Shop menü

EXTRA VÉDELMET KAPNAK A MICROSOFT FELHASZNÁLÓI FIÓKOK

A Microsoft egyebek mellett két lépésben történő felhasználó azonosítással próbálja növelni a felhasználói fiókok biztonságát.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Extra védelmet kapnak a Microsoft felhasználói fiókok

A Microsoft hamarosan új szolgáltatást vezet be, amely a vállalat reményei szerint segít a Microsoft felhasználói fiókok biztonságosabbá tételében. Az új szolgáltatás lényege, hogy két lépésben történik a felhasználó azonosítása: először meg kell adni a felhasználói fiókhoz tartozó jelszót, majd ezután a Windows Phone-on futó Authenticator alkalmazással egy kódot is kell generálni, amit a jelszó megadása után kell beírni. A lényeg nagyjából ennyi, de maga a téma bővebb kifejtést igényel, hiszen egy-két megkötésről, illetve néhány fontos tudnivalóról is említést kell tennünk az újítás kapcsán.

Forrás: liveside.net

A fenti módszert, azaz a két lépésben történő felhasználó azonosítást már több szolgáltatásnál is alkalmazzák. A Google 2011-ben kezdte el használni ezt a metódust, majd a példát az Apple, a Dropbox és az Evernote is követte, most pedig a Microsoft is beáll a sorba.

Forrás: liveside.net

A két lépésben történő felhasználó azonosítás használatára olyan eszközök és alkalmazások esetében lesz szükség, amelyeket az adott felhasználó még nem adott hozzá a megbízható eszközöket és alkalmazásokat tartalmazó listához. Ezekben az esetekben a jelszó mellett az okostelefonon futó Authenticator alkalmazás által generált kódra is szükség lesz a felhasználói fiókba történő bejelentkezéshez. Magát az Authenticator alkalmazást a Windows Phone Store-ban már el is lehet érni, így működésével kapcsolatban is tudunk egyet s mást. Az alkalmazást a PC kijelzőn megjelenő vonalkód beszkennelésével, vagy egy titkos kulcs manuális beírásával kapcsolhatjuk hozzá Microsoft felhasználói fiókunkhoz. Erre a folyamatra az account.live.com weboldalon keresztül lesz lehetőség a nem is oly távoli jövőben.

Forrás: liveside.net

Az új biztonsági metódus összekapcsolt felhasználói fiókoknál nem működik majd, így használata előtt mindenképpen szét kell választani felhasználói fiókjainkat. Ezzel együtt lesz néhány olyan szolgáltatás és alkalmazás is, amelyek nem támogatják a Microsoft új felhasználó azonosító módszerét - ilyesmire leginkább az okostelefonokon futó különböző e-mail alkalmazásoknál lesz példa.

Forrás: liveside.net

Persze a fenti helyzetre is van megoldás, ugyanis akkor, ha a két lépésben történő felhasználó azonosítás aktív, akkor a módszert nem támogató alkalmazások és eszközök esetében a Microsoft Account weboldalán kell majd kódot generálni. Ezt a kódot jelszavunk megadása után kell a megfelelő mezőbe beírni, és már be is jelentkezhetünk.

Az egyelőre nem világos, hogy Androidra, iOS-re és egyéb rendszerekre is készül-e majd Authenticator alkalmazás - reméljük, igen. Az sem derült még ki, hogy az új funkciót pontosan mikor vezeti be a Microsoft, az viszont fix, hogy hamarosan elérhetővé válik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére