Shop menü

KÜLSŐ DVD-ÍRÓK: A KÖNNYŰ, A SZÉP ÉS A GYORS

Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Külső DVD-írók: a könnyű, a szép és a gyors

A Lite-On illetékesei kétféle külső DVD-íróval jelentkeznek, amelyek USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódnak a rendszerhez és ezen az egy kábelen keresztül oldják meg mind az adatátvitelt, mind pedig a tápellátást. A másik újdonságot az IO-DATA szállítja: ez a termék tulajdonképpen egy külső házban elhelyezett 5,25 hüvelykes DVD-író, amely akár 24x-es sebességgel is képes megírni a különböző DVD lemezeket, amennyiben azok erre alkalmasak.

[bold]Egy egyszerű és egy különleges külső DVD-író a Lite-ON műhelyéből

[/bold]

Kezdjük a sort az egyszerűbb modellel, amely az eNAU108-as típusjelzést kapta. A kis újdonság egy vékony kivitellel rendelkező külső DVD-író, amely 8x-os sebességgel képes megírni a különböző DVD korongokat, amennyiben azok támogatják ezt a sebesség értéket. Az egyes korong típusokhoz tartozó maximális írási sebességekkel kapcsolatban a gyártó sajnos nem adott felvilágosítást, a hivatalos weboldalon pedig a hír írásának pillanatában még nem volt jelent a termék.

Galéria megnyitása

A 181 grammos súllyal rendelkező vékony külső DVD-író Smart-Burn és Smart-X technológiákkal érkezik, amelyek a zökkenőmentes írási folyamatról, illetve arról gondoskodnak, hogy a meghajtó írás közben minimális zajszint mellett dolgozzon. A feketében és fehér változatokban piacra kerülő termék 60 dollárba kerül majd és várhatóan a hónap közepétől kezdve lehet majd megvásárolni.

A második friss jövevény az eNAU608-as típusjelzést kapta. Ez a modell már tartogat néhány ínyencséget: a termék elhelyezett plexiborítás levehető és mögötte tetszőleges egyedi borítás helyezhető el, így a DVD-írónkat gyorsan és egyszerűen egyedi megjelenéssel ruházhatjuk fel, ehhez elég a kívánt fotót/ábrát/logót kinyomtatni és a plexi lap mögé helyezni. Kisebbik társához hasonlóan ez a meghajtó is USB 2.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az eNAU608 maximum 8x-os tempóban tudja megírni a különböző DVD lemezeket, de aki kíváncsi rá, hogy a

különböző típusú lemezek esetében mekkora maximális írási tempó áll rendelkezésre, az az alábbi felsorolásban találja meg az általa keresett adatokat.

[list type="unordered"]

[*]DVD+/-R: 8X

[*]DVD+RW: 8X

[*]DVD-RW: 6X

[*]DVD+/-R DL: 6X

[*]CD-R: 24X

[/list]

Az újdonság LabelTag és LightScribe támogatásokkal egyaránt rendelkezik: előbbi a lemez aljára, míg utóbbi a speciális, LightScribe támogatással ellátott korongok tetejére tud különböző ábrákat és feliratokat készíteni. A Smart Burn technológia ennél a modellnél is rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

Ez a DVD író várhatóan a hónap vége felé kezd majd el feltűnni az üzletek polcain, ajánlott végfelhasználói ára pedig 51 angol font magasságában fog elhelyezkedni. A termékhez NERO szoftvercsomag is jár.

[bold]I-O DATA DVR-UN24GE

[/bold]

Az I-O DATA műhelyéből már egy jóval nagyobb írási sebességet kínáló modell érkezett, amely az arra alkalmas DVD korongokat akár 24x-es tempóban is képes megírni. A gyártó tulajdonképpen egy 5,25 hüvelykes formátumú optikai meghajtót helyezett egy külső házba, így a végeredmény egy nem túl kecses, ám rendkívül gyors termék lett.

Galéria megnyitása

Az új külső DVD-író 170 x 240 x 50 mm-es mérettel és 1,4 Kg-os súllyal büszkélkedik és külső tápegység segítségével szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Ez a modell is USB 2.0-s csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez és jár hozzá a Nero Essentials, valamint a WinDVD teljes verziós kiadása is. Az írási sebességek az alábbiak szerint alakulnak:

[list type="unordered"]

[*]DVD+/-R: 24X

[*]DVD-RW: 6X

[*]DVD+/-R DL: 8X

[*]DVD-RAM: 12X

[*]CD-R: 24X

[/list]

A DVR-UN24GE a japán üzletek polcain már feltűnt, ott 141 dollárnak megfelelő összeget kérnek el értük.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére