11 milliárd dolláros gyárbővítésre készül az Intel Izraelben

Az óriási beruházást természetesen a helyi kormány is támogatja.

11 milliárd dolláros gyárbővítésre készül az Intel Izraelben

Az Intel háza táján sok bonyodalmat okoztak az elmúlt hónapok eseményei. Mivel a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése évek óta késik, így a vállalat kényszerből a 14 nm-es gyártástechnológia egyre kiforrottabb verzióival próbálta kiszolgálni a piaci igényeket, ám idén nyáron nehézségek mutatkoztak, hiszen a piaci igények nagyobb mértékben nőttek a vártnál, ezt pedig nem tudta lekövetni a vállalat. Idővel hiány alakult ki a különböző Intel processzorokból, amelynek eredményeként komoly drágulás következett be. Ez főként az olcsóbb processzorokat érintette, mivel a gyártó mindenekelőtt a felsőkategóriát és szerverpiac kiszolgálására törekedett. A helyzetet különböző bővítésekkel próbálják orvosolni addig, míg idén végre csatasorba áll a 10 nm-es csíkszélesség.

A vállalat tavaly jelentette be, hogy 5 milliárd dollárt fordít az Izraelben, Kiryat Gat területén található gyáregység bővítésére, most pedig egy újabb üzem felépítését tervezi, méghozzá ugyanebben a térségben. A 11 milliárd dolláros beruházás keretén belül felépül egy új üzemegység Kiryat Gat területén, amelyhez 1 milliárd dolláros támogatást biztosít Izrael, méghozzá adókedvezmények és állami támogatás formájában. A beruházást az izraeli pénzügyminiszter, Moshe Kahlon jelentette be, ám arról nem beszélt, pontosan milyen ütemben történik az építkezés, milyen gyártástechnológiát használ majd az üzem és pontosan mikor nyitja meg kapuit. Az új üzemnek köszönhetően 1000 új munkahely jöhet létre, így az Intel Izraelben összesen közel 13 000 embernek ad majd munkát. A vállalat egyébként már így is a legnagyobb multinacionális munkaadónak számít a térségben.

Galéria megnyitása

Az izraeli beruházások mellett persze más térségekben is zajlanak majd gyárbővítéssel kapcsolatos munkálatok. A korábbi tájékoztatás szerit Írországban, valamint az Amerikai Egyesült Államok területén, Oregon államban is megindul a munka az elkövetkező időszakban, így szélesebb megrendelői réteget szolgálhat ki a vállalat – például az autóipart, valamint a mobilokba szánt modemek szegmensét is.

Az Intel Izraelben tavaly 300 millió dollárral növelte exportját, így az már a 4 milliárd dollárt is elérte, ezzel egy időben pedig 1,7 milliárd dollár értékben vásárolt termékeket a helyi beszállítóktól is. Az Intel és az Israel Chemicals, valamint a Teva Pharmaceutical Industries együttvéve nagyjából felét teszik ki Izrael ipari exportjának, ami nem kis teljesítmény.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap