Shop menü

LEHULL A LEPEL AZ AMD KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS VIDEOKÁRTYÁIRÓL

A vállalat egy nagyszabású rendezvény keretén belül beszélt az új videokártyákról és a hozzájuk kapcsolódó újításokról.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Lehull a lepel az AMD következő generációs videokártyáiról
Galéria megnyitása

Ahogy az várható volt, az AMD egy nagyszabású rendezvény keretén belül Hawaii szigetén rántotta le a leplet legfrissebb videokártya sorozatáról, ám ezúttal nem csak a felsőkategóriás megoldások, hanem a teljes termékpaletta bemutatkozott. Persze, mivel a rendezvény csak egy bemutató volt, így rengeteg kérdés maradt még a termékekkel kapcsolatban, amelyekre remélhetőleg hamarosan megérkeznek a válaszok.

A 2014-es GPU Product Showcase alkalmával R9-es és R7-es sorozatú videokártyákról esett szó - előbbiek természetesen a csúcskategóriát és a felsőkategóriát veszik célba, utóbbiak pedig a fennmaradó piaci szegmenseken osztoznak. Egyes videokártyák új audió szolgáltatásokkal, nevezetesen True Audio Technológiával érkeznek, ami egy teljes egészében programozható, pozíció alapú tárhangzás biztosítására képes audió motornak tekinthető. Ezt a technológiát az R9 290X és az R9 290 mellett az R7 260X is megkapja, az R9 270X és az R9 280X azonban nem, sőt, valószínűleg az R7 250 sem.

A repertoárban természetesen 4K támogatás is jelen lesz, ami egy új, az AMD által előterjesztett és a VESA által időközben elfogadott szabvány jóvoltából zökkenőmentesen alkalmazható lesz a jövőben megjelenő 4K-s monitorokhoz. Azokat a 4K-s monitorokat, illetve 4K-s megjelenítő-rendszereket, amelyek támogatják az új szabványt, a Catalyst driver automatikusan konfigurálni tudja majd.

Az új videokártya sorozat zászlóshajójának szerepét az R9 290X tölti be, amely frissített GCN architektúrára alapozó GPU-t kap. Az új GPU több, mint hatmilliárd tranzisztort tartalmaz, számítási teljesítménye pedig 5 TFOP/s felett helyezkedik el. Utóbbinak köszönhetően az AMD elsőként törte át az 5 TFLOP/s-os határt a GPU-k piacán. A gyártó az 1 TFLOP/s-os, 2 TFLOP/s-os 3 TFLOP/s-os és 4 TFLOP/s-os határokat szintén elsőként törte át az elmúlt évek során - erről az előadás alkalmával is szó esett. A szóban forgó videokártya, azaz az R9 290X 4 GB-nyi fedélzeti memóriát kap, amire a 4K-s támogatás és a komplex textúrák miatt van szükség. Jó hír, hogy a geometriai teljesítmény a korábbihoz képest megduplázódott, így az új GPU immár több, mint 4 milliárd háromszöget képes kipréselni magából egyetlen másodperc leforgása alatt.

A GPU és a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között húzódó adatsín szélességéről nem érkezett hír, de a 300 GB/s feletti memória-sávszélesség alapján 512-bites adatsínre tippelhetünk. Érdekesség, hogy ez a memória-sávszélesség nagyjából húszszor több, mint a 2002-ben bemutatott, 256-bites adatsínt használó Radeon HD 9700 memória-sávszélessége. Egyszóval sok érdekességre fény derült, viszont az nem derült ki, hogy pontosan hogyan alakul a zászlóshajó ajánlott végfelhasználói ára.

R9 290X

Az R9 290X alatt az R9 280X kap helyet, ami 299 dolláros ajánlott végfelhasználói áron érkezik. Mivel az AMD ezzel a modellel kapcsolatban is igen szűkszavú volt, így ezen felül csak annyi derült ki, hogy a termék 3 GB-nyi fedélzeti memóriával gazdálkodik, FireStrike alatti teljesítménye pedig 6800 pont felett lesz.

A következő a sorban az R9 270X, ami már 2 GB-nyi fedélzeti memóriával és 199 dolláros árcédulával rendelkezik. Ez a modell a 3DMark FireStrike tesztjében 5500 feletti pontszámot ér el. Lejjebb haladva az R7 260X és az R7 250 helyezkedik el a sorban. A 260X modell 2 GB-nyi fedélzeti memóriát kap és 139 dollárba kerül, FireStrike alatti teljesítménye pedig 3700 pont felett helyezkedik el. A belépő szintet megcélzó R7 250 ezzel szemben már 1 GB-nyi fedélzeti memóriával és 89 dolláros ajánlott végfelhasználói árral érkezik, FireStirke alatti teljesítménye pedig 2000 pont felett lesz.

A jelenlegi információk szerint az R9 290X egy új GPU-t alkalmazhat, ami Hawaii kódnévre hallgathat. Az R9 280 valószínűleg Tahiti alapokon nyugszik, az R9 270X pedig Pitcairn GPU-ra támaszkodhat, az R7 260X pedig Bonaire GPU-t használhat. A sor végén kullogó R7 250 Capve Verde vagy Oland GPU-t kaphat.

Az is kiderült, hogy az R9 290X október harmadikától előrendelhetővé válik Battlefield 4 Edition csomagban.

Végül egy új Ruby is érkezik, aki az évek múlása ellenére egyre szebb, haja pedig egyre élethűbb, hála a Tress FX technológiának.

Az új Ruby egy Cry Engine 3 alapú technológiai demóban mutatkozott be. Az új videokártyák az elkövetkező hetek folyamán mutatkozhatnak be és jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban. A fotók az AnandTech és a WCCFTech hasábjairól származnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére