Shop menü

GLYPH: LENYŰGÖZŐ HANG ÉS KÉP TÖBBFÉLE FELHASZNÁLÁSHOZ

A Glyph nem csak filmnézésre, hanem játékra és egyéb felhasználásra is tökéletesen alkalmas.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Glyph: lenyűgöző hang és kép többféle felhasználáshoz

A Kickstarteren számos érdekes projekt tűnt már fel, amelyek olykor-olykor igazán vonzó újításokat vonultattak fel. Ezúttal egy speciális, kijelzőket is tartalmazó fejhallgató keltette fel az érdeklődésünket, amely a Glyph nevet viseli.

Galéria megnyitása

Az újdonság tervezői szerint lenyűgözően élethű, rendkívül jó minőségű, pixelmentes képet, és prémium minőségű hangzást kínál, így tökéletesen használható mind filmnézéshez, mind pedig játékhoz, de ezzel együtt egyéb területeken is hatékonyan bevethető.

Maga a Glyph egy speciális, kijelzőkkel egybeépített fejhallgató, ami minőségű hangszóróival igazán lenyűgöző sztereó hangzást kínál. Persze nem a hangszórók, hanem a kijelzők az érdekesebbek: a termék fejpántjában, amely előre hajtható, két darab speciális kijelző kapott helyet – ezek szemenként 1280 x 720 pixeles felbontású képpel ajándékozzák meg a nézőt. A Virtual Retinal Display névre keresztelt kijelzők 45 fokos vízszintes látószöggel rendelkeznek, képminőségüket pedig aligha érheti kritika.

A kijelzők alacsony teljesítményű LED-es világítást alkalmaznak, amely a természeteshez közeli fényt bocsát ki, így hosszabb távon sem terheli, illetve fárasztja a szemeket. A LED-ek által kibocsátott fény mikrotükrökön halad át, amelyek egyenesen az adott szem retinájára vetítik a képet.

Galéria megnyitása

Egy-egy ilyen kijelző nem kevesebb, mint egymillió mikrotükröt tartalmaz és akár 120 Hz-es képfrissítési ráta mellett is üzemelhet. A kontrasztarány 1000:1 felett helyezkedik el, a dioptria pedig +2 és -6-os érték között állítható, ami a szemüvegesek számára mindenképpen jó hír.

Galéria megnyitása

A különleges fejhallgató egy beépített, microUSB kapcsolaton keresztül tölthető akkumulátort kapott, amely egyetlen teljes töltés hatására nagyjából háromórányi üzemidőt kínál, így kényelmesen végignézhetünk vele akár egy hosszú mozifilmet is. A kijelzők HDMI videó bemeneten keresztül láthatóak el tartalommal, de TRRS audió csatlakozás is rendelkezésre áll, ha szükséges – ez egy kombinált csatlakozó, ami fejhallgató kimenetként és mikrofon bemenetként egyaránt helytáll. A szett ezen felül még egy beépített mikrofonnal is rendelkezik.

Galéria megnyitása

A Glyph a filmnézésen kívül akár játékra, illetve mobil zenehallgatásra is használható. Az újdonság egy fejmozgás-követő szenzort is tartalmaz, amely 9 DoF-fal (Degree of Freedom) rendelkezik. A szett utóbbinak köszönhetően hatékonyan bevethető interaktív játékokhoz, de akár arra is lehetőséget ad, hogy a filmkészítők 360 fokos mozifilmeket gyártsanak, amelyeknél fejünk elfordításával körbenézhetünk az adott helyszínen, ahol az esemény éppen zajlik. Ugyanez, azaz a körülnézés a játékokban is megtehető.

Persze az újdonság akár a hagyományos kijelzők és fejhallgatók helyettesítőjeként is befogható játékokhoz – mondjuk konzolos játékokhoz. A fejmozgás-követő rendszer egyébként Bluetooth-on vagy vezetékes kapcsolaton keresztül kommunikálhat az adott konfigurációval.

Galéria megnyitása

A 454 grammos Glyph feketében, fehérben és kékben lesz elérhető. A béta kiadást azok a támogatók kaphatják meg, akik legalább 499 dollárral hozzájárulnak a Kickstarter projekt sikeréhez. Persze a támogató által befizetett összegtől függően akár egyedi igények szerint elkészített Glyph-hez is hozzá lehet jutni.

Az eddigi tesztek szerint a Glyph hosszú órákon át viselhető anélkül, hogy fárasztaná a szemeket, a viselés befejeztével pedig visszatérhetünk a napi megszokott rutinhoz – sem hányinger, sem pedig dezorientáció nem fog jelentkezni.

A Glyph a későbbiekben akár LTE támogatással, illetve beépített kamerával is felvértezhető lesz, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat: előbbivel közvetlenül a headseten keresztül fogadhatunk és kezdeményezhetünk hívásokat, utóbbival pedig akár a Glyph levétele nélkül is tájékozódhatunk, vagy nézhetünk UV/IR képet, természetesen valós időben.

A Glyph a 250 000 dolláros összeget és az 500 000 dolláros kiterjesztett célt hamar elérte, így most a 750 000 dolláros szintet ostromolja, amit hamar átugorhat, hiszen a projekt zárásáig még 25 nap van hátra és már most 735 000 dollár felett jár a számláló. Aki esetleg támogatni szeretné a kezdeményezést, látogasson el ide. A GYIK részleg tartalma alapján már az is tudható, mikor indul meg a Glyph szállítása: a dolgok jelenlegi állása szerint az idei év negyedik negyedévében indulhatnak útnak a szállítmányok. Az erre vonatkozó részt éppen tegnap frissítették, így az adat meglehetősen friss.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére