Shop menü

MEGTALÁLTÁK A TEJÚTRENDSZER IKERTESTVÉREIT

Az univerzum környező részében található több százezer csillagrendszer mindössze 0,4 százaléka hasonlít formájában galaxisunkra és rendelkezik a Magellán-felhőkhöz hasonló kísérőkkel.
Jools _
Jools _
Megtalálták a Tejútrendszer ikertestvéreit

Az már bizonyos, hogy galaxisunk nem egyedülálló az univerzumban, legalábbis ez derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból, amely két, a Tejútrendszerhez nagyon hasonló csillagrendszer felfedezéséről számol be.

A Rádiócsillagászati Kutatások Nemzetközi Központjának (ICRAR) munkatársai a GAMA-projekt eredményeit használták fel munkájuk során. Ez utóbbi keretében a szakértők hat távcső adatait összesítik, hogy ezek alapján összeállítsák a világegyetem közeli részeinek minél részletesebb háromdimenziós térképét. Az információk alapján a csillagászok 14 olyan galaxist találtak, amely nagyban hasonlít a mienkhez, és a Nagy és a Kis Magellán-felhőhöz hasonló törpegalaxis-kísérőkkel is rendelkezik. A Tejútrendszer „rokonai” között akad két olyan is, amely megszólalásig hasonlít galaxisunkra, mondta el Aaron Robotham, a kutatás vezetője.

„Mindezidáig egyetlen a mienkhez hasonló csillagrendszert sem találtunk, ami nem is túl meglepő, hiszen ezeket nagyon nehéz észrevenni” ‒ folytatta a kutató. „Csak a legújabb fejlesztések révén vált lehetségessé, hogy olyan elemzéseket végezzünk, amelyek révén kiszűrhetjük a hasonló galaxisokat. Ehhez több dolognak egyszerre kellett megvalósulnia: kellően jó távcsövekre volt szükségünk ahhoz, hogy ne csak a csillagrendszereket, de azok esetleges kísérőit is észlelni tudjuk, az égbolt egy jelentős darabját kellett átnéznünk, és mindezt úgy kellett véghezvinnünk, hogy a kutatás során lehetőleg egyetlen galaxis se maradjon észrevétlen.”

Galéria megnyitása

Az eredmények alapján világosnak tűnik az, amit a kutatók régóta sejtettek: galaxisunk ritkaságnak számít a világegyetemben. Az univerzum környező részében található több százezer csillagrendszer mindössze 0,4 százaléka mutat a Tejútrendszerhez hasonló felépítést. Galaxisunkat egyedivé teszi az a tény, hogy a Nagy és a Kis Magellán-felhő nagyon közel kering hozzá, és az is,hogy kísérőink törpegalaxis voltukhoz képest meglehetősen nagyméretűnek számítanak. Míg a Tejútrendszer átmérője nagyjából 100 ezer fényév, addig a Nagy Magellán-felhő 14 ezer, a Kis Magellán-felhő pedig 7000 fényéves átmérővel rendelkezik. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a Tejútrendszer közelsége miatt alakjuk eltorzult és fejlődésük megtorpant.

„A Tejútrendszer önmagában meglehetősen szokványosnak számít, a Magellán-felhőkhöz hasonló rendszerek azonban ritka és valószínűleg igen rövid életű jelenségek a világegyetemben. Élvezzük a látványukat, amíg megtehetjük, mert egy pár milliárd év múlva már nem lesz mit néznünk” ‒ fejtette ki Robotham.

A kutatócsoport jelenleg a Tejútrendszer és a törpegalaxisok együttesére leginkább hasonlító két rendszer közelebbi vizsgálatára készül, és persze tovább folytatja az adatgyűjtést a GAMA-projekt részére is, amely már 190 ezer környékbeli galaxisról rendelkezik adatokkal.

Galéria megnyitása

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére