Shop menü

HATÉKONY FÁJDALOMCSILLAPÍTÓT TALÁLTAK A FEKETE MAMBA MÉRGÉBEN

Az első vizsgáltok alapján úgy tűnik, hogy a mambalginok mellékhatások nélkül képesek a morfium alkalmazásával felérő fájdalomcsillapító hatást kiváltani.
Jools _
Jools _
Hatékony fájdalomcsillapítót találtak a fekete mamba mérgében

Legtöbbünk kígyómarásról hallva óriási fájdalomra asszociál, a hüllők mérge azonban rendkívül bonyolult kémiai összetétellel rendelkezik, amelyek egy része meglepő módon akár kedvező hatással is lehet az emberi testre. A francia CNRS kutatói például nemrégiben egy rendkívüli fájdalomcsillapító hatással bíró adalékot azonosítottak a fekete mamba mérgében, amely ugyanolyan hatékony, mint a morfium, de egyelőre úgy tűnik, hogy nincs mellékhatása.

A fekete mambák az állatvilág legfélelmetesebb képviselői közé tartoznak. Akár négy méteresre is megnőhetnek, és a világ leggyorsabb kígyóiként tartják őket számon, sebességük rövid távon elérheti a 20 km/órát. Mérgük potens neurotoxinokat tartalmaz, ezek mozgásképtelenné teszik az áldozatot, megbénítják annak légzőizmait, és szabálytalan szívverést okoznak.

A kutatás célja olyan anyagok azonosítása volt, amelyek az ópiátokhoz hasonlóan blokkolni képesek a savérzékeny ioncsatornákat (ASIC) a sejt felszínén. Ezek idegsejteken történő aktiválódása és a fájdalomérzet kialakulása, konkrétan annak továbbítása között ugyanis a korábbi vizsgálatok szerint szoros összefüggés mutatkozik.

Galéria megnyitása

A kígyóméregben azonosított, mambalginnak nevezett két kisebb fehérje hatékonyan semlegesítette az ioncsatornákat. A szakértők azonosították a proteineket kódoló gént, és megállapították, hogy ezek a méregfehérjék egy olyan csoportjába tartoznak, amelyek általában elpusztítják azt az idegsejtet, amelyhez hozzátapadnak. A mambalginok esetében azonban ez nem igaz, az állatkísérletek során semmiféle motoros működési zavar, érzéketlenség, bénulás vagy görcsös roham nem jelentkezett az anyag alkalmazásakor.

Ellenben képesek voltak megakadályozni a savérzékeny ioncsatornák aktiválódását mind a központi, mind pedig a környéki idegrendszer sejtjeiben, ami egyes kísérletek során morfium alkalmazásával felérő fájdalomcsillapító hatást eredményezett. Azok az egerek, amelyeket mambalginokkal fecskendeztek be, kétszer hosszabb ideig tűrték a farkukon és a lábaikon a forró vizet, mint a kezelés nélkül hagyott kísérleti állatok. Ezen példányoknál ráadásul kevésbé jelentkezett szöveti gyulladás, és bár öt napi használat után mind az ópiátokkal, mind a mambalginokkal szemben bizonyos fokú tolerancia alakult ki a kísérleti állatokon, a kígyóméreg-fehérjék esetében ez sokkal kevésbé volt jelentős. A mambalginok másik előnye, hogy nem csökkentették az egerek légzésszámát, ami a morfium egyik igen gyakori és veszélyes mellékhatása.

Az első kísérletek alapján tehát nagyon biztatónak tűnik az új anyag, de fájdalomcsillapítóként való tényleges alkalmazásához még további kutatások szükségesek. 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére