Shop menü

TESLA-TEKERCSEKKEL ÉPÍTENEK VEZETÉKEKET A RICE-ON

A szakértők rájöttek, hogy a Tesla-tekercs erőterében elhelyezett szén nanocsövek a tér erővonalaihoz igazodó vezetékekké állnak össze.
Jools _
Jools _
Tesla-tekercsekkel építenek vezetékeket a Rice-on

A Rice Egyetem kutatói felfedezték, hogy ha szén nanocsöveket helyeznek egy Tesla-tekercs erőterébe, a pici csődarabkák hosszú vezetékekké rendeződnek össze. A szakértők által teslaforézisnek elkeresztelt jelenség úgy működik, hogy a tekercs polarizálja csődarabokat, amelyek aztán a teslaforetikus mező erővonalainak irányától függő pozíciójú, folytonos vezetékekké kapcsolódnak össze.

Galéria megnyitása
Paul Cherukuri, a kutatás vezetője elmondása szerint maga Nikola Tesla sem volt tisztában azzal, hogy az általa 1891-ben az elektromos energia vezeték nélküli továbbítása céljából kifejlesztett rendszer alkalmas lehet az anyag ilyen méretekben való mozgatására. Korábban is használtak ugyan elektromos tereket kis objektumok megmozdítására, ez azonban csak nagyon rövid távolságokon bizonyult működőképesnek, mondja Cherukuri. A teslaforézis révén azonban óriási mértékben felnagyítható lehet ez a hatás, így a Tesla-tekercsekkel új lehetőségek nyílhatnak az anyag távolról való manipulálására.

A Tesla-tekercs erőterében összeálló vezetékek ráadásul a tekercstől elektromos energiához is hozzájutnak. Az egyik kísérlet során a szakértők két LED-et kötöttek össze teslaforézis segítségével összerendezett a szén nanocsövekkel, és a vezeték folytonossá válása után mindkét égő világítani kezdett. A hatás méteres távolságból is működik, vagyis lehetséges úgy vezetékeket építeni, hogy a Tesla-tekercs a szoba egyik felében van, a vezetékek alapanyaga pedig a másikban.

A jelenséget felfedező kutatók elsősorban szén nanocsövek vizsgálatával foglalkoznak, de a módszerrel állításuk szerint más nanoagyagokból is lehet távépítkezni. A végeredmény az erőtér szerkezetétől fog függeni, vagyis több tekercs és megfelelően mintázott felületek révén a nanoméretű részecskékből egészen összetett áramkörök is létrehozhatók lehetnek a módszerrel.

Cherukuri és csapata évek óta dolgozik a teslaforézis „finomhangolásán”, és az ennek hátterében húzódó fizikai folyamatok felderítésén. A csoport tagjai mostanra jutottak el odáig, hogy saját zsebből finanszírozott kutatásukat a nagyközönség elé tárják. A projekt gyakorlati hasznosításának lehetőségeivel kapcsolatban egyelőre csak találgatnak a kutatók, de van néhány nagyon ígéretes irány.

Az áramkörök távolról való létrehozásán túl az egyik lehetséges út például az idegkutatás felé vezethet, hiszen ahogy a mellékelt felvételen is látszik, a nanocső-vezetékek az idegekhez nagyon hasonlóan növekednek és működnek. Ha sikerülne megfelelő nyersanyagot találni, a teslaforézissel összerakott pótidegek átformálhatják a regeneratív orvoslást.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére