Shop menü

JÖNNEK A MIKROKIJELZŐK?

Rendkívül kicsi, és mégis rendkívül nagy felbontású kijelzőt alkottak a Michigani Egyetem mérnökei, mely mindössze 9 mikron magas, a pixelei pedig egy nagyságrenddel képesek az átlagos monitorok pixeleinél, az iPhone 4 kijelzője pixeleinek pedig megközelítőleg a nyolcadát teszik ki.
Németh Gábriel
Németh Gábriel
Jönnek a mikrokijelzők?

Galéria megnyitása
Rendkívül kicsi, és mégis rendkívül nagy felbontású kijelzőt alkottak a Michigani Egyetem mérnökei, mely mindössze 9 mikron magas. Jay Guo professzorsegéd játszott vezető szerepet a fejlesztésben: ő alkotta meg azt az új, nano-léptékű színszűrőt, ami ezt lehetségessé tette. A szűrő egymást váltó fém- és dielektrikum kötegekből áll, melyek aszerint engednek át bizonyos hullámhosszú fényt és fogják vissza a többit, hogy mekkora réseket hagytak köztük.

Fontos előnye az új megoldásnak, hogy könnyen összeállítható, és hogy csak néhány rétegből áll. Guo elmondása szerint a hagyományos LCD-k esetében a háttérvilágítás fényének mindössze 5%-a jut el ténylegesen az ember szemébe, mivel addig számos különböző anyagrétegen kell áthaladnia.

Ami pedig az új alkotás hasznosítási lehetőségeit illeti, kézenfekvőek természetesen a rendkívül kis méretű és a hajlékony kijelzők, de ugyanígy alkalmazható az eljárás például vetítőknél is - valamint kétségkívül lát benne fantáziát a katonaság is, mivel a kutatást a DARPA és az amerikai légierő kutató részlege is támogatja.

A fejlesztés szabadalmi kérelme jelenleg áll elbírálás alatt, a kutatók pedig most keresik a leendő kereskedelmi partnereket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére