Shop menü

MEGÚJULT AZ AMAZON FIRE HD 8

Az Amazon 8 hüvelykes táblagépe mostantól jobb teljesítményt, kövérebb tárhelyet és egyebek mellett hosszabb üzemidőt nyújt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megújult az Amazon Fire HD 8
Galéria megnyitása

Az Amazon tavaly szeptember végén indította útnak több táblagépe mellett a Fire HD 8 modellt is, ami most egy kisebb ráncfelvarráson esett át. Ez a mostani készülék már kellemesebb felhasználói élményt fog nyújtani, mint az elődje, és a szolgáltatások tekintetében is előre lépett.

Galéria megnyitása

A Fire HD 8 nevéből kitalálható, hogy 8 hüvelykes a megjelenítője. Az Amazon itt olyan panelt alkalmaz, ami 1280 x 800 képpontos felbontással dolgozik és IPS technológiát használ, szóval a betekintési szögei, a színvilága és a fényereje biztosan rendben lesz. Az operációs rendszer szerepében a Fire OS 5.3 teszi tiszteletét, ami hamarosan frissülni fog az 5.4-re. (A Fire OS AOSP alapra épül fel, de az Amazon saját alkalmazásait, tartalmait és szolgáltatásait részesíti rajta előnyben a Google megoldásai helyett.) A Fire HD 8 esetében kifejezetten nagy hangsúlyt kapott az Alexa szolgáltatás, az Amazon saját fejlesztésű digitális asszisztense. A tervezők viszont a kameráknak nem szántak fontos szerepet, abszolút a minimumra szorítkoztak: az előlapon egy VGA egység figyelhető meg, a hátlapon meg egy 2 megapixeles megoldás fedezhető fel, amellyel 720p-s videókat lehet megörökíteni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Amazon új Fire HD modellje egy négymagos központ chipet vonultat fel. A lapka típusát a tartalomszolgáltató nem hozta nyilvánosságra, így csak annyit tudunk erről elmondani, hogy 1,3 GHz-es órajelen üzemel. Feltehetően szimplán Cortex-A53 magok kvartettje lapul benne, de az Amazontól nem állnak távol az egzotikusabb megoldások sem, szóval ezt egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni. A rendszernek 1,5 GB-nyi memória áll majd a rendelkezésére, ami bőségesnek nem nevezhető, de a korábban bevetésre küldött 1 gigányi RAM-hoz képest már ez is előrelépést jelent. Tárhely tekintetében az érdeklődők választhatnak majd a 16 és a 32 GB-os változatok közül – az előbbinél 11,1, az utóbbinál pedig 25,3 GB a szabad kapacitás. Bővítési lehetőség van, még akár 200 GB-os memóriakártyákat is képesek kezelni. A kapcsolati lehetőségek tárháza szerény kínálattal szolgál hiszen csak Bluetooth modul és Wi-Fi került az eszközbe, de ez utóbbi legalább már támogatja a 802.11ac szabványt is és boldogul a 2,4, valamint az 5 GHz-es frekvenciatartományban is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A táblagép hangzásvilága a kategóriájához mérten jónak ígérkezik, tudniillik sztereó hangkeltők kerültek bele, és megkapta a Dolby Atmos szoftvert is, ami térhangzás elérésére fog törekedni. Aki kiemelkedő anyaghasználatra vagy kreatív dizájnra vágyik, az valószínűleg csalódott lesz a Fire HD 8-cal való találkozást követően, hiszen ez plasztikból készült és semmi különös nincs a megjelenésében, legfeljebb a változatos színvilága. Fekete, rózsaszín, kék és narancssárga ruhában pompázhat a készülék, így a vállalat reményei szerint mindenki megtalálhatja a számára legtesthezállóbb variánst. A 8 colos táblát 214 x 128 x 9,2 milliméteres térfogat és 341 grammos tömeg jellemzi. Az újdonság akkumulátorának kapacitására nem derült fény, de igazából nem is ez a fontos, hanem az, hogy mennyire hosszú üzemidőt tud produkálni. Nos, ilyen tekintetben aligha lesz panasz a masinára, ugyanis a tartalomszolgáltató által közölt gyári adat 12 órás teljesítményt vetít előre, ez pedig mindenképpen tekintélyt parancsoló.

Az Amazon Fire HD 8 összesen négyféle „csomagban” lesz megvásárolható, hiszen mind a 16, mind pedig a 32 GB-os modell beszerezhető majd reklámokkal, illetve azok nélkül is. A legolcsóbb konfiguráció a reklámokkal tűzdelt 16 GB-os modell, ennek 110 euró lesz az ára, ugyanez a hirdetések nélkül 120 eurót fog kóstálni, a 32 GB-tal szerelt szerkezet pedig 130 euróért lesz megvásárolható reklámokkal, és 140-ért reklámmentesen. Ezen felül minden Amazon Prime felhasználó 20 euró extra kedvezményben is részesül, szóval már akár 90 euróért cserébe felmarkolható lesz az új tablet. Az Amazon szeptember 21-én kezdi a forgalmazást.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére