Shop menü

VALÓSZÍNŰLEG MEGVAN A 113-AS RENDSZÁMÚ ELEM IS

Egy japán kutatócsoport bejelentette, hogy sikeresen előállították a periódusos rendszer egyik eddig hiányzó tagját, a 113-as rendszámú elemet.
Jools _
Jools _
Valószínűleg megvan a 113-as rendszámú elem is

Egy japán kutatócsoport bejelentette, hogy sikeresen előállították a periódusos rendszer egyik eddig hiányzó tagját, a 113-as rendszámú elemet. A felfedezést a periódusos rendszert felügyelő és az egységes nemzetközi kémiai nevezéktan kialakításáért felelős IUPAC (Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója) ugyan még nem hagyta jóvá, de ha ezt megteszi, a japán szakértők lehetnek az első ázsiai kutatók, akik nevet adhatnak egy kémiai elemnek. Erre eddig egyébként még csak amerikai, orosz és német tudósoknak nyílt lehetőségük. A hivatalos elnevezésig az új elem ideiglenes neve rendszáma alapján ununtrium lesz.

Az úgynevezett szupernehéz, vagyis a 104 és afölötti rendszámú elemek természetes körülmények között csillagok belsejében, magfúzióval jönnek létre. Földi körülmények között részecskegyorsítók, atomreaktorok és egyéb bonyolult felszerelések bevetése révén, két nehézion atommagjának ütköztetésével hozhatók létre. Az ilyen elemek rendszerint rendkívül instabilak, és nagyon hamar szétesnek, ezért rendkívül nehéz a megfigyelésük.

A RIKEN Nishina Központban (RNC) dolgozó Morita Koszuke és kollégái kilenc éve vadásznak a 113-as elemre, és néhányszor már nagyon úgy tűnt, hogy sikerült megtalálni, a bizonyítékok azonban még sosem voltak annyira meggyőzőek, mint a mostani esetben.

Galéria megnyitása

Egy augusztusi kísérlet során cink-ionokat gyorsítottak fel a fénysebesség tizedére, majd egy bizmutrétegbe ütköztették ezeket. Az atommagok összeolvadásából egy 113 protonból álló atom keletkezett, amely aztán gyorsan bomlásnak is indult, két protonból és két neutronból álló alfa-részecskéket hagyva maga után. Ezt összesen hatszor tette meg, és a 111-es (röntgenium), 109-es (meitnerium), 107-es (borium), 105-ös (dubnium), 103-as (laurencium) és 101-es elemeken (mendelévium) átvezető bomlási sor nagy biztonsággal jelzi, hogy a kiinduló elem csak a 113-as lehetett, mondták el a szakértők.

A periódusos rendszeren lassan az összes eddigi hiány kitöltésre kerül, az elmúlt években különböző kutatócsoportok bejelentették a 115-ös, a 117-es és a 118-as elem előállítását. Az IUPAC egyelőre még ezeket a felfedezéseket sem erősítette meg. A japánoknak várhatóan lesz idejük gondolkodni a megfelelő néven, mivel a 113-as elem létezésének igazolásához egy másik intézménynek is sikeresen elő kell állítania azt, ami a már említett nehézségek miatt időbe telhet.

Nem kell azonban aggódni, amíg az újabb eredményekre és a döntésre várnak, addig sem fognak unatkozni a kutatók: Morita elmondása szerint következő célpontjuk a 119-es rendszámú elem lesz, és bármi, ami azon túl található. 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére