Shop menü

MEGJELENTEK A MOBILITY HD 5000-ES RADEONOK

A DirectX 11-es támogatást hamarosan noteszgépek esetében is élvezhetjük, ugyanis az AMD a világon elsőként kínál olyan termékeket a Mobility Radeon HD5000-es sorozat személyében, amelyek DirectX 11-es támogatást hoznak a noteszgépek világába. Ezzel a gyártó nem csak az asztali-, de a mobil szegmensben is besöpörte az elsőnek járó címet. Az Nvidia is nemrégiben mutatta be mobil újdonságait, amelyek sajnos még hírből sem ismerik a DirectX 11-et.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Megjelentek a Mobility HD 5000-es Radeonok

A DirectX 11-es támogatást hamarosan noteszgépek esetében is élvezhetjük, ugyanis az AMD a világon elsőként kínál olyan termékeket a Mobility Radeon HD5000-es sorozat személyében, amelyek DirectX 11-es támogatást hoznak a noteszgépek világába. Ezzel a gyártó nem csak az asztali-, de a mobil szegmensben is besöpörte az elsőnek járó címet. Az Nvidia is nemrégiben mutatta be mobil újdonságait, amelyek sajnos még hírből sem ismerik a DirectX 11-et.

A Mobility Radeon HD 5000-es család három különböző grafikus processzor köré épül, amelyek felhasználásával egy komplett termékcsaládot kínál az AMD mind a felsőkategóriás, mind pedig a kereskedelem fő áramába szánt és a belépő szintű megoldások piacán. Az új sorozatok legfőbb tulajdonságait az alábbi táblázat szemlélteti:

Az AMD a Mobility Radeon HD 5800-as sorozat tagjainál ugyanazt a 40 nm-es Juniper GPU-t alkalmazza, mint amit az asztali Radeon HD 5700-as család esetén. A Mobility 5700-as és 5600-as sorozat tagjai a Redwood GPU-ra támaszkodnak, míg az 5400-as széria a Cedar grafikus processzor köré épül. Ez utóbbi kettő, azaz a Redwood és a Cedar GPU-k egyelőre még nincsenek jelen az asztali megoldások piacán, de ami késik, nem múlik. Az újdonságok között a Cypress chipek nem kaptak helyet, azokat ugyanis a gyártó kifejezetten az asztali videokártyákhoz fejlesztette ki, mellesleg a Cypress GPU túlságosan is sokat fogyaszt és rendkívüli módon melegszik, így notebookban semmiképpen sem lehet alkalmazni. Ez így érthető (mi is meglepődtünk volna egy 1600 shaderes Mobility Radeonon), de sajnos ellentmond az AMD eddigi gyakorlatának, az előző szériában ugyanis a mobilityk csak órajelükben tértek el asztali társaiktól.

Teljesítmény tekintetében a Mobility Radeon HD 5870-es modell a Mobility HD 4870-hez képest 10-30%-kal gyorsabb 1920 x 1200 pixeles felbontás esetén a jelenlegi játékokban. A Mobility HD 5000-es sorozat tagjai energiatakarékos megoldások, ezt pedig annak köszönhetik, hogy a gyártó különböző fejlesztéseket végzett órajel szabályzás tekintetében, ami alacsonyabb energiafogyasztást eredményez alapjáraton. Az új sorozat tagjainál valós időben válthatunk a diszkrét és integrált videó vezérlők között, így szükség esetén kikapcsolhatjuk a videokártyát, amennyiben a rendszerben van integrált videó vezérlő, így pedig akkumulátoridőt takaríthatunk meg.

Galéria megnyitása

Az új termékek rendelkeznek Eyefinity támogatással is: a Mobility Radeon HD 5800-as, 5700-as és 5600-as modellek esetében akár hat, míg a Mobility Radeon HD 5400-as modelleknél négy darab monitor egyidejű használatára nyílik lehetőség. A támogatott technológiák között megtalálható az OpenCL, az Ati Stream és az Unified Video Decoder 2-es eljárás is. A grafikus processzorok egyébként maximum 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú memória kezelésére képesek, de az alsóbb kategóriás modelleknél ennél kevesebb fedélzeti memóriát alkalmaz majd a gyártó, ami DDR3-as vagy DDR2-es típusú chipekből állhat.

Érdekesség, hogy a későbbiekben újabb tagokkal bővül majd a család: jönnek a Mobility Radeon HD 5165-ös és HD 5145-ös videokártyák is. Ezek a termékek nem rendelkeznek majd DirectX 11-es támogatással, ugyanis mindössze annyiról van szó, hogy a két újdonság az 55 nm-es csíkszélességgel készülő Mobility Radeon HD 4800-as és 4600-as sorozatú megoldások megemelt órajelekkel rendelkező verziói lesznek. Ezekre a termékekre valószínűleg a 40 nm-es csíkszélesség körüli problémák miatt volt szükség és még azelőtt készülhettek, mielőtt a TSMC 40nm-es gyártósorainak kihozatali aránya elkezdett volna helyreállni (ergo nem valószínű, hogy sok ilyennel találkoznánk majd).

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére