14 nm-es FinFET gyártástechnológiához juthat az AMD

A fontos lehetőség előtt a GlobalFoundries és a Samsung közötti licencmegállapodás jóvoltából nyílt meg az út.

14 nm-es FinFET gyártástechnológiához juthat az AMD

Az AMD korábbi gyárai ma már a GlobalFoundries részét képezik, és nem csak az AMD különböző processzorait gyártják, hanem bérgyártó jelleggel nagyvállalatok chipjei is készülnek gyártósoraikon. Ahogy korábban az AMD, úgy a GlobalFoundries is tagja a Common Platform Alliance névre hallgató szövetségnek, amelyben az IBM és a Samsung is jelen van. A három nagyvállalat osztozik a kutatási és fejlesztési költségeken és hasonló chipgyártó technológiát alkalmaznak a különböző SoC-ok és processzorok gyártásához.

A szövetség két tagja között nemrégiben új szintre lépett az együttműködés: a GlobalFoundries bejelentette, hogy licenceli a Samsung jelenlegi gyártástechnológiáját, ami háromdimenziós tranzisztor technológiára támaszkodik.

Ez a lépés komoly jelentőséggel bír, ugyanis egy 14 nm-es csíkszélességgel operáló megoldásról van szó, ami új, úgynevezett FinFET tranzisztor struktúrát alkalmaz. Ezt a gyártástechnológiát az Intel háromdimenziós tranzisztor néven emlegette korábban – és emlegeti még ma is. A vállalat erre az eljárásra a 22 nm-es gyártástechnológia bevezetésekor tért át, segítségével pedig komoly előnyökre sikerült szert tenni: javult a kapcsolási sebesség és ezzel együtt az energiahatékonyság is jobb lett, pedig e két pozitív tulajdonság normál esetben ritkán jár együtt. Azok a vállalatok, akik FinFET technológia alkalmazása nélkül váltottak 28 nm-nél fejlettebb gyártástechnológiára, nem értek el ilyen jó eredményeket: csak a csíkszélesség-váltásnál szokásos növekményekre sikerült szert tenni. Ezek a vállalatok 16 nm-re vagy 14 nm-re időzítették a FinFET eljárás alkalmazását, méghozzá több csúszással. Ezzel egy időben az Intel is megcsúszott a 14 nm-es csíkszélesség alkalmazásával, aminek technológiai okai voltak.

A Samsung a jelek szerint ütőképes 14 nm-es FinFET gyártástechnológiát fejlesztett ki, ami a planáris, kétdimenziós tranzisztorokat alkalmazó 20 nm-es gyártástechnológiához képest akár 20%-kal nagyobb sebességet, akár 35%-kal kisebb fogyasztást és 15%-os kiterjedés-csökkenést biztosít.

Korábban, amikor a GlobalFoundries megosztotta a nagyérdeművel 14 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatos útitervét, a szövetség tagjai elismerték, hogy gyártási metódusaik különböznek egymásétól, mivel a megrendelők a gyárak közötti átjárhatóság helyett az egyediséget tartják fontosabbnak.

A mai hírek alapján ez a helyzet alaposan megváltozik, legalábbis a GlobalFoundries és a Samsung esetében. A felek gyárai anyagfelhasználás, integráció, eszközök és gyártástechnológiai fogások tekintetében ugyanarra az alapra építkeznek majd, így gyáraik között átjárhatóság lesz, azaz minden üzemben egyformán alkalmazzák majd a 14 nm-es FinFET gyártástechnológiát. Annak érdekében, hogy minden a tervek szerint történjen, tesztchipek segítségével szinkronizációs eljárást is indítanak a felek.

A GlobalFoundries bejelentése szerint ezzel a lépéssel a 14XM gyártástechnológia kiesik a pixisből, ugyanis a Samsung megoldása két fontos előnyt is kínál hozzá képest. A Samsung gyártástechnológiájának fejlesztése előrehaladottabb állapotban van, így sokkal vonzóbb megoldásnak minősül, sőt, ezzel együtt helykihasználás tekintetében is jobb, ugyanis segítségével egy adott területre több tranzisztort lehet elhelyezni, mint a 14XM eljárással.

A fentiekben taglalt licencmegállapodás egy kicsit érdekesebbé teszi a chipgyártó szegmenset. A Samsungról köztudott, hogy előszeretettel készít különböző SoC egységeket nagy riválisának, az Apple-nek. A GlobalFoundries és a Samsung közötti együttműködésnek köszönhetően a későbbiekben akár a GlobalFoundries is gyárthatna SoC-okat az Apple-nek – persze csak akkor, ha a nagyvállalat időközben nem pártol át a TSMC-hez, ahogy arról régóta szólnak a pletykák.

A fenti változás az AMD számára sem lesz mellékes, sőt: kiemelten fontos lépésről van szó. A vállalat ennek köszönhetően hozzáférhet a 14 nm-es FinFET gyártástechnológiához, amit különböző processzorok és grafikus processzorok gyártatásához vehet igénybe, sőt, gyártástechnológia tekintetében végre az Intellel is versenyre kelhet. Az AMD boszorkánykonyhájában több ígéretes CPU architektúra is készül, amelyek mellé remélhetőleg már csak a 14 nm-es FinFET gyártástechnológiára van szükség ahhoz, hogy a cég ismét versenyképes lehessen az Intellel szemben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward