Shop menü

INTEL: ÚJ PROCESSZOROK ÉS NÉMI ÁRCSÖKKENTÉS

Az Intel kínálata új mobil és asztali processzorokkal bővült, három meglévő modell listaára pedig ezzel egy időben csökkent.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Intel: új processzorok és némi árcsökkentés

A friss központi egységek között 22 nm-es csíkszélességgel és 32 nm-es csíkszélességgel készülő példányok egyaránt jelen vannak. Az asztali számítógépeket Core i3-as és Core i5-ös sorozatú modellek veszik célba, amelyek között egy igazi „különlegesség”, a letiltott IGP-vel rendelkező Core i5-3350P is megtalálható. Rajta kívül egy új Celeron és hat új Pentium sorozatú asztali processzor erősíti a kínálatot. Utóbbiak Sandy Bridge alapokon nyugszanak, azaz 32 nm-es csíkszélességgel készültek. Persze a sorban két Sandy Bridge alapú Core i3-as processzort is találunk, ha vetünk pár pillantást az alábbi táblázatra.

A friss asztali processzorok a kereskedelem fő áramában, illetve a belépő szintű központi egységek szegmensében szállnak harcba, ajánlott végfelhasználói áraik pedig modelltől függően 37 és 117 dollár között helyezkednek el. A Core i5-ös modellek ára 177 dollár és 194 dollár között szóródik.

A Core i5-ös processzorok esetében a Core i5-3350P kivételével - amely 3,3 GHz-es Turbo órajelet alkalmaz - mindegyik termék 3,2 GHz-es Turbo órajelen ketyeg. A többi új asztali központi egység nem kínál Turbo Boost támogatást.

Mobil fronton már némi érdekességre is számíthatunk, méghozzá a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Core i7-3940XM személyében. Az Intel új mobil zászlóshajójának minősülő processzor négy darab CPU maggal rendelkezik, amelyek 3 GHz-es magórajelen ketyegnek. Az 1096 dolláros, szorzózár-mentes kivitelben érkező csúcsmodell mellett további két darab négymagos processzor is érkezett. A Core i7-3840QM 2,8 GHz-es, a Core i7-3740QM modell pedig 2,7 GHz-es magórajelen ketyeg. Az Ivy Bridge alapú újdonságok sorrendben 3,9 GHz-es, 3,8 GHz-es és 3,7 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen üzemelnek.

A termékpalettán két új, olcsó Celeron mobil processzor is megjelent, amelyek a Celeron B830-as és Celeron 887-es típusjelzést viselik. A fenti táblázatból kiderülnek az egyes processzorok legfontosabb tulajdonságai, valamint ajánlott végfelhasználói áraikról is lehull a lepel.

Az új processzorok piacra dobásával egy időben három régi modell ajánlott végfelhasználói árát is csökkentette a vállalat. Ennek értelmében a 3,4 GHz-es Core i3-2130 138 dollár helyett már 117 dollárért is hazavihető, a Pentium G2120-as modellért pedig 86 dollár helyett már csak 75 dollárt kérnek el. A Pentium G550 esetében a korábbi 52 dollár helyett immár 42 dollár az új listaár.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére