Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Mindent kihallgat és felvesz a Google Home Mini

 • Dátum | 2017.10.11 15:01
 • Szerző | DemonDani
 • Csoport | MOBILTELEFON
A Google a hónap elején mutatta be az új Pixel modelleket, melyek mellett felbukkant a vállalat kínálatában több apróság is. A vállalat a tavalyi Google Home mellé bedobott két új otthoni kiegészítőt is, az egyik ilyen a Home Mini, a másik pedig a Home Max. A Home Minit már a tesztelők is megkapták, és az egyik szaklap érdekes jelenségre lett figyelmes.


Az Android Police munkatársa, Artem Russakovskii észrevette, hogy a számára kiküldött Google Home Mini bizony egyáltalán nem úgy működik, ahogy kellene neki. Az alacsony költségvetésű, Google Assistant támogatással ellátott termék gyakorlatilag folyamatosan be van kapcsolva. Az Android Police hasábjain megjelent beszámoló szerint a Home Mini a beüzemelésétől kezdve folyamatosan hallgatózik és mindent rögzít, amit csak hall a környezetében. Ez pedig mondanunk sem kell, nagyon durva adatvédelmi aggályokat vet fel, és hamar megrendítheti a szerkezetbe vetett bizalmat a felhasználók részéről. Szerencsére a Google Russakovskii elmondása alapján egészen tettre készen kezeli az ügyet. Olyannyira gyorsan lépett a vállalat, hogy már be is futott az a frissítés, ami elméletileg átmeneti megoldást jelent azzal, hogy kikapcsolja a Home Mini meghibásodásért felelős funkcióját.


A Home Mini problémás működésére nem volt nehéz rájönnie Artem Russakovskiinak, hiszen a készüléken található jelzőfények bármilyen beszélgetés hallatára világítani kezdtek. Ha egy markánsabban mondott szöveget értelmezni is tudott a szerkezet, akkor még a válaszadást is ösztönösen megkísérelte. Az Android Police munkatársa még hangos zenével is interakcióba tudta léptetni a lakáskiegészítőt. Sőt mi több, a készülék akkor is elkezdett dolgozni, mikor Russakovskii megkopogtatta a szobában az egyik falat. Ez alapján azt biztosan kijelenthetjük, hogy a mikrofon érzékenységére nem lehet panasz. A termék kezdeti működésére viszont már annál inkább.


Az újságíró visszajelzésére a Google gyakorlatilag azonnal reagált, és még Russakovskiit is meglepte, hogy milyen gyorsan lépett az ügyben a vállalat. Az AP munkatársának levelére a keresőóriás PR részlege percek alatt válaszolt, és néhány órán belül már két cserekészülékkel lett gazdagabb, a Google szakemberei pedig elvitték a hibás példányt. Ez volt állítólag egyébként az első és eddigi egyetlen ilyen meghibásodás, amit jeleztek a vállalat felé. A vizsgálat hamar fényt derített arra, hogy hol a probléma. Mint az mostanra kiderült, a hibát az okozza, hogy a termék érintésérzékeny borítása hajlamos túl érzékenyen viselkedni, és így úgy gondolhatja, hogy folyamatosan hozzáér valaki, ezért ő szorgosan várja a kérdéseket, utasításokat.


Az AP munkatársa által használt Home Mini az 1.28.99351 szoftververzió mellett produkálta a hibát, és a Google most átmeneti megoldásként szolgál az 1.28.100122 kiadással, ami hamarosan minden eszközön települni fog. Ez egész egyszerűen annyit tesz, hogy letiltja az érintésre bekapcsolást. Fontos, hogy a termék teljesen működőképes marad a frissítés telepítését követően is, mindössze annyi a lényeg, hogy a Home Mini tetejének a megsimogatásával pillanatnyilag egyáltalán nem lehet bekapcsolni a masinát, szóval a megszokott „OK, Google” kulcsszavakat kell használni ehhez. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hardveres vagy szoftveres eredetű-e a gond, ahogy az is rejtély, hogy mennyi termék lehet érintett. Szerencsére még időben sikerült ezt észrevenni, és az átmeneti megoldás is egyszerű így, hogy kétféleképpen lehet használni a masinát.

A Google Home Mini egyébként az ára miatt tényleg széles közönség számára lehet majd vonzó. Ezért a készülékért mindössze 50 dollárt kell kifizetni. Egy Google Home hangszóró és néhány Home Mini felhasználásával az emberek már egészen alacsony összegből behálózhatják az egész lakásukat a keresőóriás digitális személyi asszisztensével.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 9.
  2017. 10. 12. 17:05
  Hát a tökömnek sem kéne egy ilyen. Az is bőven elég, hogy bármit beírok a google-be, az összes cuccom spammeli hetekig. Gondolom a telefonbeszélgetéseim is megvannak valahol valakinek pusztán diagnosztikai célból, legalább a saját otthonomban hadd beszélhessek már szabadon
 • 8.
  2017. 10. 12. 16:12
  Egy ujabb lepessel kozelebb 1984-hez. Orwell csak az evet hibazta el, a tobbi eddig kb stimmel.
 • 7.
  2017. 10. 12. 15:00
  minden 20. "veletlenul" ilyen, ha eszreveszik megy a szorri es a csere , ha nem, megy tenyerdorzsoles..
 • 6.
  2017. 10. 12. 14:58
  Nem is reagal ra csak tovabbitja...
 • 5.
  2017. 10. 11. 17:27
  Mintha amúgy az "OK, Google" hangparancsos ébresztéshez nem kellene állandóan működnie a szövegfelismerésnek. Persze a rögzítés és a szerverrel való kapcsolat "elvileg" csak a kulcsszó felismerése után kezdődik meg, de aztán kitudja... :)
 • 4.
  2017. 10. 11. 17:13
  Szerintem a gond nem az, hogy allandoan hallgatozik, hanem hogy mindenre reagal ami nem neki lett "cimezve".

  Hiszen az "OK Google" stb fel kell, hogy ismerje mindig, viszont ha csak mondtam valamit valakinek akkor arra nem kene reagalnia.
 • 3.
  2017. 10. 11. 17:09
  Mondjuk azért ha direkt volt, akkor superbénán csinálták.
 • 2.
  2017. 10. 11. 15:40
  Google BULLSHIT generátor ON!!
 • 1.
  2017. 10. 11. 15:28
  Veletlenul.
  Tul erzekeny.
  Hibas.
  Csak en erzem benne a bullshitfaktort?