállításokat ismeri, extra képességeket ne várjunk tőle, egyedül a képprofilok kezelése tekinthető látványos funkciónak. Az alaphelyzetű Standard és User módok mellett a Graphics, Text és Movie képi sémák nyújtanak változatosságot, szerencsére a színbeállításokat egyikük sem módosítja.

A felbontások közül egyedül a natív ajánlott, nemcsak azért, mert alacsonyabb beállításokban homályos lesz a kép, hanem mert nem képes lekezelni a 16:10-es aránytól eltérő felbontásokat sem. Utóbbi csak azért probléma, mert driverünkkel sem választhatjuk a „GPU scaling” opciót kiküszöbölve a hiányosságot, mivel ez csak DVI csatlakozás mellett lehetséges.

Az alapjában véve nagyon hideg árnyalatú kép tökéletes fehéregyensúlyának beállítása igen időigényes, de sikerült beállítani a nagyon széles értékek közti skálázhatóságnak köszönhetően. Variálásunk eredményeként a következő beállításokkal tudtunk még elfogadható képet előállítani:

Oldalirányból nem lesz problémánk a betekintési szögekkel, viszont a függőleges látószögről már nem tudunk ilyen jókat mondani, a képernyő felső része már észrevehetően zöldebb és sötétebb a többinél.

A panel reakcióidejét szemmel vizsgálva megállapíthatjuk, hogy jóval túlszárnyalja a specifikációját, az 5 ms-os értéknek is tökéletesen megfelel. Erre már csak azért sem lehet panaszunk, mert mindenféle megjelenítési hibától mentesen teszi ezt, ugyanis reakcióidő gyorsítás nélkül képes erre.

A háttérvilágítás bemelegedési idejét ki kell várnunk, ami maximum 5 perc, addig némi villódzás is látható a képernyőn. A képek megegyező beállításokkal (rekesz: F4, érzékenység: ISO64), de különböző záridőkkel készültek, sorrendben: 4 s, 2 s, 1,5 s, 1 s.

Miután kivártuk ezt az időt, észrevettük, hogy alig látható bevilágítás és a fekete mélysége is rendkívül jónak mondható.

Elérkeztünk a készülék büszkeségére, ami a szövegmegjelenítés. Ilyen fokú élességet csak VGA kábelt használó monitortól még nem tapasztaltunk, felveszi a versenyt tesztünk T200-as típusával. Igaz, hogy digitális viszonylatban ez csak egy átlagos eredmény, az analóg jelkábeles megjelenítők közt viszont példa nélküli.

Vélemény

Az Acer-től már megszoktuk, hogy megjelenítői remek anyagokból készülnek és jó kezelhetőséggel bírnak, viszont ezek rendszerint gyenge panellel párosulnak. Jelen esetben egy kivétellel volt dolgunk, ugyanis egyetlen gyengéje a látószöge, ami még így sem volt vészes. Az összkép tehát nagyon pozitív, filmekhez, játékhoz egyaránt ajánlott, szeretnénk máskor is ilyen átgondolt monitort látni a márkától.

4. Dell 2009Wf - Áttekintés

A nem csekély összegért megvásárolható monitor gyártója már többször bizonyította, hogy jó minőségű képernyőket tud készíteni a TN panellel szerelt mezőnyben is. Ezúttal a márka nemrégiben megjelent, jól testreszabható modelljét választottuk ki a 20”-es mezőnyből.

A csomagban a fontosabb kellékek megtalálhatóak, mint VGA és DVI kábel, valamint USB hosszabbító a káva oldalán megtalálható kivezetésekhez. Meglepetésünkre még mindig nem mellékelnek tápkábelt a megjelenítőhöz, amit egy ilyen árkategóriás készüléknél nehezményezünk. Kapunk viszont egy vaskos többnyelvű kézikönyvet, útmutatót digitális formában a CD-n, emellett a driver sem marad le a korongról.

A csatlakozók széles választékban fellelhetők a panel alján, a kétfajta video szabvány mellett egy egyenáramú csatlakozó is helyet kapott, melyet az opcionálisan beszerezhető hangszórókhoz készítettek elő. USB kivezetésből nemcsak a káva oldalára, hanem hátulra is jutott kettő-kettő.

A kartondoboz kényelmesen helyet adott volna a talppal összeszerelt képernyőnek, ennek ellenére szétszerelve találtuk meg őket. Aggodalomra viszont semmi ok, végtelenül egyszerű módon helyére illeszthető a talpszerkezet.

Méretes és robosztus állványa nemcsak a magasságállítást, hanem összesen 90 fokban való elforgatást is lehetővé teszi.

Emellett a Dell-nél tudjuk a legtágabb határok között döntögetni a panelt, ráadásul nagyon kényelmesen állítható a pivot mód is, így minden elismerést megérdemel.

A menükezelés csak az előlapi gombokkal lehetséges, vezérlő szoftver nem jár a készülékhez. Erre mi nem fektetünk különösebb hangsúlyt, mivel az egész menü kialakítása nagyon egyszerű és három gombbal kezelhető, ezeket pedig sötétben is azonnal megtaláltuk. Formatervezett és halk gombjai az ujjbegyek számára kényelmes használatot szavatolnak.

A LED kellemes zöld és narancs fénye a szokásos módon nem vonzza a figyelmet, így letakarása meg sem fordult fejünkben.

Gombok és LED:

 

 

5. Dell 2009Wf - OSD és Képminőség

A képprofilok táján nézelődve észrevehetjük, hogy számos gyártóval ellentétben a Dell nem a fényerő/kontraszt párossal és más effektekkel trükköz, hanem a színhasználatot variálja a különböző helyzetekhez. A számos profil közül az érdemes az sRGB és Game módokat kipróbálni, de jobban járunk, ha egyszer megtaláljuk a tökéletes fehéregyensúlyt és nem piszkáljuk többet ezt a részleget. Ezt nem volt nehéz kikísérletezni, az általunk javasolt értékek mellett minden esetben szép eredményt produkált a monitor, így a nem létező dedikált profilválasztó gomb sem fog hiányozni.

Az alacsony felbontások kezelése minden esetben más és más, ugyanis a 16:10-estől eltérő arányúaknál tapasztalhatunk széthúzást (tipikusan 4:3-as és 5:4-esnél fordult elő), a szélesvásznúakat viszont rendre lekezeli a képarány megtartása mellett.

Látószög tekintetében egy átlagos megjelenítésről beszélhetünk, viszont még függőleges irányban sem történik zöldülés vagy más színekbe való hajlás, a képernyő teteje ugyanolyan, mint a többi részeken, ezért dicséret jár.

A panel reakcióideje egy tisztességes 5 ms-os értéknek felel meg, ami mentes a „ghosting” jelenségtől is, válaszidő gyorsításra így nincs szüksége a készüléknek.

A háttérvilágítás mondhatni tökéletes, viszonylag mély fektét és alig látható bevilágítást kapunk, bár a fekete mondhatni megszokott módon most is enyhén zöldeskék.

Szövegmegjelenítés szempontjából a DVI csatlakozással is felszerelt mezőnyben csak egy átlagos minősítést tudott kivívni. A márka egyébként sem híres éles megjelenítőiről, így most ez jó eredménynek számít, javasoljuk az élességállítást 50-es értéken használni, így a színek nem esnek szét.

Vélemény

A Dell termékei általában jó minősítésre számíthatnak, mivel formatervezés, anyagminőség és képminőség szempontjából is viszonylag jól teljesítenek (egy-két kivételtől eltekintve, mint a 2408WFP típus HC változata). A 2009Wf egy átgondolt, jól megtervezett monitor, melynek a képminőségével is elégedettek voltunk, így a magas induló ár ellenére is csak ajánlani tudjuk, mivel a 20”-es és 22”-es kategóriában is ritkaság hasonlót találni.

6. Samsung T200 - Áttekintés

Már a dizájnos csomagolás is sejteti velünk, hogy nem alaptermékről van szó. A Crystal Clear formatervezés, 2 ms-os reakcióidő és 20000:1 kontraszt jól hangzik, de lássuk, mit rejt a doboz.

A monitor mellett számos kellék bukkan fel, úgymint driver CD, rajta a MagicTune Premium menüvezérlővel, felhasználó kézikönyvvel és színprofillal. Ezen kívül analóg és digitális jelkábel, tápkábel és ráadásként egy törlőkendő is helyet kap a csomagban.

Díjaztuk volna, ha a T200-hoz is a 2053BW-nél talált derékszög alakú tápkábelt kapjuk, mert a dugaszolás nehézkes volt a szűk hely miatt.

A csatlakozás PC-s használathoz minden igényt kielégítő, de a HDMI jelhez egy átalakítóra is szükségünk lesz.

A pillekönnyű talp súlya ellenére ellátja feladatát, mert igen termetesre sikerült. Az asztal rángatásánál meginog ugyan a panel, de legalább az összeszerelése nagyon könnyen megy. Megöntögetni csak hátrafelé tudjuk a monitort, arra viszont bőven ad lehetőséget.

A menü gombjai a T sorozatnál megszokott módon igen jóra sikerültek, határozott nyomásuk és jól kitapintható formájukat még mindig szeretjük. Igaz, hogy az oldalsó elhelyezés nehézkesebbé teszi a kezelést, mintha elöl lennének, viszont így a dizájn szépsége sem csorbult.

Érdekes, hogy éppen olyan monitorokon van lehetőségünk a LED fényerejének állítására és kikapcsolására, ahol erre nincs is szükség, mivel nagyon diszkrét megoldással sikerült ezt jelen esetben is megoldani.

Készenléti állapot:

 

 

7. Samsung T200 - OSD és Képminőség

Az OSD a szokásosan átlátható és igényes, nagyjából mindent meg is találunk benne, amire csak szükségünk lehet. Akik csemegézni szeretnének, megtalálhatják a drágább készülékeknél elérhető Color Effect funkciót, mely fényképek megtekintése alkalmával szépia, fekete-fehér, zöldes vagy kékes árnyalatokkal változtatja meg a képet, gyakorlati hasznát nem vettük, mindenestre egy érdekes lehetőség.

A MagicBright almenü előbeállítási profilokat enged kiválasztani, közülük a Custom (saját) beállítást fogjuk valószínűleg a legtöbbet használni, emellett a Text és Game mód tűnt még sikergyanúsnak. A Dynamic Contrast továbbra sem nyerte el tetszésünket, igaz a specifikácóban megjelölt kontraszt értéket csak ezzel tudjuk elérni.

A készülék válaszidejét több fokozatban gyorsíthatjuk, melyre zöldes árnyékkal válaszolt a megjelenítő, ezért ezt inkább kikapcsoltuk. Panaszra viszont semmi ok, enélkül is szép teljesítmény a ránézésre 5 ms-os reakcióidő, játékra is bőven alkalmas.

A látószöge a mindennapok során elég lesz, ha extrém helyzetektől eltekintünk. Oldalról is jól látható a képe, de felül már kicsit sötétebb, mint máshol.

A fehéregyensúly beállítása nem volt egyszerű, alapjában véve egy erős kék beütéssel rendelkezik a monitor, viszont, ha rászánjuk az időt, közel tökéletesre beállíthatjuk. Mivel semmi garancia nincs arra, hogy minden példánynál ugyanazt a hatást fogjuk elérni azonos beállításokkal, csak tájékoztatásképpen közlünk néhány adatot, amivel a legjobb képet sikerült elérni a tesztpéldánynál.

A háttérvilágítás a nagyobb átmérőjű T sorozat tagjainál jóval szebbre sikerült, már alig látni alul és felül némi bevilágítást. Ennyit viszont mindenképpen ki kell bírnunk, mivel jóval 100 ezer Ft felett kezdődnek egy ilyen téren tökéletes megjelenítők.

Amint látható, egy pixelhiba is becsúszott a tesztpéldánynál, viszont a garanciának hála ezt kicserélik nekünk.

A mesterséges homályosítás alapértéken megfelelő az elfogadhatóan éles képhez, ezt csak rontani tudtuk, ha homályosítottunk rajta, viszont az élesebb beállítás is kerülendő a színek szétcsúszása miatt. A viszonylag éles szövegmegjelenítésről a következő képek tanúskodnak.

Vélemény

A Samsung T200-as készüléke most jobban szerepelt a nagytestvéreknél, a T260 és T220-nál tapasztalt háttérvilágítási probléma ezúttal láthatóan szolidabbra sikerült, valamint látószöge is valamivel föléjük pozícionálja a 20”-es változatot. Apró hibákat minden képernyőn találni, összességében viszont egy nagyon szép, könnyen kezelhető és egy átlagosnál mindenképpen szebb képű megjelenítőt tudhatunk magunkénak, ha ezt választjuk.

8. Samsung 2053BW - Áttekintés

A korábban nálunk járt 2253LW után - mely átlagon felül teljesített - kíváncsian vártuk, vajon hasonlóképpen teljesít-e a kinézetre vele megegyező 20”-es BW változat.

A vékony dobozka kibontása után egy VGA, DVI jelkábellel és egy derékszögben végződő tápkábellel lehetünk gazdagabbak. A telepítő CD mellett egy használati útmutató és egy törlőkendő gazdagítja a kellékek tárházát. A korongon nemcsak a driver, hanem menüvezérlő szoftver (MagicTune Premium) és felhasználó kézikönyv kapott helyet digitális formában.

A VGA mellett a DVI szabványt is támogatja a monitor, a HDMI-hez viszont továbbra is átalakítóra lesz szükségünk.

Formatervezés terén a BW/LW sorozatnál is kitettek magukért, méltó társa lehet a T sorozatnak azok számára, akik a piros és gömbölyded dizájn helyett a szögletes formát és fekete színhasználatot preferálják.

Ovális talpa minden bonyolultságtól mentesen egy csavarral applikálható fel miután a nyakat becsúsztattuk a helyére. A döntögetésre az átlagnál szélesebb határok közt hajlandó a panel, emellett 360 fokos forgathatóságra is képes a készülék.

A vezérlő gombok elhelyezése nem mondható túlzottan kényelmesnek, előfordult, hogy eltévesztettük azokat használat közben.

A diszkrét kék LED feldobja a káva alján elhelyezett átlátszó díszlécet, kikapcsolására valószínűleg emiatt nem kapunk lehetőséget.

Készenléti állapot:

 

 

9. Samsung 2053BW - OSD és Képminőség

A menürendszer megszólalásig megegyezik a T200-as modellével, ugyanúgy megtaláltuk a MagicBright képprofilokat, ahogy a MagicColor funkciót, emellett a Color Effect (fényképeknél használatos) opció sem maradt el. A szoftveres vezérlés a MagicTune Premium alkalmazásával történik, melyre esetenként szükségünk is volt a gombok esetlensége miatt.

A maximálistól eltérő felbontások kezelése automatikusan történik képarány megtartással, de választható a széthúzás lehetősége is. A felskálázás nem különösebben homályos képet eredményez, de láttunk már ennél élesebb megoldást is.

A válaszidő gyorsítást kénytelenek leszünk kikapcsolni, mivel ezt nagyon zavaró árnyék-hatással képes csak működtetni, enélkül egy még elfogadható értékű reakcióidővel találkoztunk.

És most jöjjön a fekete leves. A látószögek nagyon gyengére sikerültek, már szemből is látható sárgulás tapasztalható.  1-2 fokkal alulról nézve pedig már rendkívül zavaró hatást kelt, ami azért fontos, mert a képernyő felső harmadában egészen más a fehéregyensúly, mint a többi tartományban.

A tökéletes fehéret most is sikerült beállítani, viszont ehhez nagyon szélsőséges beállításokra volt szükségünk, alaphelyzetben ugyanis totális kékség fogad minket. Javaslatunk a következő:

Feketéjének mélysége kategóriájában mélynek nevezhető, bevilágítás szinte nem is látható, így a háttérvilágítás dicséretet érdemel.

A szövegmegjelenítés átlagosnak mondható, az élességállítással viszont nem érdemes kísérletezni, mert a gyári alapértéktől eltérve egyik irányban homályosodást, másikban pedig szellemképesedést tapasztalhatunk.

Vélemény

A jó kezdést egy igen erős visszaesés követett, a kinézetre megegyező 2253LW-vel ellentétben a 20”-es változat most nem volt képes megismételni a nagyobb testvér sikerét, pedig azt gondoltuk méltó konkurenciája lehet házon belül a T200-as készüléknek. Ennek megfelelően nem tudjuk különösebben megdicsérni, mivel bőven találunk nála különb megjelenítőt is.

10. Összefoglalás

Acer AL2016W

Pro:

[italic]•    remek anyaghasználat

•    diszkrét LED

•    kis válaszidő

•    jó háttérvilágítás[/italic]

Kontra:

[italic]•    gyenge látószög

•    a talp szétszerelése nagyon nehéz

•    nincs magasságállítás és forgathatóság[/italic]

A gyártó korábbi készülékeihez képest most egy sokkal összeszedettebb megjelenítővel rukkolt elő, komolyabb hibát nem is találtunk rajta, viszont léteznek nála kiforrottabb, precízebb monitorok is. A 49 ezer Ft-ot vételárért pixelhiba garanciát nem kapunk, és mivel kiemelkedő sem volt a monitor, így ajánlott plecsni nélkül kell távozzon, de ettől függetlenül határozottan tetszett nekünk. Ha valaki márkahűség miatt szeretne egy ilyet, akkor nem fog csalódni.

Dell 2009Wf

Pro:

[italic]•    remek anyaghasználat

•    diszkrét LED

•    kis válaszidő

•    jó háttérvilágítás

•    USB kivezetések

•    magasságállítás

•    könnyen kezelhető menü[/italic]

Kontra:

[italic]•    magas vételár

[/italic]

A monitor azoknak ajánlott, akik nem sajnálnak mélyen a zsebükbe nyúlni egy igen jó megjelenítőért, viszont 66,5 ezer Ft-ért már érdemes szétnézni a 22”-es kategóriában is, ahol a NEC LCD225WXM-re és Samsung T220-ra gondolunk, bár mindkettőjüket lepipálja a Dell készüléke. A különlegesség minősítése pixelhiba garancia nélkül is:

[bold]Samsung T200

[/bold]

Pro:

[italic]•    diszkrét LED

•    nagy tudású menü[/italic]

Kontra:

[italic]•    nincs magasságállítás és forgathatóság

•    a háttérvilágítás még mindig nem olyan, amit elvárunk

[/italic]

A 48 ezres vételárért egy igen tetszetős megjelenítőt tudhatunk magunkénak, mely hozza a sorozat többi tagjának teljesítményét, picivel még rá is tesz háttérvilágításával – hozzátesszük, még így is lehetne jobb. A pixelhiba garanciát és az ár/érték arányát tekintve megérdemli a minősítését, így tehát a monitor:

Samsung 2053BW

Pro:

[italic]•    nagy tudású menü

•    jó háttérvilágítás

•    forgathatóság[/italic]

Kontra:

[italic]•    nagyon gyenge látószög

•    nehéz a fehéregyensúly beállítása[/italic]

A komoly látószög hibája és számos apró kellemetlensége mellett csak egyetlen területen volt képes remekelni a készülék, ez pedig a háttérvilágítása. Így tehát a 43 ezer Ft-os vételár és pixelhiba garancia ellenére sem kap dicsérő plecsnit.

A tesztben szereplő termékeket a CHS Hungary Kft-től, CASE Hungary Kft-től és Cédrus Kft-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward