Shop menü

MICROSOFT: EGYSZERŰBBÉ VÁLIK A RAW FOTÓK KEZELÉSE

A Microsoft egy új lehetőséggel ajándékozza meg mindazokat a hobbi fotósokat, akik szeretnek RAW formátumban fotózni.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Microsoft: egyszerűbbé válik a RAW fotók kezelése

A Microsoft egy új lehetőséggel ajándékozza meg mindazokat a hobbi fotósokat, akik szeretnek RAW formátumban fotózni.

Az említett réteg tagjai mostantól külön, harmadik fél által készített alkalmazás nélkül - például Adobe Bridge - is megtekinthetik nyers fotóikat, méghozzá közvetlenül a Windows Exploreren belül. Az újítás használatához egy kodek csomagot kell letölteni, amely a Windows 7 és a Windows Vista operációs rendszerek 32- és 64-bites kiadásaihoz egyaránt használható.

A kodek segítségével a Windows Live Photo Gallery 2011 is RAW támogatáshoz jut, ami sokak számára lehet jó hír. Az újításról egy rövid kis videó is készült, ami az alábbiakban tekinthető meg.

 

Most sokakban felmerülhet a kérdés: ez mind szép és jó, de mi a fene az a RAW fotó? Nos, nagyon leegyszerűsítve egy olyan képformátumról van szó, amely a fényképezőgép képérzékelő lapkájáról érkező nyers képet tartalmazza, mindenféle tömörítés nélkül. A RAW előnye utómunkánál jön elő, ugyanis ez a formátum a rendelkezésre álló plusz információk miatt sok-sok fontos korrekció hatékony elvégzésére ad módot, különböző, ún. post-processing - utólagos feldolgozást végző - szűrők alkalmazása nélkül (például fehéregyensúly- és expozíció korrekció). A RAW képeket tehát nagyon leegyszerűsítve a digitális utómunkálatok folyamán a szükséges korrekciók elvégzésével "elő kell hívni", míg egy tömörített JPG kép azonnal terjeszthető, viszont a JPG fotóknál utólagos korrekcióira jóval szűkebb mozgástér áll rendelkezésre. Utóbbi ennek megfelelően sokkal kevesebb helyet igényel, mint a RAW fotók, no de valamit valamiért.

A fent említett kodek csomag valószínűleg inkább a hobbifotósok és az amatőr fotósok számára lesz hasznos újítás, hisz a profik amúgy is a képszerkesztésre használt alkalmazásban fogják végigböngészni az elkészített fotókat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére