Shop menü

MESTERSÉGES FOTOSZINTÉZIS ‒ HATÉKONYABB, MINT A TERMÉSZETES

A Penn State University kutatói olyan művi biológiai rendszert hoztak létre, amely kétszer olyan gyorsan termeli a biohidrogént, mint a természet. 
Jools _
Jools _
Mesterséges fotoszintézis ‒ hatékonyabb, mint a természetes

A tudósok évek óta próbálják lemásolni a fotoszintézis folyamatát, hogy a napfény energiáját optimálisabban tudják hasznosítani. A Penn State University kutatói ennél többet tettek: olyan művi biológiai rendszert hoztak létre, amely kétszer olyan gyorsan termeli a biohidrogént, mint a természet.

A Carolyn Lubner vezette kutatócsoport a Synechococcus nevű cianobaktérium és a Clostridium acetobutylicum működését vizsgálta meg alaposabban. A fotoszintézis során a fotorendszernek nevezett multiprotein-komplexek felelősek a fényenergia begyűjtéséért és hasznos formába történő átalakításáért. Az fotorendszerek lényegében elnyelik a fényt és segítségével elektronokat gerjesztenek, melyek az FNR (ferredoxin) enzim közbenjárásával energiatároló molekulákat hoznak létre.

Galéria megnyitása

Lubner az FNR enzimet egy hidrogenáz enzimmel helyettesítette, amely az elektronokat hidrogén-ionokkal párosítja össze, így molekuláris hidrogént képez NADPH helyett. A baktériumok fotorendszereit összekötötték egymással a hidrogenáz segítségével és az egész rendszerhez C-vitamint adtak, hogy biztosított legyen az elektron-utánpótlás. Az eredmény egy sokkal jobban működő hidrogéntermelő rendszer lett, mint a baktériumok eredeti rendszere. Amíg volt C-vitamin utánpótlás, órákon keresztül „gyártotta” a molekulákat, így a kutatók bizakodóak a gyakorlati alkalmazási lehetőségeket illetően.

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére