Shop menü

IKERPÁRT VIZSGÁL A NASA

A tervek szerint 2015 márciusától az egypetéjű ikerpár egyik tagja, Scott Kelly egy évet tölt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, miközben testvére, Mark a Földön marad, és folytatja hétköznapi életét.
Jools _
Jools _
Ikerpárt vizsgál a NASA

A NASA asztronautái közt egyetlen egypetéjű ikerpár van, akik nemrégiben érdekes felvetéssel fordultak az űrügynökség szakértőihez, és úgy tűnik, hogy a tervek rövidesen meg is valósulhatnak. Mark és Scott Kelly egy olyan projekt részese lehet, amellyel eddig csak elméleti felvetés szintjén találkozhattunk. A jelenlegi tervek szerint 2015 márciusától Scott egy évet tölt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, miközben testvére a Földön marad, és folytatja hétköznapi életét, mivel az űrhajózástól 2011-ben visszavonult. (Erre nem sokkal azt követően került sor, hogy felesége, Gabrielle Giffrods demokrata képviselőnő egy hat halálos áldozatot követelő merénylet során életveszélyes sérüléseket szenvedett.)

A NASA orvosai a kísérlet ideje alatt folyamatosan vizsgálják majd a testvérpár állapotát, vérmintákat vesznek, és ezeket analizálják, majd összehasonlítják Scott és Mark eredményeit. A múlt heti bejelentés során arról sajnálatos módon nem esett szó, hogy az űrügynökség valamilyen formában az ikerparadoxonnak nevezett, 1911-ben Paul Langevin által megfogalmazott gondolatkísérlet állításait is vizsgálni kívánja-e. A francia fizikus teóriája értelmében az űrben tartózkodó iker számára lassabban telik az idő, így kevésbé öregszik, mint bolygón maradó testvére. A NASA az eddigi tervek alapján ez esetben nem kíván a speciális relativitáselmélet tesztelésébe bocsátkozni, és vizsgálódásuk elsődlegesen biológiai szempontú lesz.

Galéria megnyitása

Hogy pontosan mit is fognak kutatni, az egyelőre nyitott kérdés, amely a következő hónapokban dőlhet el. A fizikai megjelenésben és erőnlétben bekövetkező változásokon túl azonban az űrügynökséget nagyon is érdekelné például az, hogy milyen genetikai változások (mutációk) állnak be az eltelt idő alatt, hogyan változtatja meg az űrbéli tartózkodás a különböző fehérjék, illetve egyéb molekulák mennyiségét, és hogy milyen pszichológiai eltérések realizálódhatnak a projekt egy éve alatt.

A NASA persze korábban is végzett hasonló vizsgálatokat egy-egy űrhajós űrutazás előtti, alatti és utáni állapotát összehasonlítva, ez lesz azonban az első alkalom, hogy két genetikailag megegyező alanyt vizsgálnak egy időben a Földön és az űrben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére