Shop menü

KÜLÖNLEGES NAS ÉPÍTÉSE HÁZILAG

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a NAS, azaz a hálózati adattároló rendszerek, ennek megfelelően rengeteg kész megoldást találunk a boltok polcain, de ha úgy döntünk, hogy magunk építünk ilyen konfigurációt, akkor is számos lehetőségünk van. Most utóbbi kategóriával foglalkozunk, ugyanis cikkünk alkalmával szóba került az otthoni NAS építés, amelyre egy igen-igen jó példát találtunk, még ha nem is friss, hanem pár hónapos alkotásról is van szó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Különleges NAS építése házilag

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a NAS-ok, azaz a hálózati adattároló rendszerek, így ennek megfelelően rengeteg kész megoldást találunk a boltok polcain, de ha úgy döntünk, hogy magunk építünk ilyen konfigurációt, akkor is számos lehetőségünk van. Most utóbbi kategóriával foglalkozunk, amelyre egy igen jó példát találtunk, még ha nem is friss, hanem pár hónapos alkotásról is van szó.

Galéria megnyitása

Will Urbina – akinek számos kreatív alkotása lelhető fel a neten – elkészítette a Black Dwarf névre keresztelt kis NAS-t, amely 16 TB-nyi merevlemezből áll, eközben pedig alig nagyobb, mint egy cipősdoboz. A rendszer lelkét egy 1,66 GHz-es Atom N270-es processzort tartalmazó alaplap adja (Quanmax Industrial KEEX-2030), amely PCI Express x4-es slottal is bír. Utóbbi azért fontos, mert ebben kapott helyet a HighPoint RocketRAID 2680-as nyolcportos RAID vezérlő, ami a 8 darab, egyenként 2 TB-os Western Digital Caviar Green merevlemez kezeléséről gondoskodik. A 2 GB-nyi memóriával ellátott konfiguráció egy 120W-os tápegységről működik és a felsoroltakon kívül még egy 30 GB-os OCZ SSD meghajtót, valamint egy 320 GB-os Western Digital Scorpio Black merevlemezt is tartalmaz. Utóbbiak 2,5 hüvelykes formátumúak és egyenesen az alaplap két SATA 3 Gbps-os portjához csatlakoznak. Az adattárolókra azért volt szükség, mert a konfiguráció 24/7 BitTorrent kliensként is funkcionál. A 8 darab 3,5 hüvelykes WD merevlemez RAID 5-ös módban 12,7 TB-nyi tárhelyet kínál, az adattároló rendszer 88 MB/s-os írási és 266 MB/s-os olvasási sebesség mellett dolgozik, ami elég szép eredmény. A készítő állítása szerint terhelés alkalmával sem fogyaszt 90W-nál többet a szerkezet.

Galéria megnyitása

A rendszer elkészítésének folyamatáról két minőségi TimeLapse videó is készült, amely a szerkezettel kapcsolatos minden munkát megmutatnak, esetenként felgyorsítva. A videók lent találhatóak. Aki képekben is szeretné megnézni, hogy hogyan készült az acél lemezekből és alumínium alkatrészekből álló, plexi borítással rendelkező különlegesség, az látogasson el ide. És most jöjjön a lényeg, azaz így készült a BlackDwarf:

 

 

 

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére