Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Hírek

Intel: Nem lesz többé publikus a többmagos boost órajel

 • Dátum | 2017.10.13 13:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG
Az ExtremeTech virtuális hasábjain érdekes írás jelent meg a napokban, amely azzal foglalkozott, milyen új gyakorlatot alkalmaz majd az Intel a jövőben a Turbo Boost támogatás esetében. Az egész írás alapját az adta, hogy az Intel hivatalos válaszában bejelentette: legújabb processzoraitól kezdve új gyakorlatra állnak át, azaz nem közlik többé a több processzormagra vonatkozó köztes Turbo Boost órajel-lépcsők értékeit. Ez a gyakorlat a marketinganyagoktól kezdve a hivatalos kommunikáción keresztül az ARK adatbázisban szereplő adatokig minden „hivatalos közlésre” vonatkozni fog, ami első olvasásra kissé meglepőnek tűnik.


Az Intel marketinganyagaiban jellemzően eddig sem igazán taglalták a köztes Turbo Boost órajel-lépcsők értékeit, inkább csak az adott processzorok magórajelét, illetve a maximális Turbo Boost órajelet emelték ki – utóbbi pedig csak az egyszálas terhelésre vonatkozik. És az ark.intel.com címen található adatbázisban is csak az adott processzor magórajeléről, illetve maximális Turbo Boost órajeléről lehet tájékozódni, ami elég régóta bevett gyakorlat.

Egy-egy újabb processzor-generáció megjelenésekor az átlagfelhasználók számára általában nem publikusak a Turbo Boost órajel-lépcsők pontos értékei, ezeket jellemzően csak később teszi elérhetővé a vállalat az átlagfelhasználók számára. A Skylake modelleknél a szóban forgó táblázat csak hónapokkal a hivatalos rajt után vált elérhetővé, de a Kaby Lake sorozatnál is hasonló volt a gyakorlat, hiszen ennél a generációnál például csak szeptemberben publikálták az adatokat, a rajtra pedig már év elején sor került.


A legújabb, vagyis a Coffee Lake kódnevet viselő nyolcadik generációs processzoroknál azonban már arra sem számíthatunk, hogy a rajtot követő hónapokban fény derül a pontos Turbo Boost órajel-lépcsők értékére, ugyanis az Intel úgy döntött, nem publikálja ezeket. A vállalat magyarázatként csak annyit mondott, hogy a Turbo Boost órajelek rendszerint az aktuális körülményekhez alkalmazkodnak, vagyis nagyon sok tényezőtől függ a ténylegesen elérhető órajel, hiszen nem mindegy, milyen alkalmazás fut, az milyen terhelést ró a processzormagokra, és a rendszerkonfiguráció is árnyalja a képet. Nem mindegy pontosan hogyan alakul a terhelés mértéke, a rendelkezésre álló szabad TDP keret nagysága, a processzor aktuális üzemi hőmérséklete, valamint az sem mellékes, hogyan kezeli a Turbo Boost technológiát az adott alaplap szoftvere. És hogy a szoftver alkalmaz-e olyan trükköket, amelyek befolyásolják a Turbo Boost működését – például a Turbo Boost lépcsőket felülbíráló Multi-Core Enhancement, vagy az XMP aktiválásával érvénybe lépő Turbo Boost tuning.

A sok-sok változó alapján érthető, hogy a gyártó nem akar pontos értékeket megadni, amelyeket aztán számon lehet kérni, ha éppen valami miatt nem ezeken működik a rendszer. Ezekre általában van magyarázat, amivel nem minden felhasználó van tisztában. Ugyanakkor innentől kezdve nehezebb lesz összehasonlítani az egyes processzorokat és processzor-generációkat, hiszen nehezebb lesz eldönteni, hogy az adott processzor az adott alaplapban megfelelően működik-e. Természetesen extra teszteléssel ez a helyzet is kezelhető, viszont mindenképpen lehet némi szórás platformok és processzorok között egy-egy adott generáción belül.

Forrás: AnandTech
Forrás: AnandTech
Extra mérésekkel kideríthetőek a Turbo Boost órajel-lépcsők értékei. A tényleges értékek így is konfigurációnként változhatnak.

A feltevések szerint az Intel lépése valójában azt a célt szolgálja, hogy a vállalat nagyobb mozgásteret biztosíthasson magának, és így több olyan processzort is értékesíthessen, amelyek a köztes Turbo Boost órajel-lépcsők terén gyengébben muzsikálnak, mint jobb lapkákra támaszkodó társaik. Ezek a processzorok a magórajelet és az egyetlen CPU magra vonatkozó maximális Turbo Boost órajelet ugyanúgy elérhetik annak érdekében, hogy megfeleljenek a hivatalos specifikációnak, de több CPU mag terhelésekor már nem biztos, hogy képesek ugyanazon órajelek ugyanolyan feszültségértékek melletti elérésére.

A helyzet tehát hasonló lesz ahhoz, mint amit a videokártyáknál már évek óta tapasztalunk, még az ugyanolyan példányok között is lesz egy kis szórás. Asztali processzoroknál nincs óriási különbség az alap és boost órajelek között, maximum néhány százalékos szórásról beszélhetünk majd, a mobil processzorok esetében viszont óriási lépcsők vannak, ott érdekes lehet a helyzet a jövőben.

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 51.
  2017. 10. 16. 16:18
  Szerintem az intelnek reszeltek. Ezek a kvantum procik amiket kiadnak, sztem az is vmi terelés.

  Illetve ha fordítva kezdek el gondolkozni és az amd világéletében 87 játékot adott a termékeihez, az mi lehet? HACSAKNEM! D
 • 50.
  2017. 10. 16. 16:14
  Ez nem a 6700K-ra vonatkozó bundle, de köszi azért. Semmi gond, mindenesetre számomra túl sok az egy felé mutató jel és furcsa az ezekhez kapcsolódó időzítés. Hogy ebből ki mit rak össze, önmagára van bízva.

  51. 8700k: Tőlem aztán kiforgathatod a szavaimat (mert ugye ilyet sehol nem írtam), csak egyeseknek úgy látszik nehéz elfogadni, hogy nem csak Intel az opció most már CPU fronton. BTW, nagyon találó a neved.
 • 49.
  2017. 10. 16. 15:15
  [Erre] en is emlekszem, 2015 karacsonykor beszeltuk is a puncs mellett, hogy biztos nem a teli hideg miatt remeg az Intel terde, hanem mert itt olyan kapkodas van, bizonyara egy uj csillag van szuletoben AMD-nel.

  A mostani bundle is csak ezt tamasztja ala, valami tortenik.
  Ahogy mondod, mindenki azt hisz amit szeretne.
  Ez lassan nalad mar madarjoslas kategoria Intel tajan, mar ne haragudj, no offence.
 • 48.
  2017. 10. 16. 12:55
  Érdekes. Rákerestem, semmi hírt nem találtam erről. Gondolom x helyen tartottak egy egyedi akciót. Nyilván azt hiszel, amit szeretnél. Előző szériákra kiadott több magos-szálas CPU-k (Skylake), hónapokkal előrehozott Coffee Lake, most ez a 7700K/6700K játék bundle. Valóban nem a kapkodásra és fejetlenségre utal.
 • 47.
  2017. 10. 16. 12:39
  Már két éve is kaptam a 6700K mellé játékkódot, és nem az USA-ban, hanem itt (Final Fantasy XIV, Smite és CounterStrike), plusz Magix Fastcut videovágó szoftvert. Ehhez képest még mintha vissza is vettek volna a fejetlenségből és kapkodásból.
 • 46.
  2017. 10. 16. 12:33
  Pedig kifelé úgy tűnik, hogy az Intelnél fejetlenség és kapkodás van az elmúlt hónapokban. Ennek legutóbbi példája az, hogy az Intel a 7700K és 6700K mellé 2 játékkódot fog (TW Warhammer 2 és AC: Origins) adni (legalábbis USA-ban, máshol nem tudom). De lehetne említeni a korai Coffee Lake kiadást, ami meglehetősen korlátozott számban állt rendelkezésre (nem is emlékszem ilyenre Intel oldalról, mióta az Ipont követem, AMD-nél meg nem egyszer fordult elő GPU oldalon).
 • 45.
  2017. 10. 16. 11:58
  Nem értik valóban sajnos. Prime 95 közben marad az összes mag alapon, ha meg NOP-ot futtatnak akkor az összes maxon megy.
 • 44.
  2017. 10. 16. 11:39
  Nyilván nem valószínű, csak szélsőérték, én sem gondolom, hogy lesz olyan, ami csak alap órajelet tud.

  Viszont mindig jelzésértékű, ha az alapórajel lejjebb megy, és ehhez képest magasan van az egyszálas turbó. Notebookokban pl. az M3-M5-ös procik jutnak eszembe, amik papíron nagyon jól mutatnak, de mindig meg kell nézni a teszteket, ahol általában le is írják, hogy az elméleti maxot csak rövid távon tudják, pár perc alatt throttlingol is szépen vissza a cucc.

  Így ez a két hír, hogy egyrészt nem lesz megadva a többmagos órajel, másrészt lejjebb megy az alapórajel, óvatosságra inti az embert. Lehet, hogy kompromisszumos lesz egy 8700K pl. egy 7700K-hoz képest.
 • 43.
  2017. 10. 16. 10:38
  Úgy bizony! Láthatjuk, hogy milyen pánikba estek, amikor bemutatták a Ryzen-t és kapkodásukban kiadtak átgravírozott Xeonokat.... Ismerősömékkel azt beszélgettük, hogy végre megindul egy igazi verseny, mint régen. Hát ebből nem ez látszik...
 • 42.
  2017. 10. 16. 10:22
  A maxot ő is megadja, a köztest nem okoska.
 • 41.
  2017. 10. 16. 09:51
  A turbo boost működési elvéből fakad, hogy a turbó órajelet csak akkor tudja felvenni a chip, ha közben nem lép ki a fogyasztási keretből. Ez így működik a videokártyáknál is, pont így működik az AMD-nél is. Alapórajel pont azért létezik, mert az a garantált órajel, amit minden körülmények között teljesít a chip.

  Hogy a magonkénti turbó órajeleket nem tüntetik fel mostantól, az pont a debil óbégatóknak köszönhető, akik nem értik, hogyan működik az egész (itt is van egy pár).
 • 40.
  2017. 10. 16. 09:41
  Kell egy kis öröm az ájemdéseknek is, mert az intel fikázáson kívül nem jut nekik más.

  Lehet menni az autógyártókhoz, hogy nem tüntetik fel a km óra maximális sebessége felett teljesítő sebességeket az autóiknál, persze mindegyikhez külön-külön.
 • 39.
  2017. 10. 16. 09:05
  Csak azt meséld már el nekem hogy hol nem adta meg ezeket az infókat az AMD. Segítek: Product Resource Center
 • 38.
  2017. 10. 16. 02:34
  A fogyasztó társadalmat épített ki az intel részhez annyit fűznék hozzá hogy szerintem Soros áll emögött (is).
 • 37.
  2017. 10. 15. 21:40
  Most komolyan, Intel Boost Clock-hoz hogy jottek LLOMAIAK???
  1 LLomainak mennyi a boost clockja jog szerint, meg ha lefektettek is jol mukodott?
  Minden hirnel cirkusz van, van kek hir, zold, meg piros, lilak, sargak es hasonloak nincsnek. Ezert az elso harom verekszik.
 • 36.
  2017. 10. 15. 19:56
  A legfontosabbat amit csak adhatott az emberiségnek :
  A RÓMAI JOGOT!! (írásban 1476-1478 között adták ki a legelső írott formában), a demokrácia alapjait és nem utolsó sorban utakat. ÉS!!! Cirkuszt!!
 • 35.
  2017. 10. 15. 18:33
  Virslee, norman81: Az minek az ékes példája, hogy ti itt vagytok? Költői kérdés, ismert a motiváció, ezáltal a mondanivalótok értéke is.

  Azért hol emeltek szót, hogy az amd meg sem adta eddig sem ezeket az infókat?
 • 34.
  2017. 10. 15. 17:39
  MIT ADTAK NEKÜNK A RÓMAIAK!!!!???
 • 33.
  2017. 10. 15. 17:20
  Én is ezt írtam (le lesznek tesztelve és látod az eredményeket), de amit írt erre gabest a 14-ben, az remélhetőleg nem fog bekövetkezni...
 • 32.
  2017. 10. 15. 12:57
  Az azért megvan, ugye, hogy az AMD-nél sem publikáltak ezek a mennyiségek, pontosan a második kép alatt leírt dolgok miatt?
  A tesztoldalak eddig is állítottak össze róluk kis saját táblázatokat, hónapokkal a gyári infó előtt, ezentúl miért ne folytatódna ugyanúgy? (Leszámítva, hogy nincs gyártói infó.)
  Alufólia csákókat fel.

 • 31.
  2017. 10. 15. 11:04
  Nem kell senki, az inaktivitás ékes példája annak aminek... Nincs mit ezen szépíteni na... bár meg lehet próbálni.
 • 30.
  2017. 10. 14. 22:17
  Éljen a jövő... Nem úgy volt, hogy Intelnek minden jobban megy?
  Kihozták a sok magot belépő szintre is és milyen királyok voltak a fejlődéssel, mostantól meg jöhet a lutri!?
  Már csak s-otto kell, hogy dicsérje milyen ügyes lépés volt ez...
 • 29.
  2017. 10. 14. 18:59
  Hát na, ennyi, ehhez nincs mit hozzáfűzni. Vagyis nincs értelme, a lényeget leírtad kb.
 • 28.
  2017. 10. 14. 18:44
  Nincs itt semmi furcsaság, csak a szokásos.... Dehogynem zavaró, csak nincs értelme hozzászólni, aki akarta már leszűrte a lényeget (volt miből), kár szaporítani a szót.
 • 27.
  2017. 10. 14. 12:58
  Piszkosul utána kellene már nézni, kik húznak fizetést az Intel vezérkarában az AMD-től is. Magától épelméjű ember így nem vágja a fát maga alatt.
  Eddig minden Intel proci tudta az 1 magos turbót több magon (meg még többet is) ugyanazon a feszültségen, most már BIZTOSAN alapból nem tudják. Szép eredmény! Ezentúl akkor az a tuning, hogy a K-s procik jó esetben húzhatóak lesznek a gyári turbo boost órajelre, aztán a paszta úgyis megfogja őket...
 • 26.
  2017. 10. 14. 00:07
  Persze le vannak, de én ezt nem tartom valószínűnek, ahhoz kb. trágyát kéne gyártsanak.

  A videokártyák esetében sincsenek már pontos adatok, és a Ryzeneknél is egymillió dologtól függ az aktuális órajel, ez a jövő. Ha mégis felbukkannának olyan példányok, amik nagyon gyatra turbo órajellel rendelkeznek, eléggé hamar elterjedne a neten a hír, és az most, hogy végre valami verseny is van, nem igazán tenne jót az Intelnek (bár szvsz az se, hogy annyira kapkodott, hogy nem tudott elég procit csinálni launchra).
 • 25.
  2017. 10. 13. 18:09
  "A sok-sok változó alapján érthető, hogy a gyártó nem akar pontos értékeket megadni, amelyeket aztán számon lehet kérni, ha éppen valami miatt nem ezeken működik a rendszer."

  Azért kellett hozzá jó pár generáció hogy kitalálják ezt a hazugságot, gratula nekik. Maradok a 2011-nél.
 • 24.
  2017. 10. 13. 17:26
  Még annyit fűznék hozzá, hogy majd kitalálják a K++ szériát, amik gyárilag minősített ultra giga akármik és azokat lehet tuningolni, mint az álllllat !!!
  +50k ért persze.....

  Mindent elvesznek, 9 dl a liter helyett, 480g az 500g helyett 19 szál a 20 helyett, és a többii.... ja a DLC-ket el ne felejtsem...

  Mi jöhet még ?
 • 23.
  2017. 10. 13. 17:12
  i7-8650U 4 Core + 4HT = 8 szál

  8szálon - 1900MHz

  4200MHz estén szerinted mennyi szál dolgozhat ? Tuti kevesebb mint egy hasonló asztali esetén , nemde ?!

  szerk.
  és azaz tudnának magasabb órajelet is adni TB esetén - csak hát akkor a TDP csúnyát mutatna TDP mindig is csak az adott kereteken belül érvényes K -s prociknál , ahogy húzzuk , úgy nő a TDP is .... amit meg a híres pasztázás nem igen akar szeretni .
 • 22.
  2017. 10. 13. 16:35
  Hát ha azt vesszük, hogy a mobilnál óriási különbségek vannak, akkor a 8700-nál valóban nem óriási, hanem csak szimplán nagy.

  De a pár százalék kijelentés egyáltalán nem biztos, hogy megállja a helyét. Nyilván a 34% szélsőérték, de akkor is le vannak védve, ha csak 3,2-t tud a proci 6 magon.
 • 21.
  2017. 10. 13. 16:17
  De nem az lesz a különbség, hogy 4,2 vagy 3,2, ekkora szórás nincs a processzorok között.
  Az asztali processzorok alap órajele és max Turbója közötti különbség pedig hiába lehet bő 30%, ha mobil fronton meg ilyenek vannak:
  https://ark.intel.com/products/124968/Intel-Core-i7-8650U-Processor-8M-Cache-up-to-4_20-GHz
  (Aki nem akar kattintani: 1,9 alap, 4,2 Turbo)
 • 20.
  2017. 10. 13. 15:47
  Csak nagyon nem mindegy milyen lapba mit teszünk !

  Ezzel a húzással meg majd nem lehet visszaküldeni a procit , mert nem bírja a TB órajelet , gar csere . Egyszerűbb az alapórajelet megadni és ennyi . 3700MHz
  3800MHz 3900MHz 4000MHz és kész . Egyik ad +150MHz -et, majd míg a jobbak akár +300MHz-et . Nem a SzorzózárMenntes procikról van szó .
  És így senki nem problémázhat . Azt tudja összes magon ami felvan tüntetve és ámen ! A K-s procik sem életbiztosítások ugye ? mert ha nem bírja - NE használd mert gart veszít . Nesze neked ... bevétel a lényeg és nem a vásárló érdeke. Fogyasztó társadalomat épített ki az Intel - itt az új ezt vegyétek vigyétek . Azt a pár tuning mestert meg jól megtámogatják , hogy hú lássátok ezt lehet tenni a 10x átválogatott példányokkal jegelve Azt mindenki azt hiszi , hogy neki csakis a válogatott cpu-ból jut és majd jól meghúzza 5GHz-re léggel / vízzel . Persze ... Max olyan helyekre mennek a válogatott procik , ahonnan nagyot kaszálnak . Hozzánk max névben azonos termékek jutnak a silányabb minőségből . ennyi . De mindig vannak a jólmegmondóemberek akik azt mesélik , hogy neki épp akkor épp az olcsóbb épp szerencsés időben ... persze. Messziről jött ember azt hazudozik amit akar ... és még saját maga is elhiszi amit beképzel. Szánalmas emberek vannak akik a hasonmás termékekkel és külföldi linkekkel / linkekre verik.
 • 19.
  2017. 10. 13. 15:43
  Ez mondjuk érdekes, én azt hittem a Haswellnél még nem trükköztek ilyesmivel.

  Akkor meg pláne van jelentősége, hogy K-sat veszel vagy simát.
 • 18.
  2017. 10. 13. 15:38
  Csak kérdezem mert nem vagyok zseni. Mi van ha alapból booston megy és nincs akkora előrelépés boostal mint eddig és csak úgy fog kiderülni ha alapból látjuk a biosban a feszeket vagy esetleg az üldözési mániám miatt akár ezek hamis fesz értékek és méréssel kiderülne hogy mit tudom én 1,4 helyett 2,1-el megy (nem tudom a feszeket találomra írtam)?
 • 17.
  2017. 10. 13. 15:38
  Nem az a lényeg, hogy mit tudsz beállítani. Hanem hogy a tiéd tudja gondolom még alap hűtővel is, a coffee meg nem tudni, mit tud.

  Aki nem ért hozzá, az pont hogy beállítja, hogy van X procim, és elvárja, hogy menjen rendesen a turbo boost, ahogy gyárilag be van lőve. A te esetedben kicsit alacsonyabban a maxnál, de nem sokkal. Itt meg megint csak, ki tudja?

 • 16.
  2017. 10. 13. 15:37
  Tesztelők főleg a profik ált kikapcsolják a busztot és az alap órajelet teszik fel a maxra , amit alapban csak busztolva használna.
  ( lényege hogy egyenletesebb teljesítményt lehet mérni ilyenkor )
  Normál használathoz nem ajánlott ez mert picit növeli az áramfogyasztást és akár a rendszer stabilitást is ronthatja.
 • 15.
  2017. 10. 13. 15:36
  Ja értem... akkor csak imádkozni lehet, hogy nem így lesz. Mert akkor kellő felzúdulás lenne, az biztos.
 • 14.
  2017. 10. 13. 15:21
  A tesztelőknek olyat küldenek, ami jól bírja a boostot, a boltba meg ami csak base clockon fut teljes terhelésnél. Ettől félnek.

  Én egyébként soha nem tudtam erről az MCE-ről, de most megnéztem a 4770-em mit tud (nem K-s). Hiába teszem 39-re az összes magot, attól még ugyanúgy 3600MHz-en fut, amikor mind a négy aktív. Egynél eléri, ahogy kell. Szóval látszólag semmi hatása a BIOS beállításnak. Ebből kiindulva a 8700 is fut majd max 4300MHz-en. A k-s procikat meg fel lehet húzni majdnem 5GHz-ig is. Elég nagy különbség.
 • 13.
  2017. 10. 13. 15:09
  De most érted, akkor a következő generációban nem tüntetik fel a többmagos boostot. Ettől a tesztből egyértelműen ki fog derülni, hogy az elődjéhez képest mit tud.
 • 12.
  2017. 10. 13. 14:48
  Na, ez olyan lesz, mint a divatreklám: minden Intel processzor egyedi.

  Mondjuk ha ezentúl a BIOS-ban nem lehet állítani a köztes boost órajeleket, az szívás. Innentől a tesztelő azt teheti, hogy 3-5-ször lemér mindent és átlagol, vagy letiltja a boost-ot, és az alapórajeles eredményekhez odaírja, hogy "ennyit biztosan tud a proci, a többi nem mérhető".
 • 11.
  2017. 10. 13. 14:46
  Szerintem a mai új cuccoshoz is a biosban lehet állítani hogy hány turbózott mag esetén mi legyen a felső határ.

  1nél a maxra , 6nál meg egy érték aminél Intel úgy látta hogy nem melegszik jobban mint az alap hőmérsékleti cél.

  De ha jó a hűtésed simán betehetsz nagyobb értéket , akár 6 turbozott mag esetén is maxit amit engedne.

  Igazából azért feles közölni ezt az intel részéről mert aki ért hozzá az úgyis megváltoztatja és kisajtol egy kis pluszt ezáltal.

  Aki meg nemért hozzá az úgyse nézi.


  Csak matematikai érdekességnek az hogy én az alap 3,9-3,6 skálát kicseréltem full 3,9re konkrétan 1,2Ghz-nyi plusz teljesítményt jelent ha mind a 4 proci turbón dolgozik
  ( 4x3,6 helyet 4x3,9 = +1,2ghz össz teljesítmény növekedés )
 • 10.
  2017. 10. 13. 14:30
  Hátizé. Ez burkolt teljesítménycsökkentés (átlagban), és ez nem zavar senkit, míg az, hogy új alaplapot kell venni egy új procihoz, az egyenesen az ördögtől való.

  Furák az emberek, na
 • 9.
  2017. 10. 13. 14:18
  Szerintem ez a dolog abban nem befolyásolja az eddigieket, hogy aki tesztek után vásárolt, az ezután is meg fogja nézni, aki meg bement a boltba, és rábízta magát az eladóra, az továbbra is ezt a megoldást választja.
 • 8.
  2017. 10. 13. 14:09
  Pont erről van szó, hogy nálad még megy, mert akkoriban még meg sem volt különböztetve az egymagos-négymagos max. turbo.

  Az újaknál meg már nem fog menni, és meg sem adják, hogy az összes magon mit tud.
 • 7.
  2017. 10. 13. 13:54
  belépsz a bioszba és ott lehet definiálni hogy a turbó buszt mien értékekkel menjen.

  ha biztosra akarsz menni akkor kezd alulról minden nap egye feljebb tenni és ha nem hal be akkor másnap megint egyel feljebb.

  pl:
  1 = 3,9
  2 = 3,8
  3 = 3,7
  4 = 3,6

  csere
  1 = 3,9
  2 = 3,8
  3 = 3,7
  4 = 3,7

  ha stabil csere
  1 = 3,9
  2 = 3,8
  3 = 3,8
  4 = 3,8

  aztán
  1 = 3,9
  2 = 3,9
  3 = 3,9
  4 = 3,9

  vagy 3,9 3,9 3,8 3,8
  Mondjuk én egyből fullra tettem
 • 6.
  2017. 10. 13. 13:54
  Ennek annyi az értelme, hogy azok a processzorok, amik már nem feleltek meg a minőség ellenőrzésen, most már megfognak... Amiket eddig kénytelenek voltak olcsóbban eladni, azt most már ugyan úgy eladhatják magasabb áron.

  Ilyen egyszerű a történet !

  A pénzed nem lesz elég, kell egy kis szerencsefaktor is innentől a maximális teljesítmény érdekében.

  Csak a szokásos, telhetetlenek az emberek...
 • 5.
  2017. 10. 13. 13:46
  "Asztali processzoroknál nincs óriási különbség az alap és boost órajelek között, maximum néhány százalékos szórásról beszélhetünk majd"

  Ez a coffee lake-re PONT nem igaz, igencsak lejjebb vették az alap órajeleket.

  - Egy 8700K 3,7GHz alap és az Anandtech alapján 4,3 turbón megy összes maggal, egy szálon pedig 4,7-ig is felmegy.
  - Egy 8700-nál már 3,2 vs. 4,3-4,6-ról beszélünk! Ez brutális különbség, rohadtul nem mindegy, hogy 6 magon tényleg tud 4,3-at vagy csak 3,2-t -> ez alapján már nem panaszkodhatsz utóbbi esetben sem...

  Persze ha valakinek bő 30% az csak néhány százalékos különbség, akkor nem szóltam

  Ez nem túl jó hír, figyelni kell majd a tesztekre, még több tájékozódást igényel a tudatos vásárlás, mint eddig.
 • 4.
  2017. 10. 13. 13:46
  Ja, nekem is ráírták az 5820k-ra, hogy 3.6 a boost aztán beállítottam az összes magot 4.2-re
 • 3.
  2017. 10. 13. 13:37
  Belépsz a bioszba és átállítod .
  Én felpöcköltem irodai 4magost ( nem K proci sima i5-4690)

  az alap turbo:
  1 = 3,9
  2 = 3,8
  3 = 3,7
  4 = 3,6

  Én meg szépen átállítottam és mindhez betettem a 3,9 és megy

  Otthoniban a i5-4690K meg 4x4,2Ghz re van téve
 • 2.
  2017. 10. 13. 13:16
  Nem értem mi a probléma ezzel.

  Ha valamit nem tud vállalni, akkor nem tudja vállalni - nem írja rá.
  Logikusabb lépés, mint ráírni egy 8 magos procira 4Ghz alap órajel mellé, hogy amúgy 4,1-ig megy 8 magos turbóba, de 1 magon egyébként tud 5 Ghz-et is.
 • 1.
  2017. 10. 13. 13:12
  Hát igen, valamit ki kel találni, amivel el lehet rejteni a sumákolást. Nyilván ezt olcsóbb megtenni, mint elkezdeni fejleszteni.