Shop menü

JÖHETNEK AZ OLCSÓ, 5 COLOS, FULLHD AMOLED PANELEK

Hamarosan gombamód elszaporodhatnak a nagyfelbontású, Super AMOLED megjelenítők a kedvező árú, kínai mobilokban az AU Optronicsnek hála.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jöhetnek az olcsó, 5 colos, FullHD AMOLED panelek

Eddig szinte minden Super AMOLED megjelenítő a Samsung műhelyéből érkezett, de a közeljövőben ez megváltozhat, ugyanis az AU Optronics is belekezdett a tömeggyártásba. A kínai gyártóóriás ráadásul nem viccel, rögtön a Samsung legjobb termékének állítanak vetélytársat a mobilokba szánt 5 colos monstrummal.

Az idei sláger egyértelműen az 5 hüvelykre sűrített 1080p-s felbontás, így az új kijelző éppen ideális lehet ahhoz, hogy akár néhány nevesebb gyártót is becserkésszenek a partnereik listájára. Ehhez persze még előbb bizonyítaniuk kell, az AMOLED ugyanis nem egyszerű eset még manapság sem. A gyártás eleve nem gazdaságos nagyobb méretekben, a tartósság pedig folyamatosan fejszeként lebeg a technológia feje felett. A Samsung például nem véletlenül alkalmazza továbbra is a PenTile Matrix alpixel-elrendezést. A vállalat elmondása alapján így lényegesen kisebb az esély a beégésre, és hosszabb lesz a kijelző élettartama.

Galéria megnyitása

A Samsungnak biztosan van mitől tartania, hiszen a Super AMOLED részlege eddig jól jövedelmezett (még így is, hogy csak a telefonokban tud érvényesülni), nem volt igazi konkurencia. Egy új vetélytárs feltűnése felboríthatja a fejlesztési ütemterveket - ami nekünk persze jó, mert gyorsulás jöhet -, és meglévő ügyfeleket csaphat le a dél-koreai óriás kezéről.

Az AUO a China Optoelectronics Display szakkiállításon mutatja be a közönségnek a saját alternatíváját. A friss panel egészen pontosan 443 PPI-s pixelsűrűséget tud produkálni, vagyis az átlója 4,97 hüvelykes. A gyártó szerint a beépítésével biztosan nem lesznek problémák, hiszen nagyon vékony keretet igényel; emellett pedig alacsony fogyasztással, széles látószögekkel és persze gyors válaszidővel is kecsegtet az újdonság.

A gyártásról és az elérhetőségről egyelőre nem esett szó, így azt nem tudni, hogy mikor tűnhetnek fel az első olyan mobiltelefonok, amik az AU Optronics 5 colos FullHD AMOLED paneljét használják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére