Shop menü

KITKAT NÉVEN ÉRKEZIK AZ ANDROID 4.4 (FRISSÍTVE)

A Google valóban nem foltozza tovább a Jelly Beant, de a következő rendszer nem a Key Lime Pie, az még várat magára. Most jöhet a KitKAt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
KitKat néven érkezik az Android 4.4 (Frissítve)

A Google nemrégiben rántotta le a leplet az Android 4.3-as rendszerről, amely továbbra is a tavaly nyáron bemutatott Jelly Bean termékvonalat erősíti. Ebből adódoan ez csak kisebb foltozásokat vonultatott fel, illetve néhány fontos API támogatással is bővült a repertoárja, de ezt most hagyjuk is, hiszen máris beharangozásra került az újabb sikervárományos.

A KitKat fantázianevet viselő Android igazán meglepte a szaksajtót, ugyanis már mindenki arra készült, hogy az idei év végén már be fog futni az új főverzió, de sajnos úgy tűnik, hogy nem. Az Android 5.0 Key Lime Pie tehát várat magára, jön viszont helyette az Android 4.4, ami az Android 4.1 óta a legtöbb újdonságot hozhatja el a felhasználók és a fejlesztők számára egyaránt. A következő generációs, mobilokra és táblagépekre (vagy talán már egyebekre is?) szánt operációs rendszer érkezéséről Sundar Pichai számolt be a Google+ oldalán.

Pichai, aki egyben a Google Apps, a Chrome és az Android első embere is a Google berkein belül, egy rekorddal egybekötve számolt be az új oprendszer érkezéséről. A neves esemény az egy milliárdos álomhatár átlépése volt. Az Android jelenleg is folyamatosan erősíti a piaci jelenlétét és ezt nem is rejtik véka alá. Az egy milliárdodik készülékaktiválásról Pichai örömmel számolt be. "Alig várom, hogy kiadjuk a következő verzióját a platformnak." - jegyezte meg a beszámolója végén.

Galéria megnyitása
A KitKat Facebook oldalán közzétett kép.

A Google összeírta az összes eddigi rendszert, és rövid jellemzővel látta el ezeket. Az Android 4.4 kapcsán a következő megjegyzést olvashatjuk: "Az Android KitKattal az a célunk, hogy a csodálatos Android élményt mindenki számára elérhetővé tegyük." Ebből túlzottan messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, ám a legnagyobb esély arra van, hogy egy még rugalmasabb OS-t szeretnének létrehozni, amit már a mobiloktól és a tábláktól elszakadva, sokkal több helyen tudunk használni. Okosórákon, szórakoztató elektronikai cikkeken (pl.: televízió), vagy játékokra kihegyezett konzolokon tűnhet fel így egy minden eddiginél jobb Android. Mindez eddig is megoldható volt, de a legkevésbé sem kompromisszummentesen. Lássuk be, egy 3 colos telefonon és egy 65 hüvelykes HDTV-n ugyanaz a felület nem túl praktikus. Másrészt az alacsonyabb gépigényt is nyugodtan belemagyarázhatjuk a jellemzésbe.

Na de nézzük, hányadán is állunk a dolgoknak. Jelenleg így fest a Google rendszerének történelme a verziókat végignézve (A lista persze csak a kereskedelmi forgalomban is viszont látott kiadásokat sorolja.):

[list type="unordered"]

[/list]

A következő kiadás, vagyis a KitKat fantázianevű Android 4.4 lehet egyébként az első olyan rendszer, ami nem általánosított édességnevet használ, hanem konkrét márkát nevez meg. A levédett név a Nestlé és a Hershey közös tulajdonában áll, és arról nincsenek információink, hogy miként vált a jogvédett név az Android legújabb kiadásának kódnevévé, de minden bizonnyal senkit nem lepne meg, ha komoly reklámszerződés született volna ezzel együtt a háttérben.

Kiegészítés: Időközben fény derült arra, hogy Key Lime Pie néven már valószínűleg nem fogunk kapni rendszert, a KitKat valójában ennek a helyét vette át. A névváltást már hónapokkal ezelőtt eldöntötték, de mostanáig csak egy szűk kör tudott KitKatről, mindenkinek másnak (az andorios fejlesztői csapatnak is) eddig KLP-ként beszéltek róla minden esetben. A KitKat nem tudni pontosan kinek az ötlete volt, de onnan jött a dolog, hogy a Google-nél ez az édesség fontos szerepet tölt be. Ha nassolni szeretnének, ilyet mindig találni az irodákban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére