Shop menü

139 MILLIÓ DOLLÁROS VESZTESÉGGEL ZÁRULT AZ AMD LEGUTÓBBI PÉNZÜGYI NEGYEDÉVE

A gyenge PC piac és a kedvezőtlen gazdasági helyzet rányomta bélyegét a vállalat legutóbbi pénzügyi negyedévének eredményeire.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
139 millió dolláros veszteséggel zárult az AMD legutóbbi pénzügyi negyedéve

Elkészült az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, ami a jelenlegi gazdasági helyet miatt most nem valami rózsás: profit helyett veszteség keletkezett a cégnél, amire évek óta nem volt példa. Az Intel hasonló problémákkal küzd, a csökkenő kereslet miatt ott is pirosba fordult a mérleg, azaz veszteség keletkezett, ahogy arról egyik korábbi hírünkben már írtunk. Az AMD háza táján ennyire azért nem rossz a helyzet, egyes szegmensek meglepően jól állták a sarat, hiába voltak kedvezőtlenek a piaci körülmények nagy általánosságban.

Galéria megnyitása

A teljes árbevétel a 2023-as esztendő első negyedévében 5,353 milliárd dollárt tett ki, ami éves viszonylatban nézve 9%-os csökkenést jelent. Míg egy évvel korábban 786 millió dolláros profit keletkezett, addig az elmúlt negyedév folyamán 139 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelniük az illetékeseknek, és ezzel egy időben a bruttó árrés is mérséklődött, méghozzá 4%-kal, így 44%-on állt meg.

Galéria megnyitása

Az egyes üzletágak teljesítményét nézve eléggé vegyes kép tárul elénk. Egyes területeken jelentős csökkenés látszik, de stagnálása is van példa, az egyik részleg pedig igen masszív növekedést tudott elérni – lényegében ez utóbbi segített abban, hogy a veszteség megálljon a fentebb említett szinten.

Galéria megnyitása

A Client Computing Group eléggé gyenge teljesítményt mutatott fel az első negyedév folyamán, aminek az az oka, hogy a vásárlói kereslet jelentősen csökkent a különböző termékek iránt, ennek megfelelően a partnerek is óvatosabbak voltak a rendelésekkel. Ez az üzletág összesen 739 millió dolláros teljes árbevételre tehetett szert, ami az előző év azonos időszakához képest 65%-os csökkenést jelent. A profit egy éve 625 millió dollárra rúgott, az elmúlt negyedév folyamán azonban nem sikerült profitot termelni, helyette 172 millió dolláros veszteség jött össze. Noha ez a részleg húzóágazat volt korábban, most már az utóbbi volt a második negyedév, amikor veszteség jött össze. Az Intelhez képest az AMD sokkal jobban szenvedett a gyenge PC piac miatt, ugyanis míg előbbinél csak 36%-os, utóbbinál 65%-os volt a visszaesés.

Galéria megnyitása

A Gaming Business esetében már szebbek a számok, itt ugyanis az 1,757 milliárd dolláros teljes árbevétel mindössze 6%-os csökkenést jelent éves szinten. A meglepően jó eredmény mögött az áll, hogy a Microsoft és a Sony játékkonzoljai iránt igencsak erős a kereslet, márpedig azok a SoC egységekből folyik be ebbe az üzletágba a legtöbb árbevétel, amelyek az említett játékkonzolokhoz készülnek. Negyedéves szinten nőtt a videokártyák forgalma, valamint a Radeon RX 7900 XTX modellek iránti kereslet is erősnek bizonyult. A pozitív hatások jóvoltából a működésből befolyt bevétel 314 millió dollárt tett ki, azaz csak 12%-kal csökkent éves szinten.

Galéria megnyitása

A Data Center Business és az Embedded Business esetében érdekesség, hogy ez a két üzletág, amelyek stratégiailag igencsak fontosak, az AMD negyedéves teljes árbevételének több mint 50%-át adták. A Data Center Business összesen 1,295 milliárd dolláros teljes árbevételt generált, ami az egy évvel ezelőtti 1,293 milliárd dolláros teljes árbevételhez képest gyakorlatilag stagnálásként fogható fel, a profit azonban jelentősen, 65%-kal csökkent, így 148 millió dollárt tett ki.

Utóbbi sajnos nem meglepő, ugyanis a nagy felhőszolgáltatásokat nyújtó vállalatok visszafogják a költéseiket, éppen ezért a gyártóknak árkedvezményeket kell biztosítaniuk ahhoz, hogy a forgalom kellően magas lehessen. Ezen a piaci területen az AMD egyébként jobban szerepelt, mint az Intel, ugyanis míg az AMD-nél lényegében stagnált a teljes árbevétel, addig az Intelnél 39%-os csökkenés következett be.

Galéria megnyitása

Az Embedded Business, ami lényegében a korábban felvásárolt Xilinx termékeit tömöríti, illetve néhány, az AMD által tervezett processzor is helyet foglal ebben az üzletágban, az elmúlt negyedév folyamán 1,562 milliárd dolláros teljes árbevételre tett szert, a profit pedig 798 millió dolláron zárult. Ezek az eredmények az egy évvel ezelőttihez képest igen szépek, ugyanis az árbevétel 163%-kal, a működésből befolyó bevétel pedig 521 millió dollárral emelkedett.

Az aktuális negyedév alakulásával kapcsolatban eléggé óvatosak a vállalat pénzügyi szakemberei, szerintük a teljes árbevétel stagnálni fog, azaz 5,3 milliárd dollár körül állhat be. Az óvatosság ezúttal fura, hiszen a Phoenix APU egységek, amelyek éppen a napokban áraszthatják el a noteszgépek szegmensét, segíthetnek a teljes árbevétel növelésében, valamint a profit növekedéséhez is hozzájárulhatnak, ugyanis jellemzően prémiumkategóriás termékekről van szó, ezt pedig az áruk is tükrözi. Az adatközpontok szegmensében hamarosan megtörténik a Bergamo sorozatú AMD EPYC szerverprocesszorok bejelentése, ezek szintén segíthetnek az árbevételek növelésében. Ezzel egy időben a Radeon RX 7700-as sorozatba is új modellek érkezhetnek, a Radeon RX 7600 XT például május 25-én jelenhet meg, vagyis ez a tény is segítheti az árbevétel és a profit emelését.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére