Shop menü

ÚJABB ASZTEROIDABÁNYÁSZ-CÉG ALAKULT

A Deep Space Industries 2015-ben tervezi felbocsátani űrhajóinak első, felderítő munkát végző osztagát, amely kis költségvetésű, 20-25 kilogramm körüli szondákból állna.
Jools _
Jools _
Újabb aszteroidabányász-cég alakult

Deep Space Industries néven a héten egy újabb aszteroidabányászatot tervező vállalkozás megalakulását jelentették be a tavaly létrejött Planetary Resources példáját követve. A cég 2015-ben tervezi felbocsátani űrhajóinak első osztagát, amely kis költségvetésű, mindössze 20-25 kilogramm körüli járművekből állna. A Firefly (Szentjánosbogár) néven emlegetett hajókat nagyobb távközlési műholdakkal egy időben, azok rakétái segítségével juttatnák ki az űrbe, feladatuk pedig a bányászatra alkalmasnak tűnő aszteroidák közelebbi vizsgálata, vagyis tulajdonképpen a terep felmérése lenne. Egy ilyen misszió a célba vett kisbolygó távolságától függően nagyjából kettő-hat hónapig tartana, és 20 millió dollárba kerülne a Deep Space szolgáltatásait igénybe vevőknek.

Galéria megnyitása

2016-ban kezdődne a szondák nagyobb testvéreinek, a Dragonfly (Szitakötő) névre keresztelt űreszközöknek a felbocsátása. Ezek már 25-70 kilogramm körüli, helyszíni mintavételre és földi visszatérésre is alkalmas űrhajók lennének. A Dragonfly küldetése 2-4 évet venne igénybe, majd a bolygónkra visszahozott minták elemzését követően megkezdődhetne a tényleges bányászat. 

A bányászat célja az értékes fémek kinyerésén túl annak megvalósítása lenne, hogy az űrjárművek a kinyert anyagokból (gázokból és vízből) feltölthessék üzemanyag-készleteiket, illetve 3D-nyomtatás révén pótolhassák tönkrement alkatrészeiket a helyben található anyagok révén. A Deep Space technológiai igazgatója, a NASA Jet Propulsion Laborjának korábbi vezetője, John Markins elmondása szerint mindez megvalósítható lehet a már most is létező technológiák révén, bár kétségtelen tény, hogy ezek nagy részét még sosem használták űrbéli körülmények között.

Galéria megnyitása

A Deep Space alapítói úgy vélik, hogy az űr meghódításának következő fázisa nem valósulhat meg addig, amíg nem kezdjük meg a kint található különféle erőforrások kiaknázását. Ez az egyetlen mód ugyanis arra, hogy tartósan is megvethessük a lábunkat az űrben, és kolóniákban vagy hosszabb távú utazásokban gondolkodhassunk.

Csak a tavalyi évben több mint 900 új, a Földet megközelítő aszteroidát fedeztek fel, „nyersanyag” tehát bőven akad. A vállalkozás egyelőre befektetőket keres, így még nem tudni, hogy mikorra lesz, ha lesz egyáltalán valami a tervekből. Tény azonban, hogy egyre több hasonló kezdeményezésről hallani, és a Deep Space szakértőinek egy dologban kétségtelenül igaza van: nem is remélhetjük az űr alaposabb megismerését addig, amíg minden utazás során felhasznált erőforrást magunkkal kell cipelnünk, és az utánpótlás megvalósítása során egyáltalán nem támaszkodunk a helyben megtalálható nyersanyagokra.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére