Shop menü

MEGVAN A PULI FUVARJA A HOLDRA – FRISSÍTVE

A Pulinak bérelt helye van az Astrobotic csapat Peregrine landolóegységének fedélzetén, amelyen rajta kívül négy másik rover is utazhat majd.
Jools _
Jools _
Megvan a Puli fuvarja a Holdra – FRISSÍTVE

FRISS (szeptember 2. 12:30): Megkerestük Pacher Tibort annak kapcsán, hogy mit is jelent pontosan a Puli „helybérlése” a Peregrine-en, és hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a rover ténylegesen felkerüljön a landolóegységre. A csapatvezető válaszában kifejtette, hogy a cél eléréséhez első körben úgy kell átalakítaniuk a Pulit, hogy az megfeleljen a szállító járműben biztosított raktérrész geometriai korlátainak. Közben azt is felmérik, hogy ez hogyan változtat a holdjáró tömegén, és hogy az új méreteket hogyan lehet minél inkább összhangba hozni a többi együtt utazó rover mutatóival. Végül pedig a pénzügyek megtárgyalása, majd a számla rendezése következik.

A Puli Space Technologies és a pittsburghi székhelyű Astrobotic a Tel Avivban zajló Google Lunar XPRIZE csapatainak Tel Avivban tartott találkozóján jelentették be, hogy aláírták a szerződést, amelynek értelmében az amerikaiak Peregrine landolóegység fedélzetén helyet biztosítanak a magyar terhek számára is.

A megállapodás szerint az amerikai holdjárón már biztosan helyet kap egy magyar összeállítású időkapszula, amelyben kerámia táblákra nyomtatott, kicsinyített képeket és szövegeket helyeznek el a Memory of Mankind on the Moon (Az emberiség emlékezete a Holdon) projekt részeként. Ezen kívül a Puli rovernek is lefoglalta a hasznos-teher helyet a magyar csapat a Peregrine-en, amivel Pacher Tibor és kollégái óriási lépést tettek a holdjáró célba juttatása felé.

Az amerikai Astrobotic célja, hogy az első csomagszállító céggé váljanak a Föld és a Hold között, és a DHL vagy a FedEx űrbéli megfelelőjeként rendszeresen terheket juttassanak égi kísérőnkre vállalatok, kormányok, egyetemek, kutatóintézetek és akár egyének megbízásából is. A céget a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetének munkatársai alapították 2007-ben. Az Astrobotic gyakran hangoztatott hitvallása, hogy az üzleti megfontolásokon túl minél több nemzet számára szeretnék valóra váltani a holdraszállás élményét, és hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen részesülhessenek saját „Apollo”-pillanatukban.

A Peregrine a jövőben elviekben egyaránt képes lesz különböző Hold körüli pályákra és a Hold felszínére is eljuttatni rakományát, amelyek közül a felszínre szántak számára egyben energiaforrásként és kommunikációs központként is szolgál majd. A landolóegység 270 kilogramm hasznos teher Holdra juttatására képes. A Peregrine-t magát a GLXP keretében a tervek szerint a SpaceX egyik Falcon–9 rakétája juttatja Föld körüli pályára, innen pedig a Peregrine hajtóművei irányítják az űreszközt a Holdhoz.

A Peregrine-en a Pulival együtt a japán HAKUTO csapat két holdjárójának (MoonRaker és Tetris), a chilei AngelicvM járművének (Uni Rover) és egy amerikai rovernek is bérelt helye van. Az utóbbi ezek közül a Carnegie Mellon Egyetem saját fejlesztésű holdjárója, Andy. A leszállóegység célpontja a Hold Lacus Mortis (Halál-tó) nevű régiója, amely az égitest északi felén található. A cég azért választotta ezt a területet, mert a legfrissebb Holdról készült felvételek alapján barlangok lehetnek a régióban, amelyek esetleges felfedezése nagyon jelentős lehet az égitest kolonizálását fontolgatók számára, hiszen ezek természetes védelmet biztosíthatnának az égitest leendő emberi lakóinak.

Az Astrobotic tervei szerint a leszállást követően a raktérben helyet kapó roverek felsorakoznak, majd megindulhat az első holdi autóverseny. A GLXP 20 millió dolláros fődíját az a csapat nyeri, amelynek saját fejlesztésű űrjárműve elsőként tesz meg 500 métert égi kísérőnk felszínén és nagyfelbontású képeket, illetve videókat sugároz vissza a Földre. A Peregrine-en utazó roverek versenye azonban még abban az esetben is rendkívül izgalmas és érdekes lehet, ha a leszállóegységet időközben megelőzi a versenytársak némelyike.

Galéria megnyitása

A Puli az időkapszulára kötött szerződéssel azt már biztosította, hogy a világon a hetedik nemzetként Magyarország is hasznos terhet juttasson a Holdra. Ezek után csak reménykedni és szorítani lehet azért, hogy a Peregrine-en annak indulásakor a Puli is ott legyen, és részt vegyen a roverversenyen.

„Az, hogy az Astrobotic-kal mehetünk a Holdra egy olyan különleges lehetőség, amivel csapatunk újabb fontos nyomot hagyhat a magyar tudományos és technológiai teljesítmények hosszú sorában” – mondta el a szerződéskötés kapcsán Pacher Tibor. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ezen a történelmi küldetésen, és úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy újabb jó példája annak, hogy a magyar mérnökök és tudósok bárkivel felvehetik a versenyt.”

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Pulit is üdvözölhetjük a fedélzeten” – mondta el John Thorton, az Astrobotic vezérigazgatója. „Ezzel a megállapodással az küldetésünk megháromszorozza a Holdon landoló nemzetek számát, valóban történelmi jelentőségűvé téve nemzetközi vállalkozásunkat."

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére