Shop menü

1200 W-NYI RGB LED VILÁGÍTÁS KERÜLT EGY SZÁMÍTÓGÉPHÁZBA, DUPLA FOLYADÉKHŰTÉS IS KELLETT A FÉNYFORRÁSOKHOZ

100 000 lumen lett a fényáram, maradhat?
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
1200 W-nyi RGB LED világítás került egy számítógépházba, dupla folyadékhűtés is kellett a fényforrásokhoz

Az RGB LED világítás szinte elmaradhatatlan kelléke egy modern gamer konfigurációnak, igaz, vannak szép számmal olyanok is, akik a hátuk közepére se kívánják a színes fényeket. Főhősünk, aki d4pz becenév alatt tevékenykedik a Reddit virtuális hasábjain, valószínűleg nem utóbbi tábort erősíti, ugyanis egy olyan „konfigurációt” épített a minap, amiben nem kevesebb, mint 1200 W-nyi színes fényforrás kapott helyet.

Mai mércével nézve már 100 W-nyi RGB LED fényforrás is extrém túlzásnak tűnik, ha egy számítógépház belsejének megvilágításáról van szó, ám d4pz megmutatta, ezt a szintet is bőven túl lehet szárnyalni. Összesen 12 darab, egyenként 100 W teljesítményű RGB LED fényforrást zsúfolt össze egy számítógépházon belül, a fényforrásokat azonban nem egy klasszikus alaplap, hanem egy sokkal kompaktabb mikrovezérlő, egy Arduino tartotta kordában. A kis mikrovezérlő a színes fényárral kapcsolatos beállításokról gondoskodott, míg az 1200 W-nyi RGB LED tápellátását egy 1600 W-os SuperFlower tápegységre, alighanem a Leadex Platinum 1600 W-os modellre bízta.

Galéria megnyitása

Ekkora mennyiségű RGB LED azért már termel némi hőt is működése során, mégis csak 1200 W-nyi világításról van szó, így az üzembiztos működés érdekében kompakt folyadékhűtő szettekre is szükség volt, amelyek két folyadékkörre osztva működtek, mindegyik egy-egy 360 milliméteres hőleadó radiátorhoz szállította a blokk(ok) és a hűtőközeg által felvett hőt. Arról nincs információ, a folyadékhűtés mekkora hőt kezelt, összességében néhány száz wattnyi hőtermelésről lehetett szó. A melegedő RGB LED-ek és a nagy teljesítmény miatt félő volt, hogy a kábelek sem bírják majd a megpróbáltatásokat, ám a hőkamerás vizsgálat alapján semmiféle probléma nem látszott.

Hogy egy ilyen világítással megfűszerezett számítógépházba milyen hardver került? Gyakorlatilag semmilyen, csak egy Arduino lapult benn a hűtésen és a világításon kívül, de nem is nagyon lett volna elég egyéb komponensek számára a tápegység teljesítménye, hiszen a hűtés és a világítás már alapból lefoglalta annak nagy részét.

Galéria megnyitása

A Lian Li O11 Dynamic EVO számítógépházba épített fényár igazából csak szórakoztató céllal készült, illetve alighanem azért is, hogy alkotója kiélhesse barkácsolási hajlamait, valamint szerezzen magának egy kis hírnevet is. A fenti alkotás óriási fényárammal rendelkezik, állítólag 100 000 lumen előállítására képes, különböző színárnyalatokban, azaz kispályásnak semmiképpen sem nevezhető.

Hogy hasznos-e, az efféle kísérletezgetés? Amennyiben az alkotó örömét leli benne, mindenképpen igen a válasz – legalább kikapcsolódik és új tapasztalatokat szerez, amelyeket aztán a nagyérdeművel is megoszthatja. Ez is egyfajta hobbi...

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére