Shop menü

REMEK KÉPMINŐSÉGGEL JÖN A KOBO E-KÖNYV OLVASÓJA

A Glo HD a piac egyik legvonzóbb alternatívájának ígérkezik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Remek képminőséggel jön a Kobo e-könyv olvasója

A Kobo 2014 második felében némileg átszervezte a fejlesztéseit. A vállalat példának okáért mostanra felhagyott a táblagépek tervezésével, de szerencsére az elektronikus olvasók terén továbbra sem szeretné csökkenteni az aktivitását. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy bemutatta legújabb termékét, a Glo HD-t.

Galéria megnyitása

A Glo HD a Kobo szerint minden, amire egy e-könyv olvasó esetében csak szükség lehet. Az újdonság remekül hordozható, kényelmes fogást biztosít, és ami igazán fontos: verőfényes napsütésben és az éjszaka közepén is készen áll majd arra, hogy biztosítsa az olvasási lehetőséget a felhasználó számára. A készülék legfontosabb pontja a megjelenítője, ilyen tekintetben jelentős előrelépést értek el a tervezők. Az új Carta E Ink technológiát használó kijelző már igazán magas felbontással szolgál, így az általa megjelenített kép nagyon részletgazdag lesz. Az 1448 x 1072 képpontnak köszönhetően a 6 hüvelykes felületen nagyjából 300 PPI-s pixelsűrűség figyelhető meg. Akárcsak a felmenői és a konkurensei, ez is 16 szürke árnyalatot tud megjeleníteni. A Glo HD akkor sem fog zavarba jönni, ha gyengébb fényviszonyok mellett szeretne rajta olvasni a tulajdonosa, ilyenkor a ComfortLight technológia villanthatja meg a tudását, ami korábban már más Kobo olvasóknál is bizonyíthatott. Ezzel a panellel a Glo HD egyenesen nekimehet az Amazon tavaly szeptemberben leleplezett megoldásának, a Kindle Voyage-nek, bár ahogy az a továbbiakban látható lesz, itt azért valamelyest szerényebb képességekkel kell számolni.

Galéria megnyitása

Az Amazon szakembereihez hasonlóan a Kobo tervezői is egy olyan központi chiphez nyúltak, ami 1 GHz-es órajelen üzemelhet. Általában ilyen masináknál a SoC-ról nem igazán esik szó részletesebben, így van ez most is, ám szerencsére ez annak tudható be, hogy ezek már bőven elegendő teljesítménnyel rendelkeznek az elvégzendő feladatokhoz. A háttértárat figyelembe véve vegyes érzelmeket kelthet a Glo HD. A korábbi Kobóknál kétszer nagyobb tárhellyel, 4 GB-os kapacitással szolgál a hírünk alanya, viszont ezúttal a gyártó elhagyta a microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget, ami korábban még megvolt. A támogatott fájlformátumok terén sajnos erre a modellre is jellemző az, ami a legtöbb nagy gyártó e-book olvasójára, nagyjából a minimumra szorítkoznak. Van .EPUB, .EPUB3, .PDF és .MOBI, valamint .TXT, .HTML, és .RTF, illetve a képregények által használt .CBZ és .CBR. Multimédiás tekintetben pedig ide sorolható a .JPEG, a .GIF, a .PNG, a .TIFF és a .BMP. Olvasáskor mindenki a maga ízlésének megfelelően állíthatja be a szöveg formátumát, hiszen 11 különböző betűtípus várja a felhasználókat, és nem kevesebb mint 48 betűméret választható – állítható az élesség és még a vastagság is.

Galéria megnyitása

A Glo HD kizárólag Wi-Fi-vel ellátott kivitelben lesz elérhető, mobil kommunikációs egységgel felvértezett modell egyelőre nem szerepel a Kobo tervei között. Maga az e-könyv olvasó 157 x 115 x 9,2 milliméteres, a tömege pedig 180 gramm. Egy kicsit tehát vaskosabb, mint például a Kindle Voyage, viszont a tömege nem nagyobb, így nem jelent különösebb extra terhet, ami kulcsfontosságú szempont egy ilyen készüléknél. A Glo HD üzemideje kellemesnek ígérkezik, de ez általában igaz a legtöbb E Inkes olvasóra. A Kobo által közölt információk alapján 2 hónapot fog bírni egy töltéssel, ha naponta 30 percet olvasnak rajta egy lap/perc sebességgel – és persze mindeközben ki van kapcsolva a háttérvilágítás és a Wi-Fi is, ezek ugyanis hajlamosak felélni a tartalékokat. A Kobo korábban örömmel színezte a termékeit, és elképzelhető, hogy a Glo HD is elérhető lesz különböző árnyalatú házakkal, azonban egyelőre csak feketében bukkant fel.

Galéria megnyitása

A vállalat tokot is tervezett a készülékhez, a SleepCover teljesen körül-öleli a kegyeire bízott Glo HD-t. Ezzel könnyen megóvható az eszköz a fizikai behatásoktól, így megnövelhető az élettartama és az állapota. A használata is egyszerű még a tokkal együtt is, mivel csak bele kell pattintani az Glo HD-t, és mágnesesen nyitható, illetve zárható, ami egyetlen mozdulatot vesz igénybe, de mégis megfelelően tart.

A Kobo Glo HD összességében egy nagyon jó konstrukciónak ígérkezik, és, hogy mekkora összeget kell érte a kasszánál hagyni? Nos, ilyen téren sem fog csalódást okozni a masina, hiszen mindössze 120 eurós árat szabtak neki Európában. Ez jóval szerényebb összeg, mint amit a több ponton is hasonló Kindle Voyage-ért kér az Amazon, az ugyanis alaphangon 190 eurót kóstál. Az újdonság szállítását jelen állás szerint június elsején kezdheti meg a Kobo.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére