Shop menü

INGYEN MŰHOLDAS NET A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKNAK?

Bár a fejlett országok lakosai számára az internet már teljesen megszokott és hétköznapi dologgá vált, a világ lakosságának nagyobbik hányada még mindig nem rendelkezik nethozzáféréssel; vagy eleve nincs hozzáférési lehetőség sem, vagy pedig nem tudják megfizetni. Ezen kíván változtatni a Kosta Grammatis az ahumanright.org jótékonysági szervezete révén.
Németh Gábriel
Németh Gábriel
Ingyen műholdas net a fejlődő országoknak?

Bár a fejlett országok lakosai számára az internet már teljesen megszokott és hétköznapi dologgá vált, a világ lakosságának nagyobbik hányada még mindig nem rendelkezik nethozzáféréssel; vagy eleve nincs hozzáférési lehetőség sem, vagy pedig nem tudják megfizetni. Ezen kíván változtatni a Kosta Grammatis az ahumanright.orgjótékonysági szervezete révén.

Céljuk egy olyan műholdhálózat kialakítása, mellyel az egész világot lefedhetik, és ingyenes nethozzáférést biztosíthatnak mindazoknak, akik erre eddig nem tehettek szert. Az első műholdjuk - ha minden jól megy - a Terrestar-1 lesz, melynek eredeti tulajdonosa, a Terrestar, csődbe ment, ezért a műhold is rövidesen szabad préda lesz. Ahhoz, hogy eséllyel pályázhasson rá, a Grammatisnak 150.000 dollárt kell összegyűjtenie, amiből eddig 37.687 van meg. Ez az összeg nem csak a műhold saját árát fedezné, de a járulékos költségeket is (személyzet, átállítás, stb.).

Galéria megnyitása

Ha sikerül megszerezniük és átkonfigurálniuk a műholdat, úgy megkezdik az annak a használatához szükséges olcsó modem kifejlesztését is, beszerzik a megfelelő űrbéli állomáshely (egy vagy több fejlődő ország fölött) és rádióhullám-spektrum használatához szükséges engedélyeket, és megkezdik a tárgyalásokat a leendő célországbeli kormányzati partnerekkel. Ha minden sikerrel zárul, a műholdat ténylegesen be is állítják a megfelelő helyre, és megindítják a szolgáltatást.

Ha idővel valóban sikerül lefedniük nem csak a fejlődő országokat, de az egész világot is, természetesen akkor sem kell attól tartani, hogy az ingyenes szolgáltatásukkal fenyegetést jelentenének a fizetős szolgáltatókra nézve, mivel ahogy az ilyenkor lenni is szokott, az ingyenes messze nem lesz olyan jó, mint a fizetős - csak alapvető, alapszintű hozzáférési lehetőséget biztosít azoknak, akiknek eddig ez sem adatott meg. De akinek már egy kicsivel több a pénzük, és jobb szolgáltatásra is vágynak, azok természetesen nem is fogják beérni csak ennyivel, és továbbra is fizetnek majd a netért.

Persze ebben a történetben igen sok a "ha", és pusztán önmagukban nem is lenne túl sok esélyük; elmondásuk szerint azonban a kezdeményezésük határozottan pozitív visszhangot váltott ki, folyamatosan érkeznek a támogatók, így legalábbis az esélyük megvan rá, hogy elérhessenek valamit. Meglátjuk, mire jutnak végül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére