Shop menü

MACBOOK AIR NOTESZEK SANDY BRIDGE PROCESSZORRAL

Az Apple ma több fontos dologról is lerántotta a leplet. A cég első körben publikálta előző pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyek minden tekintetben rekordnak számítanak, majd bemutatta Sandy Bridge processzorral ellátott MacBook Air noteszgépeit is, amelyek az Intel Huron River platformjára alapoznak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
MacBook Air noteszek Sandy Bridge processzorral

Az Apple ma több fontos dologról is lerántotta a leplet. A cég első körben publikálta előző pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyek minden tekintetben rekordnak számítanak, majd bemutatta Sandy Bridge processzorral ellátott MacBook Air noteszgépeit is, amelyek az Intel Huron River platformjára alapoznak.

Az új MacBook Air noteszek továbbra is kétféle méretben kerülnek forgalomba. A 11,6 hüvelykes képátlójú példány LCD kijelzője 1366 x 768 pixeles natív felbontással üzemel, míg 13,3 hüvelykes társa 1440 x 900 pixeles natív felbontást kínál, és mindketten LED-es háttérvilágítást alkalmaznak. A 11,6"-os modell 19,2 x 30 x 0,3-1,7 cm-es mérettel és 1,08 kilogramm körüli súllyal bír, a nagyobbik modell esetében pedig 22,7 x 32,5 x 0,3-1,7 cm-es méretről, valamint 1,35 kilogrammos súlyról árulkodik a specifikációkat taglaló táblázat. A noteszgépek alumíniumból készült házzal érkeznek (unibody - egyetlen alumínium tömbből kimart ház). Innentől kezdve nézzük külön-külön, hogy mit kínálnak az egyes modellek.

Galéria megnyitása

A 11,6 hüvelykes Air-ből kétféle lesz elérhető: az olcsóbbik 999 dollárba, a drágábbik pedig 1199 dollárba fog kerülni. Mindkét termék 1,6 GHz-en ketyegő, 3 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral ellátott Core i5-ös processzort tartalmaz, de az 1199 dolláros példány esetében - némi felárért cserébe - akár 1,8 GHz-es órajelű, 4 MB-nyi L3 cache-t tartalmazó kétmagos processzor alkalmazására is van mód. Rendszermemóriából az alapmodell 2 GB-nyi, a drágábbik példány pedig 4 GB-nyi t tartalmaz, viszont mindkét esetben DDR3-1333 MHz-es memória áll rendelkezésre. A videó vezérlő szerepét a processzorba integrált Intel HD Graphics 3000-es sorozatú IGP tölti be, amely 256 MB-nyi, vagy 384 MB-nyi memóriát foglalhat le magának a rendszermemóriából. Az olcsóbbik 11,6 colos modellhez 64 GB-nyi, a drágábbikhoz pedig 128 GB-nyi SSD alapú tárterület jár, de utóbbi példánynál akár 256 GB-os SSD-t is kérhetünk, persze megint csak felár ellenében.

A 13,3 colos LCD kijelzővel ellátott modellek már erősebb Core i5-ös processzorral érkeznek. Mindkét termékhez 1,7 GHz-es, 3 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral ellátott kétmagos processzor jár, de a drágábbik változathoz akár 1,8 GHz-en ketyegő Core i7-es processzort is kérhetünk. Az 1299 dolláros modell 128 GB-os, míg 1599 dolláros társa 256 GB-os SSD meghajtóval kerül a boltok polcaira, rendszermemóriából pedig mindketten 4 GB-nyit tartalmaznak (DDR3-1333 MHz). A noteszek az adott Sandy Bridge processzor integrált videó vezérlőjére támaszkodnak, amely ebben az esetben is egy Intel HD Graphics 3000-es sorozatú megoldás, ami fixen 384 MB-nyi memóriát foglal le magának a rendszermemóriából.

Galéria megnyitása

A két sorozat között csatlakozók tekintetében is találunk némi különbséget. A két USB 2.0-s port és a thunderbolt port mindkét családnál jelen van, de SD memóriakártya-olvasót csak a 13 hüvelykes kijelzővel ellátott noteszgépekhez kapunk. A méretbeli különbség kihat az akkumulátorokra is. A 11,6 hüvelykes modellek 35 wattórás lítium-polimer energiaforrással érkeznek, ami akár ötórányi üzemidőt is kínálhat egyetlen töltéssel. A 13,3 colosoknál ezzel szemben már 50 wattórás akkumulátort alkalmazott az Apple, így az egyetlen töltéssel elérhető üzemidő elérheti a hét órát is.

Mindkét család tagjai kínálnak 802.11 n WiFi adaptert és Bluetooth 4.0-s adaptert is, valamint FaceTime webkamerát, beépített mikrofont, és beépített hangszórókat, amelyek sztereó hangzást biztosítanak. A termékek optikai meghajtót ugyan nem tartalmaznak, de a CD/DVD megosztás támogatásának köszönhetően könnyedén, vezeték nélkül hozzáférhetnek egy PC vagy egy Mac optikai meghajtójához, amelyről aztán lehet filmet nézni, vagy alkalmazásokat telepíteni.

Galéria megnyitása

A termékekhez külön vásárolhatunk USB-s Ethernet adaptert, illetve Mini DisplayPort-> DVI, valamint Mini DisplayPort->VGA adaptert is. A csomagban - noteszgépen kívül - egy 45W-os MagSafe tápadapter, egy tápkábel és a dokumentáció foglal helyet. Az operációs rendszer szerepét egy Mac OS X Lion kiadás tölti be, amely lehetővé teszi a rendszer újratelepítését és javítását anélkül, hogy külön médiát kéne használnunk (pl.: DVD-t vagy pendrive-ot). Erről bővebb információ itt található.

Aki esetleg még több információt szeretne megtudni az új MacBook Air noteszekről, látogasson el ide. Érdekesség, hogy ezzel egy időben elérhetővé vált a Mac OS X Lion is, amely 29,99 dollárért vásárolható meg. A következő hónaptól kezdve az új szoftver nem csak 4 GB-os frissítőcsomagként, hanem USB-s pendrive-on elhelyezett telepítő formájában is megvásárolható lesz, igaz, ez utóbbi kiadás már 69,99 dollárba fog kerülni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére