Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Óriási egészségügyi segítség lehet az intelligens tetoválás

 • Dátum | 2017.10.04 08:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG
Az MIT és a Harvard kutatói egy meglehetősen érdekes és ígéretes projekten dolgoznak, amelynek célja, hogy intelligens tetoválások készülhessenek a közeljövőben. Ezek az „intelligens tetoválások” az adott egyén különböző egészségügyi paramétereire reagálva változtatják színárnyalataikat, így gyorsan észre lehet venni, ha baj van, ami krónikus betegeknél akár életet is menthet.

Hogy miért pont tetoválással kísérleteznek a kutatók, mikor már a viselhető eszközök piacán is találhatóak ütőképes egészségügyi megoldások? Azért, mert a viselhető eszközökben található akkumulátorok még nem nyújtanak kellően hosszú üzemidőt, valamint a viselhető eszközök nem is „kapcsolódnak össze” a felhasználó bőrével olyan közvetlenül, mint ahogy azt a speciális tintát használó tetoválás teszi. A tetoválás ráadásul további előnyökkel is rendelkezik: a kémiai reakciók alapján dolgozó festék folyamatosan „működik”, viselése észrevétlen és kényelmes, a különböző színárnyalatok jelentése pedig könnyedén megtanulható. És nincs szüksége sem folyamatos vezeték nélküli adatkapcsolatra, sem pedig akkumulátorra.


A Dermal Abyss névre keresztelt projekt első eredményei ígéretesek, igaz, még azért elég sok kihívást kell leküzdeniük a kutatóknak ahhoz, hogy a működés zavartalan lehessen. Egyrészt kellően stabillá kell tenniük a vegyületeket, valamint arról is gondoskodniuk kell, hogy a festék ne fakuljon bele a környező szövetekbe, illetve ne is szóródjon szét rajtuk – azaz a minta és a színárnyalat látható maradjon. A speciális festék a test intersticiális folyadékának változásaira reagál, a kémiai reakció pedig színárnyalat-változásokat eredményez.

A kutatók munkájának eredményeként első körben egy olyan festéket sikerült létrehozni, amely a glükózszint változásaira reagál: a festék zöldről barnára vált, ahogy a szint emelkedik. A glükózszint mellett a hidratáltságról is árulkodik a festék, ugyanis ha kék fény alatt vizsgáljuk a zöld festéket, fokozott élénksége a megnövekedett nátriumszintre utal, ami mögött dehidratáltság, azaz folyadékhiány húzódhat.

A koncepciót sertésbőr-szeleten tesztelték, tökéletesítés után azonban az egészségügyben is bevethető lesz, méghozzá kétféle módon. Ha csak alkalmi, rövid idejű monitorozásra van szükség, akkor ideiglenes tetoválásként használják, krónikus betegeknél azonban sokkal tartósabb kivitelben is a bőrre kerülhet.


Jó hír, hogy aki idegenkedik az efféle „testkép-módosításoktól”, láthatatlan tetoválás formájában is kérheti majd az újítást: ekkor az okostelefon kijelzőjén megjelenő színárnyalatokkal lehet megvilágítani a tetovált területet, így diszkréten ellenőrizhetőek a különböző egészségügyi paraméterek. Az okostelefonos alkalmazás egyúttal a megvilágított terület képének elemzésében is segíthet, valamint az eredmény kiértékelését is elvégezheti.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 7.
  2017. 10. 04. 21:18
  Én pl nagyon nem bírom a tetoválásokat. Szerintem nem szép, sőt ellenkezőleg! Viszont ha tényleg elérhető lenne ilyen vércukor szint mérő tetkó, mint ebben a problémában érintett, én tuti felvaratnék magamra egyet. Nem kellene ronggyá böködni magam, csak ránéznék mondjuk a karomra és tudnám rendben van e minden. Annak ellenére hogy tetoválásos technika, inkább hasznos eszköznek tekinteném amit hordani lehet, mint egy karórát. De gyanítom ebből sem lesz semmi a közeljövőben, mint ahogy sok egyéb hasznos dolog is szőnyeg alá került már
 • 6.
  2017. 10. 04. 17:30
  Nekem egy cetlin benne van a tárcámban... igazoltatáskor a rendőr meg értetlenkedve nézte mit is jelenthet a cetli...

  Ezek a tetkók, ha több mindent lennének képesek jelezni az nagy segítség lenne. Főleg ha "egyetemes" színkódok lennének. Kezdesz rosszul lenni, valaki ránéz a karodon a tetkóra ahol "világít" az egyik szín, máris tudja hogy a vércukroddal van a gond és nem épp agyvérzést kaptál...
  Az ilyen nagytestvér mániásoknak: Már most többet tudnak rólad mint amit sejtesz hogy tudnak... a személyi chip vagy orvosi tetkó pont nem oszt nem szoroz...
 • 5.
  2017. 10. 04. 17:05
  Én már azt is előrelépésnek tekinteném, ha az emberek a személyi igazolvány mellé a vércsoportukat leírnák egy kis cetlire!
 • 4.
  2017. 10. 04. 10:43
  Egy kis hiba csuszott a a cikk elnevezo algoritmus ismetlodes figyelesebe.
  2 napja:
  Óriási kudarc lehet az Android atyja által készített mobil
  Ma:
  Óriási egészségügyi segítség lehet az intelligens tetoválás

  Tehat az alapvetoen spekulativ es hatasvadasz cikkek cimzo algoritmusa ugy nez ki, hogy:
  Óriási ....... Lehet a(z) ........

  A cikkhez kapcsolodva. Ha mar arra jarnak, tetovaljak a szemelyi szamot az alkarra, a vercsoportot a honaljba, a tarko tajekra meg mehetne akar egy vonalkod is, vegul a huvelykujj melle mehet a chip. Csak szepen, diszkreten.
  Aki meg a teljes, non plus ultra csomagot akarja, berakathat egy Nerve Staple-t meg egy Harkonnen mintaju szivdugot is.
 • 3.
  2017. 10. 04. 09:53
  Ugyan már! Erről se fogsz többször hallani. A tv-ben meg a rádióban is hetente bemondják, hogy feltalálták a rák meg az aids ellenszerét, meg már két éve minden nap elfoglalják az Iszlámállam utolsó bástyáját. Ezek nincsenek ellenőrizve. A valóságban nem készül DNS-ből adattároló, illetve nem fogják megtámadni hackerek az agysejtjeidet, ahogy itt olvashattad.
 • 2.
  2017. 10. 04. 09:11
  Most nagy baromságot írtál, a cikket elolvastad egyáltalán, mielőtt letámadnál egyetlen tetkóm sincs.
 • 1.
  2017. 10. 04. 08:58
  Ez kell a népnek! Igazolás, hogy nyugodtan juttassanak csak festéket, vagy bármilyen anyagot a bőrükbe!